Вести

ВУЧИЋ: ДОМАЋЕ ФИРМЕ СУ НАШЕ БЛАГО И УВЕК МОГУ ДА РАЧУНАЈУ НА ПОМОЋ ДРЖАВЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић је, током првог дана боравка у Нишавском округу, посетио производне погоне прехрамбене индустрије "YUMIS" у Нишу и том приликом истакао да су успешне домаће фирме наше благо и да увек могу да рачунају на помоћ државе.

Вучић је у разговору са руководством "YUMIS"-а сазнао да то предузеће извози у бројне земље, међу којима је и Америка, као и да им расте извоз на афричко тржиште.

Вучић је питао шта им је главни производ и добио одговор да су то супе, зачини и чајеви.

Питао их је које проблеме имају у извозу и како би држава могла да им помогне и добио одговор да им велики проблем стварају високе царине које посебно имају земље источне Африке, пошто са сваком од њих постоје билатерални споразуми.

"Са бар две или три земље ћемо да потпишемо споразум о слободној трговини", рекао је Вучић додајући да би то могло без проблема да се потпише са Ганом и Анголом.

Вучић је рекао да "YUMIS" извози у око 30 земаља и да су држави посебно важне домаће фирме.

"Много сам срећан да уколико икад будемо могли као држава да им помогнемо на било који начин. Они су наше благо. Нама су страни инвеститори важни јер запошљавају људе и доприносе БДП-у земље, док наши инвеститори не износе профит напоље", нагласио је Вучић.

Током обиласка производног постројења, Вучића је власник "YUMIS"-а упитао да ли су могућа смањења пореза.

"Кренули смо у смањивање разних пореза, иде по мало, али је то велики губитак за државу. Разумео сам вашу примедбу да смањимо порез на добит", рекао је Вучић.

Говорећи о супи коју производи компанија упитао је да ли има довољно шаргарепе, на шта му је указано да компанија увози шаргарепу из Пољске, пошто је тамо јефтинија.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић објаснио је да је Србија извозник шаргарепе, која је код нас квалитетнија и зато јој је већа цена.

На то је Вучић рекао "значи наша боља, па иде напоље, а лошија долази овамо".

Власник компаније је упитао и зашто не постоји стимуланс за извознике, као што је случај у Пољској, на шта му је Вучић одговорио да је то због Европске уније, која нама то рачуна као државну помоћ, а њима то неће.

Такође је власник "YUMIS"-а рекао да би имали и трећу смену, али да нема радника.

На то је Вучић рекао да је то проблем у многим местима.

"Африка је прилика за нас. Мађари раде врло мудро, веома широко, озбиљно улазе са својим производима на афричко тржиште. Они то раде мудро и издвојили су 110 милиона евра за стипендирање афричких студената, озбиљан новац који ми немамо у овом тренутку. "YUMIS" може да буде три пута већи ако се постигну уговори са Ганом или Нигеријом", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је то могуће ако не плаћамо додатну царину.

Упитан колике су нам шансе за то рекао је да смо веома подигли углед наше земље на последњем Самиту несврстаних и пре свега нашом самосталном, слободарском, независном политиком.

"На томе треба да раде тимови људи које немамо никада довољно. Али морамо да пожуримо са тим, јер је ово фабрика може да запошљава и 600 људи, ако обезбедимо додатна тржишта", објаснио је Вучић.

Дужност је наше државе да српским компанијама помогне и за то постоји, нагласио је Вучић.

Упитан да ли траже српски привредници нешто од државе, Вучић је указао да је важно да им држава обезбеди оквир за пословање.

"Код нас има стабилан курс већ десета година, имате инфлацију која је увек под контролом и на нижем нивоу него у западној Европи, имамо стабилне услове на које можете да рачунате, као и ниску цену енергената, а то су важне ствари“, обајснио је Вучић.

Вучић је рекао да, иако живимо у капитализму, држава може да помогне стратешки наступ својих компанија посебно у иностранству, и да је то посао за комплетну владу Србије.

"Код мене када дођу поједина лица и људи из амбасада, влада, најчешће се прича о њиховим инвеститорима шта могу да добију повољније. Тако морамо и ми да радимо. Сваки састанак почиње и завршава се увек с тим, и само је важно колико је неко економски јак", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија још мала и слаба, али много мање мала и слаба него што је била.

Наш БДП, према његовим речима, на 53 милијарди евра, те је указао да док не пређемо 100 милијарди "не треба никоме да се јављамо ни за шта".

Подсетио је да је пре само седам година наш БДП био свега 33 милиајрди евра.

"Много брзо морамо да напредујемо да бисмо ушли у ред озбиљних земаља", поручио је Вучић.

Замолио је министарку привреде да седне са представницима Јумиса и погледа како би користили што више сировина из наше земље.

Вучић је испробао поједине производе "YUMIS", супу са вргањима, затим супу са спанаћем, парадајзом и друге.

"Мени се више свиђа ова са вргањима", додао је Вучић.

Вучић је рекао да су започети преговори са Аргентином по питању увоза меса и додао да морамо да будемо спремни за тржишну утакмицу, тако да би требало обезбедити слободну трговину и са Аргентином.

Напоменуо је да Агентина извози најбоље месо у целу Европу.

Рекао је да је, на пример, Индонезија огромно и брзо растуће тржиште и да би са том земљом требало појачати сарадњу.

"Треба договарати са Индонезијом, то је земља будућности, важна земља за нас", додао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк