Вести

ВУЧИЋ: ДРЖАВА ГРАДИ АУТО-ПУТЕВЕ ЧАК У И УСЛОВИМА КРИЗЕ У СВЕТУ

Радови на изградњи деонице Пожега - Дуга Пољана на ауто-путу "Милош Велики" почели су у присуству председника Републике Србије Александра Вучића.

Вучић је рекао да ће ауто-пут бити значајан за развој тог дела Србије и додао да ће подстаћи и развој туризма.

Вучић је рекао представнику кинеског извођачa радова да би требало што пре да "нападну" ту деоницу са радовима.

"Пожурите, али да не заостанете са радовима на градњи дела од Паковраће до Пожеге. Бринем само да нам цене грађевинског материјала не оду у небеса", поручио је Вучић.

Истакао је да држава успева да гради ауто-путеве и чува земљу чак у условима кризе у свету.

Вучић је рекао да ће за четири године бити завршен ауто-пут од Пожеге до Ариља и од Ивањице до Дуге Пољане, тако да ће грађани и Новог Пазара и Сјенице имати ауто-пут до Београда.

"То ће пуно значити за читаву Пештерску висораван, довођење инвеститора и развој целе западне и југозападне Србије", рекао је Вучић.

Истакао је да је деоница од Пожеге до Дуге Пољане најтежа за изградњу не само у Србији већ у целом региону, пошто ће на укупно 76 км, бити 27 километара у мостовима и 24 км у тунелима.

Вучић је подсетио да се гради и пут од Новог Пазара до Сјенице, затим 22 км пута Нови Пазар - Тутин, обилазни пут око Рибарића и друго.

Таквих улагања није било од 1945. године, нагласио је Вучић.

Рекао је да је веома важно да људи остану да живе у том делу Србије.

Изградња деонице ауто-пута Пожега - Дуга Пољана на ауто-путу "Милош Велики” је највећи, најважнији пројекат за тај део Србије и свакако један од најскупљих, поручио је Вучић, и додао да ће се једном о данашњем дану причати да је био дан "када је прављена историја".

"Много сам срећан данас, јер је ово највећи пројекат за овај део Србије и један од најскупљих, коштаће нас, за сада, 1,7 милијарди, сигурно, а већ видим како ће рећи да ће бити и више, јер је поскупео грађевински материјал", рекао је Вучић.

Вучић је указао да ће након изградње ове деонице пута Ариље, Ивањица, Нови Пазар, Сјеница бити повезани са Београдом, у будућости, нада се, и са Сарајевом, што ће значити нови живот за све људе из тог краја Србије.

Указао је да се отварају могућности за изградњу туристичких центара на Голији, Пештеру, за довођење инвеститора, када се заврши и процес гасификације, за спајање људи из читаве Србије, али и Србије и Црне Горе.

"Ово је огромна ствар за вас. До Пазара ће требати 20 минута, од Београда два сата лагане, сигурне вожње, све време ауто-путем. То је скоро невероватно, досањали смо сан о којем смо безброј пута причали", рекао је Вучић.

Сви су, додао је, говорили да је овај пројекат "на дугом штапу", да никада неће бити урађено, звучало је, како је рекао, "као неслана шала", јер су неки мислили да нико неће да води рачуна о овом делу земље.

"А, данас градимо и пут, школе, болнице… За четири године ћемо овај пут да завршимо. Дете које данас има 10 година, када буде имало 14 година имаће ауто-пут до Београда. То је од огромног значаја, пробудиће се цео овај крај", поручио је Вучић.

Додао је да је деоница која данас почиње да се гради веома тешка.

"Од Пожеге до Ивањице имамо 24 киломера, не претешких. Од Ивањице до Дуге Пољане имамо 54 километара, а од тога је 27 километара у мостовима, а 23 у тунелима. Не знам има ли тако тешког ауто-пута… Срећан сам што ће тај подухват бити изведен и то показује да можемо са природом да направимо нешто што ће човеку да служи", рекао је Вучић.

Вучић је замолио и кинеске партнере који изводе радове, да убрзају извођење радова на деоници до Пожеге.

"И да на лето већ обиђемо озбиљне радове овде", рекао је Вучић.

 

Чека нас веома тешка зима, од 1. маја да се припремамо

Вучић је поручио да, иако долазе летњи месеци и а са њима и мања потрошња енергената, од 1. маја треба да се спремамо за идућу зиму, јер нас чека тешка зима.

"Видите Немце већ се спремају за идућу зиму. Од 1. маја треба да се спремимо, чека нас тешка зима", нагласио је Вучић.

Вучић је, то поручио, на питање да прокоментарише најаву Бугарске о прекиду увоза руског гаса, и скренуо пажњу како није сигуран да је то са прекидом увоза гаса тако лако спровести, јер, како је рекао, нема довољно гаса из Каспијског мора.

Најавио је да ће Србија разговарати са Гаспромом око новог уговора.

"Ми кажемо хоћемо руски гас из турског тока, и ми плаћамо транзитну таксу. То што они (Бугари) хоће је њихова ствар. За нас је добро ако може бити и другог гаса", истакао је Вучић.

Рекао је да је тешко сада, када је кренула хистерија по свету, немогуће рационално разговарати с неким, па је боље да прође неко време.

 

После избора биће значајнијег учешћа Бошњака у Влади

Вучић је изразио очекивање да ће после избора бити нових Бошњака у влади.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли након избора Бошњаци из Рашке области могу очекивати нова лица у Влади Србије.

"Сигуран сам да ће бити, једино што могу да кажем је да се надам да ће бити значајније (учешће) у сваком смислу и у броју људи, а и по местима које заузимају Бошњаци. Мислим да је то нормално, очекивано и да би било добро", рекао је Вучић.

Политичари кажу по вертикали, што је глуп израз али тако то изгледа, додао је Вучић.

 

Срећни сви због пруге, сем оних којима није стало до Србије

Вучић је рекао да није чуо злураде коментаре о пуштању у рад брзог воза између Београда и Новог Сада, већ да је видео веома срећне људе који већ данас путују тим возом и да су скоро све карте за данашњу вожњу продате.

На питање како види злураде коментаре који су се појавили на друштвеним мрежама о брзој прузи Вучић је истакао и да је свако нормалан срећан, али да можда постоје људи којима није стало до Србије.

"То је 76 км најбоље пруге и најбољи воз у Европи са девет прелепих железничких страница. Све то кошта милијарду и сто милиона са зградама и возовима", истакао је Вучић.

Додао је да је срећан и због пруге, као због изградње деонице ауто-пута Пожега - Дуга Пољана на ауто-путу "Милош Велики" и верује да се и грађани радују таквим успесима.

 

Идеја да Косово уђе у НАТО додатни притисак на Србију

Вучић је рекао да многи имају идеју о уласку тзв. Косова у НАТО и да ће на томе да раде, као и да је то вид додатног притиска на Србију.

"Ја о томе говорим већ дуго времена, да је улазак у НАТО идеја многих. Не мислим да је то данас реално, али ће на томе да раде и да је то додатни покушај вршења притиска на четири земље Европске уније да признају Косово, нема никакве сумње", рекао је Вучић одговарајући на питање како коментарише изјаву Агима Чекуа да тзв. Косово треба да уђе у НАТО по убрзаној процедури.

"Полако, живот је борба", закључио је Вучић.

 

Наше службе раде на провери дојава о бомбама

Вучић је рекао да се ради на отклањању проблема са лажним дојавама о постављању бомби у авионе Ер Србије на релацији за Москву и да се наше службе баве тиме.

"Јуче смо извели један трик пошто смо намерно каснили пола сата, јер они чекају да авион крене, а онда ми зауставимо пола сата и они јаве док је авион на земљи. Малтретирамо људе пола сата дуже, али не морамо да враћамо авион из Суботице. Проверавамо то и сада се наше службе баве тиме да видимо који су то стручњаци који се праве паметни", рекао је Вучић одговарајући на питање ко јавља лажне дојаве и коме то иде у прилог.

Вучић је приметио да многи људи мисле да имају право у данашњем свету да могу да раде шта хоће против суверених држава уколико њихово понашање није довољно поданичко.

"Мисле да могу свима да одређују како ће да се понашају и шта ће да раде. И овако мали какви смо, а усуђујемо се да мислимо и да будемо неко ко сме да мисли и одређује своју судбину, и тако мали знаћемо увек тим великима који мисле да имају право да раде шта им је воља, да одговоримо", истакао је Вучић.

Вучић је оценио да све ово само говори колика је нервоза и хистерија свуда, али је поручио и да када крене хистерија тешко ју је зауставити.

"Када искључите из космонаутског удружења Јурија Гагарина, а из школа Достојевског кога ћете онда још знати "поред Олдрина и Армстронга", ако искључите Јурија Гагарина, да ли ћете и Лајку да искључите јер је руски пас. Шта је ово људи", упитао је Вучић.

Зато ми мало да се склонимо, поручио је, да радимо свој посао, да отварамо пруге и ауто-путеве да градимо, школе, да наша земља иде напред, што је за нас најважније. Остали нека искључују, нека укључују, нека раде шта хоће.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк