Вести

ВУЧИЋ: ДА ОБЕЗБЕДИМО ВЛАДАВИНУ ПРАВА СВИМ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ

Злочинац када буде ухваћен одговара само једном, док жртва без подршке друштва мора да даје одговоре читав свој живот, и себи и онима који је на то терају, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да се мора обезбедити стална помоћ и подршка жртвама и сведоцима у кривичним поступцима.

"Највећа помоћ коју можемо да пружимо жртвама је да правду не тражимо селективно, зато је одговор на питање ко су жртве криминалитета политички, али пре свега народни одговор", рекао је Вучић, отварајући конференцију поводом покретања пројекта "Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији".

Вучић је истакао да ће нам тај пројекат помоћи да добијемо национални систем заштите учесника у кривичном поступку у складу са нашим основним опредељењем, да обезбедимо владавину права и правну заштиту свим грађанима Србије.

Владавина права, подвукао је, није коначно достигнуће већ стална обавеза, а правда је одговорност, обавеза деловања и није стање које се одржава само по себи.

"Правда не сме да постоји само у судовима, већ мора да буде део читавог система, логично заокруженог и довољно ефикасног да је обезбеди. Правда је, на крају, оно о чему је говорио Чарлс Дикенс, тврдећи да она почиње на вратима нашег суседа", навео је Вучић.

Вучић је рекао да је веома тешко постићи правду, починиоцу злочина изрећи праву казну и омогућити му каснију рехабилитацију, а жртви задовољење правде и повраћај на стање пре злочина.

"Жртве су често онемогућене да захтевају правду и наш је посао, наша света обавеза да то радимо уместо њих", напоменуо је Вучић и додао да често окружење жртава трпи последице злочина.

Указао је да има нарочито гнусних и тешких кривичних дела, због којих се цело друштво осећа повређеним и изневереним, а у људима се појави сумња у систем владавине права.

"Та сумња је веома стара. Још је Цицерон рекао, што више закона, то мање правде. Наша је дужност да се боримо да се то промени и да створимо систем који ће жртву да штити", рекао је Вучић.

Истакао је да се не сме заборавити да су осим жртава, злочином погођени и други, породице, пријатељи, комшије, те да је важно да сведоци имају чврсто поверење у систем кривичног правосуђа, као и изграђену свест у погледу исправности њихове улоге у кривичном поступку.

"Свако свесно одбијање некога да сведочи и укаже на истину наноси штету жртви, друштву, али и сваком појединцу јер га сврстава у ред потенцијалних жртви, а о евентуалној грижи савести нећу ни да говорим. Тешко је увек поступити праведно, али морамо људима да покажемо да је то пре свега ослобађајуће", рекао је Вучић.

Поручио је да морамо и можемо да учинимо напор да заштита жртве, сведока и других учесника у кривичном поступку буде бржа, сигурнија и стандардизована и да нема места импровизацији и сналажењу од случаја до случаја, посебно ако је реч о рањивим групама, нарочито деци.

Зато нам је, поручио је, потребан добро разрађен национални механизам, професионалан и добро разрађен, са обученим службеницима, протоколи и стандарди и јасна подела улога између државних органа.

"А пре свега да признамо да се грешке догађају, а предрасуде постоје. Нажалост, постоје ситуације у којима кривично правни систем уместо да заштити, ревиктимизује жртву, поготово када је реч о делима против полних слобода", рекао је Вучић и навео да оптерећени предрасудама, многи од нас, када се суоче са тешко схватљивим, свирепим поступањем злочинца, траже одговоре у понашању жртве и њеном евентуалном доприносу извршењу кривичног дела.

Истакао је да су жене у посебно тешком положају.

"Сама је то тражила'' - реченица која је честа код дела сексуалног насиља, код мене, али и код свих нормалних људи, увек изазива гнушање. Уместо подршке, многи који би требало да је заштите, жртву сумњиче и изнова у њеном понашању траже изговор за учиниоца", рекао је Вучић.

Зато је, нагласио је, једна од важнијих лекција које треба да научимо да злочинац, када је ухваћен, за своје дело одговара само једном, док жртва, без подршке друштва, мора да даје одговоре читав свој живот и себи и онима који је на то терају.

Додао је да је значајно и извештавање медија о криминалитету, али да од медија не тражи ништа и не очекује ништа, али да ће бити срећан ако види другачије извештавање о кривичним делима, “третирање жртве са уважавањем, уместо дизања у небо деликвената, глорификације сваке мисли криминалаца које новине једва чекају да пренесу”.

Како је навео, правда је и његова одговорност као председника државе, и прецизирао да се ове године од 9.753 представки које је добио, 80 одсто тицало рада правосуђа, али да су то једине на које није пружао одговор, јер поштује независност судства и правосуђа.

Али, приметио је, то говори да наши људи у једном делу не доживљавају судове као правичне.

"Зато, због друштва правде очекујем и од министарстава унутрашњих послова и правде да у ефикасно спроведу политику у области заштите жртве", рекао је Вучић.

Додао је и да тамо где нам за то недостају капацитети имамо подршку партнера из целог света, кроз пројекте попут данас започетог.

"Очекујем орочене и мерљиве резултате, и да будем редовно информисан, а бићу слободан да критички оценим кашњење или неуспех. Похвала није потребна, јер правда није једнократно постигнуће, већ стална обавеза свих нас", закључио је Вучић.

Пројекат "Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији" је вредан 1,5 милиона евра, финансира га ЕУ, а спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији.

Трогодишњи пројекат треба да помогне Србији у стварању Националне стратегије за подршку сведоцима и жртвама у кривичном поступку и да направи добру координацију и повеже све надлежне институције у циљу ефикасне заштите жртава и сведока у кривичном поступку.

 

Њих занима само заузимање севера

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас јавну молбу међународним представницима да не само чују, већ слушају шта Албанци говоре, да добро разумеју њихове поруке и спрече њихов евентуални покушај упада на север и даље нападе на српско становништво.

Вучић је након учешћа на конференцији поводом покретања пројекта "Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији", у организацији Мисије ОЕБС-а у Србији, рекао и да је смисао приче о енергетском систему, које помињу албански представници на Косову, да узму север под контролу.

Вучић је казао да не би било проблема у томе што је говорио Рамуш Харадинај да не зна или није прочитао Бриселски споразум, иако се ради о 15 тачака на једној страни, као и да одлично познају тај документ, а неће да га проводе у дело, већ чињеница да они то не говоре без знања западних ментора.

Вучић је подсетио да му нико није веровао када је говорио много раније да ће се држати Бриселског споразума као што се РС држи Дејтонског документа.

"Данас од Бриселског споразума беже Албанци. Нажалост не придржавају се ни они под чијем окриљем је склопљен. Не занима их примена. Србија је сваку тачку провела у дело, која се односила на њене обавезе. Албанци једну једину, а реч је о 6 од 15, то јест 40 одсто, нису такли, није их занимала“, критиковао је Вучић.

Подсетио је да је већ 20.априла, када су наводно кренули у примену, говорио да их то не занима.

"Знају то и њихови западни ментори и заједно са њима их баш брига што нису испунили. Приче да су забринути и да обе стране морају да испуне споразум, чувене синтагме које представљају еуфемизам за сопствену неодговорност, не могу више да слушам“, поручио је Вучић.

Како је навео, ни Харадинај, Арифи, ни Хоџај никада не говоре ништа сами.

"Неки други говоре кроз њих и преко њих. Зато ме брину инциденти које нисмо имали у том обиму у последњих пет година. Брину ме јер се плашим да ће бити још оштриијих и жешћих напада, а Србији су не захваљујући држави коју данас водим, већ ранијим владама прилично ускраћене могућности да на било који начин реагује на КиМ", објаснио је Вучић.

Вучић је, када је реч о захтевима да Србија испуни наводне обавезе из договора о енергетици, нагласио да не постоји никакав споразум у овој области.

"Они мисле да због пртиска који постоји од две западне земље морамо брже боље да дамо Газиводе и Валач. Њих само занима како да окупирају север", подвукао је Вучић додајући да желе да узму и нашу електропреносну мрежу.

Вучић је подсетио да је приштинским властима нуђено заједничко управљање што су одбили.

Указао је да се Газиводе налазе на територији централне Србије и делом на територији Зубиног Потока, и да приштинске власти са тим у вези никада нису били заинтересовани да чују и слушају аргументе српске стране.

"Ми споразум о енергетици немамо. Они лажу и измишљају, и то раде отворено, нескривено", закључио је Вучић.

 

Мало се зауставите са држањем лекција Србији

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је његов став и став Србије кристално јасан по питању Босне и Херцеговине (БиХ) и поручио да они који држе предавања и лекције Србији са тим треба мало да се зауставе.

Вучић је, упитан за став Србије у вези са позивом председника РС Милорада Додика на државно уједињење Српске и Србије, рекао да не разуме потребу коју неки из региона имају стално да испитују став Србије, који је потпуно јасан.

"Сто пута сам рекао да Србија поштује Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет БиХ, као и ентитета РС унутар БиХ. Милион сам пута рекао то и никада другачију изјаву нисте чули", подвукао је Вучић.

И поред тога, констатовао је, тражи се од Србије да се некоме правда.

"Не пада ми напамет да се правдам за ставове који су кристално јасни, чисти као суза, док ставови других не само да нису јасни, већ и нису добронамерни према нама", рекао је Вучић.

Истакао је да је БиХ добар сусед и да желимо добре односе са њима.

"У стању ћу бити још много тога да истрпим, али мало се зауставите са тим", закључио је Вучић.

 

Нисам чуо увреде Ската, одговарам само грађанима Србије

Нисам чуо увреде ни нападе америчког амбасадора Кајла Ската на мој рачун и не знам да ли се то заиста догодило, али понављам да док сам председник Србије њом неће управљати ниједан страни амбасадор, рекао је данас Александар Вучић.

Упитан да коментарише недавну изјаву Ската, Вучић је, у паузи конференције о подршци жртвама и сведоцима кривичних дела, рекао да не зна о чему се ради, да то није чуо, али је поновио да су њега бирали грађани Србије, да њима одговара, а не грађанима Америке или било коме другом, а "поготово не њиховим политичким представницима".

"Ми њих нећемо да вређамо, али тражимо само да искажу поштовање према Србији и ништа више од тога. Србија је независна и слободна земља, самостално доноси одлуке и док сам председник њом неће управљати ниједан амбасадор. Због тога је Србија изузетно цењена у свету", поручио је Вучић.

Дневни лист Ало пренео је да је амбасадор Скат пред више десетина директора највећих фирми у Србији, а као гост на њиховој вечери, оптужио Вучића за "државни терор и неискреност на путу ка ЕУ".

 

Етихад остаје у причи Ер Србије

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас задовољство што Ер Србија не само да опстаје, у доба док готово све авиокомпаније пропадају, посебно мале националне, већ успева да послује успешно.

Вучић је, одговарајући на питање новинара да ли Етихад остаје у Ер Србији, Етихад „остаје у причи“ и да није обавештен о било чему другом.

"Сигуран сам да ће Ер Србија, што је ужашно тешко, остварити профит ове године. Позивам Ер Србију да своју услугу у годинама пред нама додатно поправи на свим летовима, не само на прекоокеанским", рекао је Вучић.

Изразио је уверење да ће Ер Србија тиме имати још већи број путника и да ће моћи још успешније да послује.

"Готово све авиокомпаније пропадају, посебно мале националне не могу да опстану. Ми успевамо да успешно послујемо, а не само да опстанемо", констатовао је Вучић.

 

Поносан сам на космополитски Београд

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом манифестације "Мирдита - Добар дан" да је поносан што у Србију свако може да дође и изнесе своје мишљење као и то што се не плашимо ничијих аргумената нити туђих речи.

Вучић је одговарајући на питања новинара у паузи конференције о заштити жртава и сведока кривичних дела, о догађањима испред ЦЗДК где је фестивал одржан, рекао да су и они који су хтели да упадну на скуп, као и они који су учествовали упутили низ увреда на његов рачун, да су га први псовали, а други говорили да знају ко је он.

"Па како ме то знају, ваљда када је играо Мурићи (за ФК Приштину) па сам можда направио неку глупост на стадиону, ко ће га знати" додао је Вучић, али и подвукао да је Београд слободан, космополитски град за разлику од оних који се плаше филма Бориса Малагурског и забрањују му приказивање као и прелазак административне границе.

У том је смислу приметио да и најмоћнији кабловски оператер у овом делу Европе води кампању против њега 24/7, али да би и поред тога данас освојио 65 одсто гласова када би били избори.

Како је рекао, на Западу не могу ни себи ни другима што су пре 10 година признали независно Косово и сада гледају да из тога свега изађу што лакше, а за Србе баш их брига.

Поновио је да у Приштини неће да испуне оно што је потписано управо под окриљем међународне заједнице.

"Стоти пут питам шта је то што Србија није испунила и никада нећу добити одговор", додао је Вучић.

Поручио је и да свет мора да разуме да нико не може да дозволи ни нове Олује, ни Бљеске и навео да смо спремни за разговоре али да се испуни оно што је потписано.

 

Ни Шешељ ни Јовановић нису моји

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће име градоначелника бити познато у законском року, да је седница заказана за 7. јун и да не види разлог зашто би већ данас морало да се зна име градоначелника или градоначелнице.

Вучић је упитао и да ли би прво требало да то јави одређеном медију или одборницима, и навео да још то не постоји у закону да се ради на тај начин.

Тако је, наиме, одговорио на питање телевизије Н1 додајући да је "све чисто" и у складу са законом кад је реч о градоначелнику, а седница на којој ће бити изабран је 7. јуна.

Упитан о одласку лидера радикала Војислава Шешеља у посету Милораду Улемеку Легији, приметио је да на другој страни свакога дана има педесетак "смешних покушаја" и емисија у којима се наводи да "то што ради Шешељ у ствари мисли Вучић".

Како је рекао, то се прича и када се Шешељ заустави у намери да оде у Хртковце, или кад његови покушају да упадну на скуп "Мирдита".

"Пре месец дана сте причали Чедомир Јовановић је мој", приметио је и додао: "Није мој ни Шешељ ни Јовановић ни Шутановац".

Све су то, додао је, политички противници, а сигурно његови нису ни Ђилас, ни Јеремић нити Јанковић, уз поруку да ће и даље да их побеђује на изборима.

Каже и да се сада по медијима мало, мало па наводи да је све као да живимо поново 90-те, на шта одговара: "Немојте да измишљате, јер сада је, на пример, 70 одсто мање убистава него 2001, 2002 године".

Све је то узалуд, приметио је, јер сада неко хоће да прави другачију атмосферу, а на поновљено питање о посети Шешеља Легији рекао је: "Све сам вам рекао. Ако мислите да ли сам срећан због убијања Зорана Ђинђића, не нисам, мислим да је то страшно и мислим да сви они који су одговорни за то седе иза решетака и немам ту шта посебно да додам. Ако мислите да треба да узмемо мотку и ухапсимо некога због тога, сматрам да је то илузорно".

 

 

 

Извор: Танјуг