Вести

ВУЧИЋ: ДАНОНОЋНО РАДИМО НА РЕШАВАЊУ ПИТАЊА КИМ

Председник Србије Александар Вучић поручио је да људи у Србији треба да имају поверење у своје руководство, које "даноноћно ради" на решавању питања Косова, у настојању да добијемо бар нешто, јер данас, истакао је, немамо ништа "захваљујући" онима који су до 2012. "ставили потпис" на независно Косово.

"Кад кажем да радимо даноноћно, то значи да нисмо сасвим искључени из тог питања, а 2012. нико нас ништа није питао, чекало се да се стави потпис на потпуну независност Косова, која је већ дата. Сада нам држе придике и предавања они који су активно учествовали у томе", рекао је Александар Вучић новинарима, након отварања локалног пута у селу Доњи Бањани, на питање шта се то дешава око Косова и откуд толики напади и упозорења која му стижу. Сад му, додао је, они који су су учествовали у предаји Косова кажу да не треба да прихвати оно што су они већ "запечатили".

"Као да ми то па прихватамо...", рекао је Вучић и навео да је писмо Путину послао човек који је, и чија власт је поставила границу у његовом Брњаку, у његовој општини Зубин поток.

"Он и његова власт поставили су границу на Јарињу. И на Брњаку. И кажу: 'Вучићу, да се избориш, да ту границу склониш! А, ми би и Скадар, дај нам и Глоговац и Штимље и Качаник'", протумачио је примедбе политичких противника и запитао:

"Је л' то реално? Зашто народ уводите у непотребне и бесмислене сукобе, лажете и обмањујете? А ви сте нас довде довели. Имали сте најглупљи предлог Међународном суду правде, којим сте ставили печат и восак на коверат независности Косова", објаснио је он.

Вучић је рекао да се бори да добијемо шта год можемо, за свој народ, не само за народ на Косову и Метохији, већ и за државу.

"Бар један метар од онога што су све изгубили да добијемо, то је добитак, јер данас немамо ништа", поручио је Вучић позивајући критичаре да буду поштени и пред собом и кажу - а шта је то заиста што имамо на Косову?''. Он је истакао да ће се борити и изразио уверење да ћемо добити нешто више него што имамо сада. Позвао је оне који га критикују, када је рекао да ће о решењу за Косово питати народ, да се одлуче шта желе, пошто га критикују да се крије иза народа, а да је рекао да неће да пита народ био би аутократа, диктатор.

"Данас кажу и што смо на Видовдан отворили Народни музеј. Боље да чекамо још 15 година да они дођу на власт и још 40 да га ураде", казао је он. Додао је да је поносан што је отворен Народни музеј, за који мисли да је од највећег значаја за целу земљу.

"Мислите да неко иде у Брисел на излет. Слушам коментаре да идем тамо због дневница. Шест година ни једну дневницу нисам узео. Да јесам, имао бих 30.000 евра више. Нормално једем тамо, они доносе кифле и сендвиче, а имам пристојну плату да једем шта хоћу", рекао је Вучић.

Поручио је критичарима да постоје људи који се боре за ову земљу, и да не треба, када нешто критикују, да полазе од себе. Упитао је што нису реч рекли када је Црна Гора одлазила, већ се правили да не чују и не виде, додајући да не би ваљало да говори што су се тако правили. Казао је да је прошлост прошлост, а будућност будућност, и да је једини који се није одрекао интереса Србије и КиМ.

"Само је разлика у томе што ја знам шта је објективно, реално, озбиљно и одговорно, а не да радим на томе да останемо без деце, не зато што ћемо их изгубити у рату, већ што ће побећи из земље, јер немају перспективу, јер обећавамо још сукоба", нагласио је он. Осврнуо се на последња истраживања и рекао да људи у Србији препознају много боље од оних који само критикују ко ради и ко је озбиљан.

На питање да прокоментарише да су се у Данасу, проевропском листу, појавили заједно Марко Јакшић и Амфилохије Радовић, Вучић је рекао да се не ради о проевропској или антиевропској оријентацији тог листа, већ о томе да он даје простор само таквим људима да се буде против владе и Вучића, ма одакле долазила критика.

"Добар им је и Шкељзен Малићи и Амфилохије. Све је добро само да је против мене. Али, то је демократија и говори да живимо у здравом друштву. Да би неког победили, морате да имате идеју, план и програм, а не мржњу", поручио је он. Рекао је да не жели ниједном ружном речју да се обрати Амфилохију, ни онима који прете смрћу.

"Највише се смејем највећим будалама који кажу да је Вучић неком нешто обећао када је дошао на власт. Сваки лекар може да установи то лудило. Да је тако било, знате ли колико би било среће у Вашингтону и Бриселу, а не као сада да не знају шта ће са Вучићем", додао је он истичући да свако ваљда носи своју карму и да треба да ради по својој савести. Изразио је уверење да су људи у Србији одговорни и да размишљају о будућности, о Србији и њеном опстанку.

 

Разговарали пристојни људи, критикују непристојни

Вучић је данас, на критике и увреде по друштвеним мрежама упућеним Дуди Ивковићу, због сусрета с'њим поводом јубилеја Радничког, рекао да су и он и Ивковић и неколицина спортских радника из тог клуба само показали да су пристојни људи, који разговарају иако политички различито мисле.

То могу да критикују само непристојни људи, они којима смета све, баш све што се у Србији уради, приметио је у разговору с'новинарима.

Вучић је рекао да је реч о људима који са њим лично немају политички никакве везе, да су разговарали о подршци спортском клубу, да су заједно показали пристојност и да могу да разговарају, за разлику од "оних који немају довољно пристојности" и којима смета повећање плата и пензија, свака нова фабрика, гондола у Београду.

Како је рекао "много таквих има" а разуме, каже, и нервозу "и Шолака, и Ђиласа и Јеремића", јер неки од њих не могу да објасне одакле им десетине и стотине милиона евра и зашто им неке стране амбасаде пребацују новац.

Вучић је прихватио јуче предлог да буде почасни покровитељ обележавања стогодишњице постојања Радничког, уз захвалност Душану Дуди Ивковићу, Љубинку Тоши Веселиновићу, Саши Јовићевићу и Радету Мирићу, представницима СД Раднички, на великој части која му је тиме указана.

Вучић је са делегацијом Спортског друштва Раднички разговарао о обележавању стогодишњице постојања овог друштва.

"Ово је огромна одговорност и обавеза, да својим ауторитетом помогнем обнови великих спортских успеха које је Раднички постигао на терену", истакао је председник Вучић.

 

Држава у плусу 31 милијарду динара

Председник Србије саопштио је да је у првих шест месеци остварен суфицит у буџету у висини од 31 милијарду динара.

Вучић је, након обиласка засеока Петрићи у селу Доњи Бањани, где је асфалтиран локални пут, рекао новинарима да је у првих шест месеци, после великих мука од 2012, 2013. и 2014, ово трећа година заредом да имамо суфицит у буџету.

"Планирали смо минус од 22,6 милијарди, а ми смо након првих шест месеци у плусу од 31 милијарду динара. Остварили смо бољи резултат за 53,5 милијарди динара, односно око 470 милиона евра", објаснио је председник.

Вучић је рекао да сав новац за који смо у плусу, уколико има пројеката, уз стопу раста коју постижемо, можемо да улажемо у друге ствари.

"Зато је страшно важно да имамо што више пројеката, не само да држава помаже за недостатак ликвидности, као што је случај у 50 или 60 општина у Србији, већ да долазе људи из Љига или других општина које немају финансијске проблеме, као што је и Нови Сад, са пројектима, а не само да се даје финансијска инјекција за одржавање финансијске ликвидности", рекао је председник Вучић.

 

У новембру повећање плата и пензија

Председник Александар Вучић најавио је повећање плата и пензија у новембру ове године.

"Мислим да ће од новембра ићи повећање плата и пензија. За четири месеца пензионери ће имати значајно увећане пензије, а и људи у јавном сектору значајно увећане плате", рекао је Вучић новинарима у Доњим Бањанима.

 

Вучић потврдио да је Путин прихватио позив

Александар Вучић потврдио је да је председник Русије Владимир Путин прихватио позив за посету Београду, поводом обележавања 100 година од победе у Првом светском рату. Вучић је истакао да ће Србија обележити, не 100 година од примирја, већ од победе савезника у Великом рату, међу којима су били и наши јунаци, на које смо поносни, каже, као и на њихову жртву за отаџбину.

 

Држава испуњава захтеве грађана, њен посао је да их чује и саслуша

Слободану Петрићу, сељаку из Петрића, недалеко од Љига, данас је испуњено обећање које му је недавно дао председник Србије Александар Вучић, локални пут у његовом засеоку, који је деценијама био у блату, добио је асфалт.

"Поносан сам, не зато што смо урадили један километар и 30 метара пута, већ што смо показали и што су ови људи доказали да држава постоји због њих, да је наш посао да испунимо њихове захтеве и да кад год можемо учинимо грађанима", нагласио је Вучић.

Вучића је интересовало које још проблеме имају људи у Петрићу, а они су навели да им је неопходан и канал поред пута, на шта је председник рекао да ће и то бити урађено.

Вучић је рекао да тих 1,3 километара асфалтираног пута показује да држава стоји иза грађана и да је њен посао да испуни њихове захтеве и да их чује и саслуша.

"Оно што је моја највећа брига је, а урађена је комплетна анализа за 2017. годину је мало деце" рекао је Вучић и додао да то све "нема везе" са дужином живота, већ нас спасава само више деце у будућности.

Како је рекао, и ако се удвоструче сва давања, није сигуран да ће и то бити довољно за раст популације, јер просто морамо да се мењамо и да схватимо да нам је једина шанса већи број деце.

Додао је и да га не интересује уопште шта ће разне феминистичке и друге организације да кажу и шта ће му пребацивати, јер то је озбиљан проблем са којим се Србија сусреће.

  

 

 

Извор: РТС/Танјуг