Вести

ВУЧИЋ: ЧАЧАК ИМА БУДУЋНОСТ, ФОРВЕРК ПОКРЕЋЕ ПРОИЗВОДЊУ

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је данашњи дан, када немачки Форверк покреће производњу у Чачку, велики и важан дан за тај град и целу западну Србију, те додао да је долазак те компаније, једнако важан као и изградња ауто-пута ''Милош Велики''.

"Ово је дан који прави разлику. Ово је дан за историју Чачка и западне Србије, од пресудног значаја", рекао је Вучић на свечаности поводом почетка производње у Форверковом погону у Чачку.

Како је истакао, изграђени су путеви и тек ће се градити, и подсетио да је то била једна од ствари која је била пресудна за долазак немачке компаније, рекао је Вучић.

"Они су рекли да ће размислити о Чачку ако гарантујемо ауто-пут. Ја сам гарантовао, не само пут, него да ће бити завршен пре фабрике. Они су били скептични, размишљали да ће бити добро и ако пут буде годину, две после фабрике...", испричао је Вучић.

Вучић је указао да у Форверку већ ради 176 људи, а да ће у наредном периду бити запослено више од 1.000.

"Чачак има будућност, да млади могу да остану и живе у Чачку, Горњем Милановцу, у читавом Моравичком округу. То показује да можемо да заменимо ону карту у једном смеру - Ибарском магистралом до Београда и даље за запад Европе и да позовемо људе да се врате у Чачак, јер овде имају будућност", рекао је Вучић. Рекао је да ће Чачак имати много више прихода за инфраструктурне пројекте као што је канализација, за градњу путева и друго у свим околним селима, то јест за све што није стигао да уради у претходним годинама.

"Ми смо дали добре услове и не мали новац, Србија се постарала и борила се за ову дивну фабрку. Држава плаћа милионе евра да би Форверк овде радио и хоћу да то радници знају. Јер, наш интерес је да Форверк буде овде", истакао је Вучић.

"Желимо да када видите "порше" знате да тих моћних и најбољих аутомобила не би било да нема Чачка и радника из Чачка, који су овде направили спону и друге делове", поручио је Вучић.

Вучић очекује да ће када се смири ситуација са корона вирусом да Србија има још више страних инвестиција, а нарочито из Немачке који су поуздани партнери и долазе на дуги рок.

Немац није дошао да остане годину, неколико година, већ да остане ту деценијама, да раде вредно и зарађују, као и да унапређују посао.

Вучић је нагласио да не види много бољих места од Србије за инвестиције и да је и сам долазак Форверка велико признање за нашу земљу.

Председник додаје да поред аеродрома и завршетка ауто-пута од Прељине до Пожеге, предстоји и градња ауто-пута од Чачка ка Краљеву, као и спајање преко Мрчајеваца са Крагујевцом.

"Чачак постаје чвориште и централно место западне и централне Србије. Све што нисмо урадили 75 година, сада радимо", нагласио је Вучић.

Подсећа да је пре око две године на том месту била запуштена ливада, а сада је величанствена хала од 45.000 квадратних метара.

Вучић је пожелео немачкој компанији Форверк много успеха и добар профит и да остану у Србији вековима, а младим радницима да их када дође време њихова деца замене на тим радним местима.

Деценијама није било оваквих инвестиција на западу Србије, указао је Вучић.

"Где год видим неког са ''поршеом'' има да га малтретирам да то не би возио да нема Чачка и наших радника", рекао је у шали Вучић и додао да и у Европи сви то треба да знају.

Како је рекао, ми Срби умемо неретко себе да потцењујемо у томе колико важних ствари можемо да направимо.

Поручио је Форверку да ће и даље имати подршку државе Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк