Вести

ВУЧИЋ: ДОБАР САСТАНАК СА ЛАЈЧАКОМ И ПАЛМЕРОМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Бриселу да је имао добар састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером, те истакао да верује да ће сви разговори у Бриселу дати резултат.

"Причали смо о свим важним темама. Сутра се наставља званични дијалог, данас имамо важне састанке наших тимова и верујем да ће бити резултата", рекао је Вучић.

Истакао је да су у наставку дијалога, од сутра, три кључне теме разговора - нестале особе, интерно расељена лица и економија, наслањајући се на део онога о чему се разговарало у Вашингтону.

"Како да то искористимо и како да унапређујемо односе, а не да се гледамо као непријатељи, већ да радимо на добробит људи, и Срба и Албанаца", рекао је Вучић.

 

Немам проблем да ЕУ покажем споразум из САД

Вучић је рекао да је упознао изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака са споразумом из Вашингтона, и да нема проблем с тим да се похвали пред представником Уније, јер је постигнути споразум добар за Србију.

Вучић је рекао да Европа води дијалог Београда и Приштине о свим политичким односима, и да смо ми то раније прихватили.

"Да ли бих то прихватио 2009? Не бих, али то је изгласано у Генералној скупштини УН. Налазимо се на европском путу", подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да ти разговори нису никада лаки, да се говори о конкретним стварима, а да ће о детаљима јавност упознати када буде јасно да ли су папири усаглашени и да ли можемо да се договоримо.

За нас је значајан долазак америчке агенције за финансирање (ДФЦ), као и успостављање "мини Шенгена".

"Многи у региону то представљају као српску хегемонију, али то нема везе с тим, већ са бржим протоком роба, фитосанитарним документима, бољим економским резултатима, и већим платама. За то се залажемо. Што неко воли да живи у прошлости и покушава по сваку цену да гледа како ће да се супростави другом, њихови су проблеми", поручио је Вучић.

 

ЕУ жели кључну улогу, али и да искористи постигнуто у САД

Вучић је изјавио да Европска унија без сумње жели кључну улогу за себе у дијалогу Београда и Приштине и да буде носилац тог процеса, да нису "најсрећнији на свету" због споразума постигнутог у Вашингтону, али да желе да искористе део тога, како би процес још брже напредовао.

На питање новинара у Бриселу како је специјални изасланик ЕУ за дијалог БГ-ПР Мирослав Лајчак реаговао на споразум у Вашингтону, Вучић је рекао да ЕУ још анализира и да желе да искористе део постигнутог.

"Да ли су најсрећнији на свету? Ко год би то рекао, не би рекао истину", навео је Вучић.

Упитан да ли мисли да постигнуто у Вашингтону може да уђе у процес који се води у Бриселу, Вучић је одговорио да део тога може несумњиво и да ће то сигурно бити један од закључака.

Вучић је рекао да је за Србију важно да постоји тај папир јер, у сваком тренутку, када год Београд позове Авдулаха Хотија, Зорана Заева или Едија Раму, премијера Црне Горе или представника Савета БиХ, да се нађу у Врању или Лесковцу, да се разговара, то неће бити лако одбити.

"Морамо да почнемо да разговарамо о конкретним темама, да будемо богатији, да радимо, а не да се мрзимо", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да сви морају да забораве такмичарски приступ и питање ко је кога поразио или победио.

 

Сутра у Бриселу и о ЗСО

Вучић је изјавио да верује да ће сутра у Бриселу на преговорима Београда и Приштине бити отворено питање Заједнице српских општина.

Вучић је навео да ће преговори у Бриселу бити учестали и да неће бити нимало лаки, а да ће једна од главних тема у наредном периоду, која ће и сутра, очекује, бити отворена, бити Заједница српских општина.

"Од 19. априла 2013. године ништа по питању ЗСО Албанци нису урадили. Важно да видимо какве су им намере, шта мисле и шта желе и да ли разумеју да ствари које су потписане морају да буду испуњене", рекао је Вучић.

"Мислим да смо добре ствари постигли у Вашингтону, мислим да ћемо сутра, јер смо много радили на томе, постићи добре ствари у Бриселу и наставити са тим", рекао је Вучић.

 

У Шапцу победили слобода и демократија, као што је Фајон и очекивала

Вучић је истакао да су у Шапцу, на поновљеним локалним изборима, победила слобода и демократија, баш онако како је то очекивала Тања Фајон и још неки ЕУ парламентарци.

Жао му је једино то што ће Тања Фајон и Душан Петровић сада, после 20 година, морати у опозицију и што ће се показати шта је све радио Петровић за те две деценије.

"Они ће покушати да кажу да се избори понове још једном. Могу да их понављају сто пута, али сто пута ће резултат бити исти", рекао је Вучић на питање за изборе у Шапцу, који су поновљени на 27 изборних места.

Вучић је указао да су покушали на разне начине да издејствују победу, наводећи да су сипали и неке супстанце члановима изборног одбора из СНС како би били приморани да напусте изборно место.

"Мислим да Фајон може да буде задовољна јер су слобода и демократија победиле, и још ће убедљивије слобода и демократија побеђивати", поручио је Вучић додајући да не може бити срећан што је Фајон своју странку уселила у вилу Московиц, јеврејске породице која је страдала у Аушвицу.

Грађанима Србије поручио је да не брину због разговора у Бриселу, који нису лаки.

"Борићемо се за Србију, наш народ на КиМ. Причамо о свему, али не и о онима због којих смо дошли, а то је наш народ на КиМ за које се боримо да се осећају безбедније и сигурније, који ће увек иза себе имати Србију", нагласио је Вучић.

 

ЗСО главна тема у Бриселу, као и имовина

Вучић је изјавио да ће главна тема преговора Београда и Приштине у Бриселу свакако бити Заједница српских општина, као и имовина.

"Мислим да ће главна тема бити ЗСО. Прво ћемо да видимо да ли можемо да се договоримо око три теме, да видимо да ли ће ићи само имовина или још нешто уз имовину, што су тражили Албанци. То су велике теме и потребни су нам сати да о томе говоримо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Београд да се бори за интересе Срба којима је отета имовина, наводећи да има 18.000 станова или кућа које су отете од Срба да би се у њих уселио неко други.

Објаснио је да су за те станове Албанци проналазили и сведоке који су пред судовима сведочили да имовина не припада Србима.

"Један од албанских преговарача, мислим да је Хисени, је рекао да нема интерно расељених лица и да је та прича завршена, јер су они то покривали пресудама - отму стан Србину, оду код судије са сведоцима да то оправдају...", објаснио је Вучић и додао да ће се српска делегација борити за интересе Срба којима је имовина отета.

 

Много је шумова са свих страна, али Србија гледа своје интересе

Много је шумова са свих страна света поводом споразума из Вашингтона, али Србија гледа и гледаће пре свега своје интересе, по свим питањима, као и кад је реч о Косову и Метохији, рекао је Вучић.

Истакао је да Србија свакако није могла да одбије позив из Вашингтона, а кључно је што је склопила добар споразум, што је скупила довољно храбрости да одбије неколико тешких тачака на састанцима у Белој кући, који су за нашу земљу неприхватљиви, и да покаже "чврстину и еластичност" у проналажењу решења.

Та решења, наглашава председник, могу користити свима, а не само Србији.

Изјавио је и да Мирослав Лајчак и Метју Палмер сматрају да је Европска унија та која води процес између Београда и Приштине, али је истакао да је увек добро да се тај процес решава у координацији и са другим великим силама.

На питање новинара како Лајчак и Палмер гледају на будућност процеса између Београда и Приштине и да ли виде бољу и конкретнију сарадњу у "паралелном процесу" који се одвија и у ЕУ и у САД, Вучић је одговорио да је на Србији да извуче најбоље интересе за себе и у Вашингтону, Пекингу, Москви, Бриселу, а не да се бави њиховим међусобним односима.

"Наши људи праве анализе о међусобним односима појединих земаља, а у складу с тим се и ми понашамо. С друге стране, ко смо ми да улазимо у њихове односе и зашто бих ја то радио? Срби хоће да се боре за себе, све ми волимо и поштујемо, али хоћемо да се боримо за себе", нагласио је Вучић.

На констатацију новинара да се спорови великих сила увек "ломе на малим земљама", Вучић је рекао да у свету постоји мали број пријатеља и да све земље имају своје интересе.

"Многи би желели да се Србија у нечије име бије против некога... Зато имамо примедбе појединих земаља - што би Србија желела да иде у Белу кућу и присуствује таквим састанцима, када излаз може да види само преко нас? Не, Србија жели да буде поштована и у Вашингтону, Москви, Пекингу и Бриселу", подвукао је Вучић.

Истиче да му представници појединих земаља често држе придике због добрих односа Србије са Кином, док те исте земље, рекао је Вучић, имају "хиљаду пута" већу трговинску размену са Кином, него Србија.

Сада се то дешава са Америком, јер је Србија почела да гради добре односе с том земљом, те га представници не само из Москве, већ и других земаља питају зашто Србија обнавља односе са САД.

"Када то радите са ЕУ, опет чујете шумове са свих других страна... Суштина је у томе да ми морамо да водимо своје интересе, ми имамо свој народ, земљу и у скалду с тим да се понашамо", подвукао је Вучић.

Истиче да је јако поносан што је Србија успела да се у САД представи као независна и суверена земља.

Вучић додаје да је то једна од тековина која ће отићи у наслеђе онима који ће доћи и после њега и данашње власти.

"Остављамо слободну, независну и суверену земљу коју поштују свуда и свима смета када сарађујемо са другима, јер мисле да би требало ми да користимо само њих, а када им затреба да се Срби бију уместо њих. Неће Срби више да се бију уместо било кога", рекао је Вучић.

Истиче да "многима смета" што је Србија постигла добар споразум са САД и што је у САД била поштована, те додао да наша земља није такво поштовање доживела од 70-их, када је председник САД Ричард Никсон био у Београду.

 

Србију понижавају они који је пљачкају, уништили фабрике

Вучић верује да нико озбиљан у Србији не мисли да је понизио земљу током посете САД, те додао да Србију понижавају они који је пљачкају и који су уништили фабрике у земљи.

Тако коментарише и изјаву лидера С СП Драгана Ђиласа, те истиче да би представници опозиције, шта год да је урадио, увек имали исти закључак.

"Мислим да нико озбиљан у Србији не мисли тако. Понашали смо се озбиљно и одговорно, радили тешко и напорно у ужасним условима", истакао је Вучић.

"Србију понижавају они који је пљачкају, уништили су фабрике, отели новац, који су у време када је Косово прогласило независност размишљали о томе колико ће новца од секунди на РТС или Пинку да узму…", навео је Вучић.

Вучић је навео да њега такве ствари не занимају, већ му је стало до тога да ли је урадио нешто добро за Србију.

"А, мислим да јесмо. Да смо избегли оно што није било лако избећи. Показало се да су наше процене биле добре, истините, а резултат са којим се враћам је много бољи од очекиваног" рекао је председник Србије.

Додао је и да је свима после избора у Шапцу јуче јасно "колико их (опозицију) народ води, заједно са Тањом Фајон".

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк