Вести

ВУЧИЋ: ДАНАШЊИ ДАН МЕ ИСПУЊАВА НАДОМ ЗА СРБИЈУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је поносан на оно што је започето у Србији, да то значи велику прекретницу и промену, као и да се све ради транспарентно и да се ништа неће крити од људи.

Председник Вучић након потписивања меморандума о разумевању о одрживим сировинама и писма о намерама у Палати Србија рекао је да зна које смо све потешкоће имали и пре потписивања уговора, а да је данас реч само о меморандуму и писму о намерама.

 

"Ништа нисмо крили, радимо транспарентно и поносан сам на то. Поносим се пројектом. Дуг је пут до отварања рудника и ни у једном делу поступка нећемо тајити ништа од наших људи. Данас сте видели људе који су потписивали меморандуме, то је крем де ла крем привредне индустрије. Када видите најважније људе у компанијама јасно вам је да сте све из Европе довели у Србију", рекао је председник Вучић.

Истакао је да га данашњи дан испуњава надом за нашу земљу.

"То за нас представља прекретницу и велику промену, квантни скок у будућност", рекао је председник Вучић.

 

Инсистираћемо да се заштити животна средина, стиже најмање 6 милијарди евра нових инвестиција

Председник Вучић поручио је да ће наша земља, као и он лично, инсистирати да се у реализацији пројекта "Јадар" заштити животна средина и нагласио да ће тај пројекат донети огроман економски напредак земље и најмање нових шест милијарди евра инвестиција.

"Друга важна ствар је да ће Србија инсистирати и ја лично као председник Републике, као неко ко је у два наврата добио највеће поверење грађана за редом, да ћемо се борити и за животну средину и за живот нашег народа у Јадру и Рађевини. За то да им и ваздух, земља и воде остану чисте. То је од кључног значаја, и о томе смо разговарали са канцеларом Шолцом и господином Шефчовичем", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ћемо имати на располагању све експерте из Немачке и Европске уније.

"Ја мислим да је Франциска Брентнер изузетно важна у том поступку, дакле, припада Зеленима у Немачкој, не морам да вам говорим, добро знате шта Зелени мисле о мени и ја о њима. Али хвала њој на свему, и ја мислим да је то изузетна гарантија и огромна подршка и помоћ нама овде. И хвала њој на тој коректности и посвећеном раду овде. И то знање нам је потребно, јер га ми немамо у тој мери, али знамо да видимо да ли нам је нешто угрожено или није. У складу са тим ћемо се понашати. Дакле, за нас је заштита животне средине од суштинског значаја", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је, под три, да ми верујемо у огроман економски напредак наше земље.

 

"Ово ће нама донети свакако и најмање шест милијарди евра нових страних директних инвестиција. Убедљиво највеће инвестиције које смо икада имали у нашој земљи. То су огромне промене. За нас је од пресудног значаја тај економски ланац о коме смо говорили и хвала господину Шефчовичу од почетка, а данас ми је канцелар Шолц то потврдио и не мора да ми потписује ништа. Ја верујем њему на реч која за мене значи више од сваког потписа. Канцелар је рекао да ће дати све од себе, баш као што је у Чилеу рекао, да ће дати све од себе, да се овде формира тај ланац, да не иде сировина само напоље, већ да имамо и фабрику катода и фабрику батерија овде", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да све то имамо у Србији, а да ћемо се ми сами изборити за коначног произвођача електричних аутомобила.

"Већ имамо Стелантис, а верујем да ћемо довести и друге. То ће гарантовати, само да знате, рударење и прерада литијума је увећање БДП-а од 0,7 милијарди евра. То је готово један одсто вредности БДП-а реализованог 2023. године. Рударење, прерада литијума и производња катода, то је 2,06 одсто вредности БДП. Рударење, прерада литијума и производња катода и батерија, то је четири одсто вредности БДП-а. Пун ланац иде чак до 16,4 одсто вредности нашег БДП-а из 2023. године. То је друга земља. Потпуно друга земља. То није Србија какву познајемо", нагласио је председник Вучић.

Како је рекао, то су огромне промене, то је огроман раст, то су веће плате и пензије, то је бољи живот за све људе у Србији, а посебно за људе у Подрињу и Мачви, који иначе имају нижа примања него што су просечна на нивоу Републике Србије.

"И зато сам бескрајно захвалан нашим партнерима из Брисела и Берлина данас. Имаћу још разговора после овога и са Марошом Шефчевичем и ручак, али имаћу разговоре и са господином Калениусом из Мерцедес-Бенца. Ми смо данас потписали то око минералних сировина, али у будућности морамо да сагледавамо ствари и око молибдена, калцита, да искористимо оно што Србија има. Србија нема море, Србија нема довољне количине нафте, немамо гаса, немамо много ствари, али оно што имамо да то искористимо у најбољој вери, на најбољи могући начин, да сачувамо природу, да сачувамо људе у нашој земљи, да запослимо наше људе и обезбедимо им веће плате и пензије, да променимо своју земљу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је то веома важно и на нашем европском путу.

 

Навео је да смо ми са Немачком у претходних 12 година за три и по пута увећали трговинску размену, са 2,6 милијарди евра на 9,2 милијарде евра.

"Ове године ће бити свакако рекордна, очекујемо да пређе 10 милијарди", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да су то ствари о којима морамо да размишљамо у будућности, како да развијамо земљу, како да будемо успешни и како да што брже приближимо стандарду земаља Европске уније. 

"Ово је за нас важно због Агенде раста, али што је много важније од Агенде раста, а то је јединствено тржиште са Европском унијом, дакле од јединственог европског платног подручја до зелених коридора за наше камионе и компаније, до, на крају, укидања ПЕМ конвенције, да бисмо могли да имамо произвођаче електричних аутомобила, који без царина могу да извозе своје аутомобиле на територију Европске уније", рекао је председник Вучић.

 

Србија ће бити поуздан партнер ЕУ и Немачкој по питању минералних сировина

Председник Вучић поручио је да ће Србија по питању минералних сировина бити поуздан партнер Европској унији и Немачкој и да је наша земља поштовала и да ће увек поштовати све правне процедуре.

Председник Вучић је тако одговорио на питање да ли Европска унија може због односа које Србија има са Кином да се поузда у оно што је договорено по питању сировина, као и када је реч о другим металима.

"Ми смо потписали оквирни меморандум око сировина. Другачија је прича о никлу и много компликованија, пошто је то прљава технологија и тако даље. Али ми имамо нешто што ће бити много важније од никла и кобалта. Ми имамо молибден и калцит, то су материјали будућности и спремни смо о томе да разговарамо, са ким другим, него са Европском унијом. Немамо ми проблем у односима са Народном Републиком Кином. Наши односи су врло добри и верујем да ће такви и остати", рекао је председник Вучић.

 

Рекао је да је наша страна за ово што је данас потписано обећала представницима Европске уније и нагласио да то није било питање ни новца, ни питање било чега другог, већ искључиво питање будућности Србије и питање нашег обећања.

"Када пружимо руку и када кажемо нешто некоме, а ја сам то рекао и канцелару Шолцу и Марошу Шефчовичу, да ћемо бити поуздан партнер Европској уније и Немачкој на овом путу, то је значило управо то што сам рекао. Да ли ми са Кинезима имамо добре односе? Да, имамо одличне односе, то нема везе са овим пројектом, овај пројект радимо са Европљанима и може свет цео да се окрене наопако, то се неће променити Србија је поуздан и сигуран партнер за свакога", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић напоменуо је да је површина пројекта Јадар мања 70 или 80 пута од борског басена, као и да многи људи не могу да нас ни да пронађу где је подземни рудник Чукару пеки код Бора, зато што је то подземни рудник са врхунском технологијом.

Због тога нам живи исток Србије, а у Бору су плате изнад просека у Србији.

"Да ли треба да не дозволимо шансу за развој Западној Србији? У Западној Србији када погледате од Лознице, Малог Зворника, Крупња, читаве Азбуковице, Љубовије, Бајине Баште, немамо формално 130.000 људи, не преноћи више од 110.000 људи. Празан нам је запад Србије, Дрина нам је празна. А што нам је празна? Па зато што није било довољно посла, зато што није било довољно индустрије. Зато што је увек лако говорити нешто против нечега. Најлакше је тако. Нисам изабран за председника Републике да бих говорио како све не ваља и ништа не ваља, већ да радим и да предузимам ствари", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да када неко води земљу, мора да узме целину интереса земље, али и целину краја који жели да подигне.

 

"Шта би био мој интерес као председника Србије, да на било који начин учествујем у нечему што је против наших интереса? Само ми објасните што, да ми нису дали паре, да ме нису платили некад нечим, иако сам више урадио за овај пројекат него сви њихови запослени заједно. Па каква би то срамота за мене била. Па пре бих се убио него што бих то урадио. Али то неки полазе од себе, па замишљу да сам исти као они. Ово радимо за добробит Србије. Ово радимо зато што је то изузетна и фантастична прилика за нашу земљу", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је у Србији било проблема пошто су данас широм света пријављени проблеми и прекиди у ИТ мрежама и на аеродромима, председник Вучић је рекао да је управо добио информацију да је сада све у реду на београдском аеродрому.

 

Борићу се да људи сазнају истину и добију праве информације о Јадру

Председник Вучић поручио је да ће се борити да сви људи који су забринути поводом  пројекта "Јадар" сазнају праву истину и добију праве информације и рекао да је захвалан свим претходним властима у Србији, јер је Рио Тинто овде присутан 23 године и "зато смо ми најдаље отишли".

"Нажалост, Рио Тинто је био много арогантнији у том периоду, требало је раније да поставе госпођу (главна заступница Рио Тинта у Србији Маријанти) Бабић, сигуран сам да би ти резултати у разговору са грађанима били неупоредиво бољи. У сваком случају, то је на крају крајева наша одлука. Ми смо ти који оцењујемо и процењујемо. Ми смо ти који у сваком тренутку можемо да видимо јесмо ли задовољни достигнутим нивоом заштите животне средине, наших река, наших шума, наших њива и свега другог", рекао је председник Вучић.

Додао је да "највише верује својим очима", те да није експерт, али да уме да види да ли се нешто испуњава или не испуњава.

 

"Мој посао је да штитим интересе Србије, то сам радио увек и то ћу да радим. Ако мислите да постоји било ко у свету ко може нешто више или боље да нам гарантује, а ја не мислим да постоји било ко у свету ко је бољи од Европске уније и Немачке по том питању. Посебно када добијете овако чврсте гаранције, чврсте речи. Тек је почетак, ми о уговорима нисмо још разговарали", рекао је председник Вучић одговарајући на питање о гаранцијама да се из Србије неће извозити само сировина.

Додао је да велику наду полаже у све ово, те да не би да прича и шта би било да је пројекат уништен и како би се, како је рекао, говорило о томе колико пенале Србија мора да плаћа и како сваку прилику пропусти.

"Иначе, ми Срби смо шампиони пропуштених прилика. Лако их стварамо, још лакше их пропуштамо и губимо. Сматрам ово огромном приликом за квантни скок српске привреде, целокупног нашег друштва и знам да то неће ићи лако из три разлога. Први је разлог тај што постоји део људи који живе у Јадру и Рађевини, који имају одређене сумње и страх како ће то да изгледа. Са тим људима биће најлакше јер они ће да прате, они ће са нама да разговарају и они ће да виде шта је то све што чинимо", рекао је председник Вучић.

Други део људи забринут је, како је навео, зато што су читали свашта, слушали свашта и зато што су изложени једној врсти пропаганде коју није једноставно победити и поручио да ће се борити да они сазнају истину, да добију праве информације и да им се укаже на то шта је то што се стварно ради.

"Трећи круг људи су они којима уопште није важно шта је истина, којима није важно ни шта то доноси или односи Србији, који то раде зато што је то политички популарно и зато што сматрају и мисле да ће тиме мене да сруше или да ће срушити владу па да ће оне да дођу на власт. За све то ћу показати највећу могућу бригу и помоћи онима који су имали храбрости, марљивости и знања да победе и следећи пут и нећу губити превише енергије у објашњења онима који не желе да чују та објашњења", истакао је председник Вучић.

 

Поручио је да, што се тиче и прве и друге групе људи, он ће све своје напоре уложити да разговара са њима и да заједнички сагледају све.

"Што се народа тиче, увек сам спреман за сваку врсту разговора. Што се политичких противника тиче, увек сам спреман за сваку врсту разговора, али не за ту врсту разговора у којој ће неко некоме да прети нападом на физички интегритет и у којем ми морамо да служимо њиховим политичким интересима, не интересима Србије. За мене је једино Србија важна и њени интереси и мој посебно служим својој земљи, а не њима", закључио је председник Вучић.

 

Потребни резултати да би се пројекат подржао, свако сме да изнесе мишљење

Председник Вучић изјавио је да су људима потребни резултати да би неки пројекат подржали, али је навео да у Србији свако сме да изнесе своје мишљење о било чему па и о рударењу литијума и пројекту Јадар.

"Ја ћу да вас подсетим, када смо почињали пројекат "Београд на води" имали смо 27 одсто подршке грађана, данас је 79 одсто подршке за тај пројекат. Људи морају да виде резултате, да разумеју шта је оно што смо урадили и направили за њих", рекао је председник Вучић, одговарајући на питање новинара како оцењује негативну реакцију дела грађана на пројекат Јадар и мањи протест испред Палате Србија.

Поновио је да је пројекат Јадар пут у будућност и да Србија не сме да пропусти ову велику шансу.

"У документу (који је данас потписан) је њихова потреба да добију литијум и батерије одавде, а наша потреба да узмемо што је могуће више у том целом ланцу производње, до коначне производње електричне енергије", навео је председник Вучић.

 

Поновио је да се на европском нивоу не забрањује у потпуности извоз сировине, али да Србија захтева да 85 одсто сировина буде прерађено овде у Србији.

"Како ћемо ми то да ускладимо са свим - ускладићемо, зато смо и тражили ту врсту подршке и добили смо је", рекао је председник Вучић.

 

Шолц: Пројекат Јадар добар за Србију и за економску перспективу развоја

Канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц изјавио је да је пројекат "Јадар" добар за Србију и за економску перспективу развоја, не само за Србију већ и за цео регион, истичући да ће се поштовати највиши стандарди када је реч о заштити животне средине.

Шолц је изразио задовољство што је у Београду потписан важан споразум између Европске комисије и Србије који ће, како је рекао, јачати сарадњу у снабдевању сировинама.

"Европска комисија и Србија су управо потписали важан споразум који ће јачати нашу сарадњу у снабдевању сировинама. Други су такође склопили споразум који се бави овим развојем - компаније које ће бити укључене у то, као и финансијске институције", рекао је Шолц.

Навео је да је реч о важном европском пројекту, наводећи да је неопходно да Европа остане суверена у свету који се мења и не буде зависна од других, због чега треба да се открију нови извори сировина.

"Морамо имати резилијентну структуру у ланцима снабдевања и морамо открити нове изворе сировина широм света, али пре свега оне у нашим земљама, у земљама где је судбина и срећа омогућила да их земље имају. Драго ми је што је донета одлука. Признајем, ова одлука тражи храброст, али је донета у правом тренутку", рекао је Шолц.

Како је рекао, прави се важан корак копањем литијума који ће повећати резилијентност о којој је говорио.

"Потребна нам је климатски неутрално произведена електрична енергија, али пре свега су нам потребне батерије и добар је напредак да је то сада омогућено. Желим изричито да кажем да је пројекат Јадар пре свега добар за Србију. Носи добре економске перспективе развоја за цео регион", рекао је Шолц.

 

Истакао је да ће се поштовати два принципа, а то је да ће се поштовати највиши стандарди када је реч о заштити животне средине, а Немачка ће се својим искуством у рударству подржавати и помагати да се све деси као што је и најављено.

Шолц је истакао да ће истовремено пројекат створити нова радна места и просперитет у ланцима вредности.

Истакао је да земље које желе резилијентност морају дозволити и рударство код себе.

Посебно је истакао да је важно што ће се пројекат Јадар развијати у складу са еколошким стандардима.

"Желим да додам да се ради о заиста европском пројекту. Потребан нам је европски дух и то је нешто што је од великог значаја за будућност. Стога бих повезао своју посету овде са јасним залагањем за европску интеграцију држава Западног Балкана", рекао је Шолц.

Додао је да је његова амбиција да помаже у томе и да се побрине за то да државе Западног Балкана, након што им је то пре 20 година обећано, добију перспективу за чланство у Европској унији у догледној будућности.

"Потребно је испунити захтеве, али ми желимо да помогнемо да успеју у томе и то ће помоћи да се унапреди мир и просперитет у целом региону", рекао је Шолц.

Навео је да је Немачка ово подвукла и у оквиру Берлинског процеса и најавио да је следећи састанак у том оквиру предвиђен за октобар.

Захвалио је на томе што је, како је рекао, Србија заједно са Европском унијом покренула тако важан пројекат за Европску унију и за Србију.

 

Шолц: Морамо подржати сваки пројекат који је рентабилан

Шолц је изјавио да је Немачка у својим законима формулисала високе захтеве када је реч о заштити животне средине и биодиверзитета, као и да они имају велико знање у области рударства.

Шолц је рекао да је њихов циљ да то знање деле, тако да се рударењу у другим земљама приступа на исти начин на који се то ради и у Немачкој.

 

"Морамо користити и подржати сваки пројекат који је рентабилан", рекао је Шолц одговарајући на питање новинара на који начин Немачка може да гарантује да неће доћи до загађења животне средине приликом копања литијума.

Шолц је рекао да се негде еколошки стандарди не поштују, као што је то случај са афричким земљама и појединим земљама Азије и Јужне Америке.

"Негде се не испуњавају ти стандарди, али ако ми то радимо, онда ћемо подићи стандарде широм света, што је онда добро за заштиту животне средине и биодиверзитет у целом свету", поручио је Шолц.

 

Шефчович: Споразуми ће отворити врата највећим страним инвестицијама у историји Србије

Потпредседник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович изјавио је да ће споразуми који су потписани додатно истаћи партнерство између Европске уније и Србије и истакао да ће они отворити врата највећим страним директним инвестицијама у историји Србије.

"Говоримо о историјском дану за Србију, као и за Европу", рекао је Шефчович након потписивања Меморандума о разумевању између Европске уније и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима, који је потписао у име Европске уније.

Истакао је да је потписивањем Меморандума и Србија и Европска унија већ доказују да већ живе у ери чисте технологије.

Честитао је председнику Вучићу и Србији на, како је рекао, иницијативи коју предводе по питању сировина, батерија и електричних возила, а захвалио је и Шолцу на подршци у тој области и подсетио на велики број европских компанија које су учествовале у потписивању споразума.

 

"Они су заиста "крем де ла крем" онога што можете да добијете у Европи, а то су најбоље компаније, најодговорније фирме, које испуњавају обавезе социјалне корпоративне политике", поручио је Шефчович.

Подсетио је да је Европска унија већ главни инвеститор и трговински партнер Србије и оценио је да ће након потписивања Меморандума и споразума још већи број европских компанија доћи да ради у Србији и да ће овде створити високо квалитетне послове.

Шефчович је навео да ће овај пројекат да подстакне још дубљу и обимнију сарадњу српских компанија и европске индустрије, наводећи да је Србија део алијанси чији су представници данас у Београду.

"Ове иницијативе окупљају на стотине индустријалаца, иноватора и више од 80 компанија заједно размењује знања и праксе, које ће делити са српским колегама. Овај пројекат ће донети велики успех и то не само великим компанијама него и мањим компанијама у Србији", рекао је Шефчович.

Шефчович је изразио очекивање да ће Европска академија за батерије почети да сарађује са Србијом.

Европска академија за батерије има за циљ да координира активности преквалификације и усавршавања на европском нивоу и реализује висококвалитетно оспособљавање у свим државама чланицама.

"Сигуран сам да наша академија за батерије која ради за Европску унију може да почне да ради овде у Србији, сигуран сам да можемо о томе да разговарамо касније, током ручка", рекао је Шефчович.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1