Вести

ВУЧИЋ: ДОНЕЛИ СМО ОДЛУКУ ДА ПОМОГНЕМО НАШОЈ НАМЕНСКОЈ ИНДУСТРИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић пренео је да је на састанку са предузећима одбрамбене индустрије Србије донета одлука да се домаћа наменска индустрија помогне са 145 милиона евра већ у првом кварталу 2022. године.

"Донели смо одлуку да већ у првом кварталу 2022. године у року од три месеца помогнемо нашу наменску индустрију. Нашли смо начина да са око 145 милиона евра улажемо, уз стриктну контролу Министарства финансија, у куповину нових производних погона и машина и опреме, како бисмо могли да осавременимо наше фабрике и подстакнемо бољу производњу и рентабилности", рекао је Вучић.

Рекао је да је донета одлука и да држава у наредних пет година наручи опрему, наоружање и оруђе, возила и убојна средстава, муницију, мине, ракете од домаће наменске индустрије у вредности од 1,25 милијарде евра.

"То ће бити додатни подстицај за развој наменске индустрије и огроман напредак у куповини од стране Војске Србије", рекао је Вучић.

Истакао је да ће тако бити модернизована наша војска, уз све оно што купујемо од руских и француских партнера, где су улагања заиста огромна.

 

Највећа попуњеност на југу Србије

Вучић је истакао након присуства приказу способности хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде у Нишу, да је повећањем плата заустављен одлив из војске.

Вучић је, на питање који конкретне потезе чини држава у привлачењу људи да се окрену војсци, указао да је тренутно највећа попуњеност у бригадама на југу Србије и највећи број војника је у Нишу, Топлици, Врању, Лесковцу, Пироту, и Краљеву.

Тамо где је највећи животни стандард, додаје, најнижа је стопа попуњености, попут Београда и у Војводини.

"Одлив из војске је био већи пре пет година него данас, управо због повећања плата. Како се буду приближавали у односу на припаднике МУП-а имаћемо све више припадника војске. То се види. Шта год да уложите то се одмах примети", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је и све већи број војника који добровољно служе, као и да очекује значајно повећање идуће и наредних година.

Подсетио је да су плате војсци претходних осам година скочиле за 70 одсто, односно око 7,5 одсто годишње у условима фискалне консолидације.

"Верујемо да можемо да направимо нека изузетна и нека већа повећања, али када смо покушали да правимо неравномерно повећање, изазвали смо незадовољство код виших официра, и зато ћемо морати линеарно", додао је Вучић.

Рекао је да је пре пет година, када је последњи пут обишао ову јединицу видео незадовољство, а да му је данас недвосмислено речено да је боље.

"Доста смо уложили у опрему. Трошимо велики новац", нагласио је Вучић.

Указао је да је јутрос министра финансија Синишу Малог болела глава због 145 милиона евра за наменску индустрију.

"Али мени је пало на памет како да решимо то питање. То говори о искуству. Знам где и како паре да се пронађу", закључио је Вучић.

 

Набављамо хеликоптере, бићемо хеликоптерска велесила у региону

Вучић је најавио да ће Србија набавити још око 30 хеликоптера у 2022. и 2023. години и да ће бити хеликоптерска велесила у региону.

"Велики број хеликоптера је у овој и претходних години набављен и очекујем велике набавке хеликоптера у следећој и 2023. години. Очекујемо још укупно 18 плус 12 хеликоптера", рекао је Вучић.

Рекао је да ће од тога бити 11 хеликоптера х145, затим четири ми35, три ми17, плус 11 или 12 ми35 које половне купујем од једне чланице Европске уније.

"Тако да ћемо бити, ако то смем да кажем, хеликоптерска велесила у овом региону", нагласио је Вучић.

 

Политика Србије према Босни и Херцеговини и Републици Српској није се и неће се мењати

Србија је један од потписника и гарант Дејтонског споразума и то је политика Србије која се није мењала 26 година и остаће политика Србије, поручио је Вучић одговарајући на питање какав је његов став поводом закључка Скупштине Републике Српске о преносу надлежности.

Вучић је истакао и да се Србија не меша у унутрашња питања других земаља и да о томе не жели да говори, али да може да каже шта је политика Србије.

"Политика Србије је поштовање територијалног интегритета Босне и Херцеговине, али и поштовање интегритета Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине што значи пуно поштовање Дејтонског споразума", истакао је Вучић.

Вучић је подсетио и да је Србија један од гаранта спровођења Дејтонског споразума и да је то политика која се није променила 26 година нити ће се мењати.

 

Није ни слична војска, само име је исто

Вучић је истакао да Војска Србије, када је он дошао на место министра одбране, и данашња није ни слична, да је она сада много боља опремљена, а да војници имају значајно већа примања.

Вучић је, на питање да прокоментарише критике војног синдиката да ситуација у Војсци није тако како се приказује, рекао да је прочитао то саопштење, и да у њему има ствари које су истините, нешто што није спорно.

Указао је да синдикат не спори и изражава задовољство модернизацијом војске.

"Оно што кажу јесте да постоји одлив људи, да је попуњеност лоша. Али одлив је данас много мањи, а услови су много бољи. Сасвим сигурно услови нису били бољи када сам ја постао министар одбране. Када сам наследио министарство имали смо готово непостојећу војску у оперативном и буквалном смислу те речи", објаснио је Вучић.

Вучић је подсетио да је војска тада имала свега два МИГ21, који се актуелно називају мртвачким сандуцима који лете, један МИГ19, који је био више на ремонту него у ваздуху, да је војска могла тада само да сања о ономе што има данас, јер није имала ни падобране, чизме, опрему.

Нагласио је да су плате у Војсци порасле за 70 одсто.

"Да ли су ствари идеалне? Први кажем да нису и за мене никада неће бити. Увек ћу се борити да направимо бољи резултат, да будемо успешнији, неко ко ће моћи да се поноси не само нашим војницима, њиховом храброшћу, дисциплином и њиховом љубави према Србији, већ и опремом и оружјем које је данас неупоредиво снажније, јаче и боље него раније. Није ни слична тадашњој војска, само је име исто", подвукао је Вучић додајући да не може да се пореди.

Вучић је рекао да је поносан на тај напредак.

Навео је и да се на годишњем нивоу троши 250 милиона евра за набавке из домаће наменске индустрије, а из иностранства још 500 милиона евра, што су два војна буџета.

"Енормна су улагања у нашу војску, уз годишње, а некада два пута годишње повећање плата. Просечно припадник наше Војске и Министарства одбране у овом тренутку има укупна примања, у шта су укључена дежурства и додатне смене, 120.000 динара. Примања нису мала, али су оптерећени војници, официри, подофицири, јер раде посао за двоје људи", објаснио је Вучић.

Истакао је да ће због тога плате наставити да расту и да ће се радити на бољој попуни у будућности.

"Када сам дошао у Министарство одбране сећам се да је плата разводника и десетара била око 36.000 динара, данас је 58.000. Неко ће да каже то није довољно, није, али је много боље и више", додао је Вучић.

На крају Вучић се захвалио на гостопримству у Нишу и Нишавском округу, рекавши да су многе добре ствари урађене.

Посебно се захвалио Војсци и Министарству одбране на свему што иначе раде за наш народ, пожелевши њиховим припадницима срећне празнике.

"Нека живи Војска Србије, нека живи Србија", речи су којима је Вучић завршио тродневну посету Нишу.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк