Вести

ВУЧИЋ: БОРИЋЕМО СЕ ЗА НАШЕ НАЦИОНАЛНЕ ИНТЕРЕСЕ

Борићемо се чврсто и снажно за Косово и Метохију, наше интересе и права нашег народа, али за нас нема срећног решења, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је истакао да се не може очекивати да ће велике силе и кључне земље променити свој став о независности тзв. Косова, те став да нема промене граница садашњег Косова у односу на Србију.

То је, истакао је Вучић потврдио и Жозеп Борел.

Пред нама је шест месеци тешке политичке борбе за наше националне интересе на КиМ и за права нашег народа тамо.

Председник је рекао да очекује да специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак одмах после избора 21. јуна дође у Београд и Приштину.

"Очекујем и разговоре са Ричардом Гренелом, и са свима који се интересују за решавање питање КиМ", рекао је Вучић.

Ипак, истиче, за нас ту "нема срећног решења".

Како год да буде решење, Београд не може да буде нарочито задовољан, понавља председник Србије и додаје да лагањем или варањем људи не би ништа могао да постигне.

"Шта да радим (што Срби то не воле да чују). Да их лажем да ћемо да добијемо излаз код Валоне, а да ћемо у Елбасану не знам шта да радимо…. Да ће у Качанику да дочекају српску репрезентацију када нешто постигне…", упитао је Вучић.

Додао је да његов посао, као председника Србије, није да обмањује људе.

 

Није суштина моја судбина, већ судбина Косова и Метохије, Србије и народа

Није суштина моја политичка судбина по питању Косова, како то мисли опозиција, суштина су наши национални и државни интереси на Косову и судбина нашег народа, поручио је Вучић.

Вучић је указао да, на жалост, не можемо у Србији да постигнемо консензус.

"Јер, неки чекају да ће Вучић да се саплете око Косова као да су оставили у аманет златну уштеђевину. Чекамо да се склони Косово као терет, па ћемо ми да га склонимо", сажео је Вучић став опозиције по питању Косова, као да је реч о дневно политичком питању, а не националном и државном интересу.

Вучић је указао да је јуче после дугог времена слушао изборне блокове политичких противника, да чује шта мисле по питању КиМ, а да је чуо о краљевима, који треба да дођу, иако није чуо који, као и како треба да укинемо паук возила, да се вратимо на 1891. годину...

"Наш посао је да будемо озбиљни и одговорни, да народ не лажемо и да се чврсто и снажно боримо за интересе народа. Борићемо се за наше нациналне и државне интересе и наш народ на КиМ. Борили смо се у немогућим условима", нагласио је Вучић, подсетивши на околности које су постојале од Прве Призренске лиге, па до једностраног проглашења независности.

"Људи треба да имају у виду шта је то што смо наследили и каква је ситуација у којој смо морали да се налазимо и сачувамо све што је могуће, вратимо Косово на и за преговарачки сто", указао је Вучић.

Вучић је рекао да је пред нама шест месеци, до годину дана тешке политичке борбе за наше националне интересе и право нашег народа на Косову и Метохији, али и нашу земљу, у којој морамо да се понашамо одговорно, и не повећавамо очекивања грађана, али уједно да будемо довољно чврсти и јаки да знамо шта може, а шта не.

Вучић је рекао да очекује притиске у наредном периоду, јер се мора имати на уму да је Косово чедо запада.

"Није у питању став Приштине да морамо да их признамо, већ то што они неће вршити притисак на њих јер је то исто што занима и њих чије је чедо Косово. Приштина је послала безброј негативних порука, бесмислене ствари су направили, али они су њихово чедо. Имам троје деце, могу да ураде било шта, могу да будем објективан па да их критикујем, али ћу их увек волети највише. Они су у колевку ставили Косово, подизали, да је дете мало поодрасло почело да чини несташлуке. Нису Албанци створили ентитет већ Американци, Немци и остали", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да морамо увек имати то у виду, као и неповољну структуру становништва на Косову по нас.

"Морамо да се боримо у чудним околностима, чувамо мир и стабилност, и уједно обезбеђујемо напредак наше државе и нашег народа. Нису то лаке ствари".

Заблуда је мислити да ће своје одлуке у вези Косова променити САД, Немачка и Француска.

Што се тиче решења по примеру две Немачке, Вучић је рекао да када се неки обрадују на то не разумеју шта то значи.

"Они кажу Косово у садашњим границама, границама непроменљивим према Србији. Зато нисам разумео радост неких", констатовао је Вучић додајући да често волимо нешто наивно да тумачимо.

 

Најмањи је проблем срушити мене, резултате неће срушити

Вучић је изјавио да је његовим политичким противницима важнија његова, Вучићева, лична или политичка судбина од кључних државних питања за Србију и решења косовског питања и истакао да је најмањи проблем срушити њега, али да неће срушити постигнуте резултате.

"Немам проблем с тим да ме сруше, али Србију коју смо градили нико не може да сруши", рекао је Вучић коментаришући оцене дела опозиције да он неће преживети косовско питање, како год оно буде решено.

Вучић је рекао да је њему од сопствене политичке судбине важније решење за Косово, положај српског народа на Косову, као и напредак целе Србије.

"Што се рушења тиче, најмањи је проблем да срушите мене, до сада сте рушили земљу, па вам није пошло за руком. Мене да рушите је лако, али нећете срушити резултате које смо постигли", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да грађани Србије разумеју да критизери могу да буду сви и да је то веома лако радити, те упитао шта је то он по питању Косова изгубио што они нису изгубили одавно и да ли је нешто од тога већ враћено или у међувремену стабилизовано.

"Десетоструко је мање инцидената на КиМ него што је било раније, десетине мање Срба је прогоњено, избодено ножем него у претходном периоду, а Косово и даље нема столицу у УН", рекао је Вучић и оценио да је Београд знао да чува државне и националне интересе, гурајући и земљу напред.

Додао је да ипак неће да именује људе који су "уништили шансе за Косово", наводећи да то нису само политичари у најближем претходном периоду, већ и Слободан Милошевић, али и све што се дешавало пре, под Брозовим режимом.

Вучић је рекао и да је Војска Србије данас јача десет пута него пре десет година и да је полиција три пута јача него што је била, али да се одбрамбене снаге не јачају како бисмо ратовали, већ како бисмо одвратили друге да нас не нападају.

"Јачамо да бисмо одвраћали друге, а не да бисмо замишљали да можемо да се бијемо са пола света. Замерао сам Милошевићу што је могао боље да сагледа ствари у свету, разуме позицију Србије. Овима другима ништа не замерам, они нису имали ни веру у земљу ни идеју, сем да опљачкају земљу и напуне своје џепове", рекао је Вучић.

 

Србију коју градимо више нико неће моћи да сруши

Србија коју градимо више нико неће моћи да сруши, уверен је Вучић и поручује својим политичким противницима да резултати све говоре грађанима.

"Рушили сте земљу, па вам није пошло за руком, али ове резултате нећете моћи да срушите", поручио је Вучић опозицији.

"Као што нико неће моћи да сруши оно што нам је у плану за Србију до 2025. године. И ако сачувамо мир и стабилност реузлтат ће бити и просечна плата од 900 евра", додао је Вучић.

Ускоро крећемо, како је рекао Вучић, у изградњу ауто-пута, између осталог, и према Грачаници која ће Србима да омогући да не морају да иду преко Вучитрна и јужне Митровице, па још 70 км кроз север Косова да би дошли до Рашке, већ ће до Ниша моћи да дођу за само сат времена.

Наводи да ћемо за тај ауто-пут добити од ЕУ поклон (грант) од 20 одсто за реализацију пројекта.

Подсећа да је то само једна ствар коју Србија данас ради и да је већ изграђен ауто-пут до Прешева и Димитровграда и додаје да ће за неки дан обићи радове на градњи ауто-пута Чачак-Пожега, да је почео да се гради Моравски коридор од Прељине до Појата, затим да се гради брза пруга и са најлепшим вијадуктом у Европи и друго.

"То су све резултати и веће плате и сигурне пензије, као и то што је повећан међународни углед Србије. Желимо да оснажимо позицију Србије око КиМ и да се боримо за КиМ", рекао је председник.

Најмањи је проблем да сруше њега, рекао је Вучић.

 

Добра одлука Приштине да се укину мере забране трговине са Београдом

Вучић је поздравио одлуку Приштине да укине све забране трговине са Београдом.

Вучић је, поводом одлуке привремених власти у Приштини, рекао да верује у снагу српске економије, наших компанија и да се може успоставити добар бизнис, однос Срба и Албанаца, од којег и једни и други могу имати велике користи.

 

Тачија није брига за ЕУ, узда се у САД

Вучић је рекао, поводом изјаве Хашима Тачија да не жели да преговара под посредовањем Мирослава Лајчака, да је Тачи тиме хтео да поручи: "Баш ме брига за ЕУ, живела САД", односно да се узда у Америку.

Примећује да, иначе, ми нисмо у позицији да тако нешто кажемо, а да не уследе критике:

"Замислите нашу позицију и да ми то кажемо. Можете да мислите како би изгледали и колико текстова у свим медијима би било против ''зликовца Вучића'' и грозне и одвратне Србије, а како је дивно демократско Косово", рекао је Вучић и додао:

"Нисмо у једнаким позицијама и то нема везе са личним угледном, већ са чињеницом да је Косово њихово чедо. Они могу да ураде шта хоће, а ми не", нагласио је Вучић.

 

Дармановићева изјава ме насмејала, каравани пролазе...

Вучић је изјавио да га је насмејала изјава министра спољних послова Црне Горе Срђана Дармановића, којом Србији прети НАТО-м и подсетио да Србија ничим не прети суседној држави.

"То је једна од изјава која ме насмејала", рекао је Вучић упитан да прокоментарише изјаву црногорског министра да постоје механизми унутар НАТО које би Црна Гора могла да користи ако би проценила да постоји угрожавање безбедности државе од стране Србије.

"На то се насмејете. Да га вређам и да му одговорим... Каравани пролазе...", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су чланице НАТО сувише одговорне и да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг добар познаник и пријатељ Србије и "сувише озбиљан за господина Дармановића".

Коментаришући то што, према речима Дармановића, још нема потребе за алармирањем НАТО, Вучић је рекао:

"Али, да ипак ми знамо колико је опасан Дармановић..."

 

Нема код мене "танте за кукурику"

Од 2016. године Београд инсистира на једном - да смо спремни да на 90 дана обуставимо кампању за повлачење признања Косова, само уколико Приштина престане са тражењем чланства у међународним организацијама, и то је наша јасна порука, истакао је Вучић.

"То је танте за танте. Танте за кукурику нема код мене", рекао је Вучић.

Како је рекао, у разговорима од 2016. године постоји само један услов - да нама неће бити потребна кампања за повлачење признања Косова оног момента када Приштина престане да тражи чланство у међународним организацијама.

"Обавежите се да не тражите пријем у Интерпол, Унеско, друге организације. Суспендујте те ваше покушаје, и ми ћемо наше на 90 дана. То је јасна порука, коју смо рекли и Гренелу", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Приштина то одбија, јер њени званичници сматрају да би то било "одустајање од њихове државности".

"А, ако они то не желе, не желимо ни ми. Не можемо да уђемо у ринг са обе везане руке…", рекао је Вучић.

 

Позваћу Ђукановића у посету Србији после избора

Спреман сам увек да разговарам са председником Црне Горе како би се решили проблеми у односима две земље и да га позовем у посету Србији после избора, изјавио је Вучић.

"Спреман сам и да позовем председника Ђукановића у посету Србији. Последњи пут смо разговарали у Јерусалиму, отворено смо разговарали о проблемима СПЦ и нисмо се по том питању сагласили", рекао је Вучић.

Бићу увек спреман да разговарамо ако се он, Ђукановић, одазове том позиву, додао је Вучић.

"Постоји и у Србији увек један део оних који ће да кажу, којима је некако криво што сам стао на страну СПЦ, али нисам стао само на страну СПЦ, већ и права и правде, као и српског народа. Моја дужност је да бринем о српском народу и ван граница Србије, али неугрожавајући независност и суверенитет других земаља".

Вучић је рекао да су измишљали у почетку да је то све договорио са Ђукановићем, иако није са њим ни у каквом контакту.

Нисам се са њим ни чуо, ни видео, додао је Вучић.

"Слушам већ седам или осам година да сам спремио издају и издао нешто што су они предали, а ја успео да вратим за преговарачки сто оно што је било изгубљено. Исто слушам и о односу према Србима у Црној Гори", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија сада за кратко време дала више новца Србима у Црној Гори, њиховим удружењима, него раније.

"Пореде нас по томе са временом краља Александра колико је улагано у српски народ у Црној Гори", додао је Вучић.

Упитан како коментарише то што се огласио Монтенегро ерлајнз како трпе велике губитке и да ли може да пронађе било какву логику када је понашање црногорских власти у питању, јер је потпуно јасно да губе економски, ако ништа друго, због те одлуке, Вучић је рекао:

"Не бих да коментаришем много и тамо су ускоро избори. Јуче сам погледао какве идеје само падну људима напамет пред изборе, па што не би њима у Црној Гори то пало напамет. Пустите то".

 

Велики намерни да реше КиМ, ми ћемо се борити

Душан Ковачевић је апсолутно у праву када каже да су велике силе решиле да решавају проблем Косова и Метохије, рекао је Вучић, али је истакао да ће се Србија борити да тражи највише што може, а да изгуби најмање што мора.

Вучић је рекао да је академик Ковачевић, један од ретких људи који на одговоран начин сагледавају проблем Срба и нема потребу да се додворава политичким актерима.

"Ценим то код њега. Зато је у праву, то ће се догодити, да нам ставе неко решење на сто, али неће се то још догодити, а ми треба пре тога да видимо шта можемо да преговарамо, шта је то за наш народ, државу, КиМ и државу у целини што можемо да урадимо", навео је Вучић.

Вучић је рекао да се осећа некада тешко, тужно када види како се неки изјашњавају по питању КиМ, како разне "слуге" из региона користе то да намећу теме које се тичу само нас.

"Дегутанто је када ти мали причају тако, али то није наш посао, већ да Србију гурамо напред", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је Србија претекла скоро све државе у региону по расту БДП и да је само Хрватска још испред нас, али да ћемо и њу престићи за годину ипо дана.

"То смо успели паметном политиком. Али све то зависи од решавања косовског питања", указао је Вучић.

Вучић истиче да није проблем да се супротставите, али морате да водите рачуна о снази Србије која је много снажнија и угледнија него што је била, али и даље слабија и мања у односу на САД, Немачку... и друге земље.

Председник је рекао да није реално да исход буде много повољан, али да је важно да буде најмање неповољан.

Указао је да од решавања косовског питања зависе и стране инвестиције, које су прошле године биле 3,8 милијарди.

"То је комплексан проблем и све то морате да узмете у обзир", напомиње.

Председник је истакао да је увек спреман да народу каже шта је понуда за Косово, када је буде, шта су добре, а шта лоше стране и да не жели да крије ништа.

"Најмањи је проблем да будем ја склоњен, али какве ће последице бити за земљу… Не могу да кажем, јер нисам видео предлог, али претпостављам да ће неко рећи - ако то решите отворена су вам врата ЕУ, ако не - врата су затворена за дужи период", рекао је Вучић.

То је, како је рекао, сигнал који би затворио и инвестиције.

"А, што се тиче тога - ми ћемо да стојимо са стране, а ти гурај камен узбрдо, навијаћемо за камен, а, уз то, ископали смо и удубљење успут, и камен ће да те поклопи… Али, немам проблем са тим и мене брине КиМ и сви притисци. Баш некога брига да ли сам ја спавао или нисам, али желим да људи знају да се боримо свом снагом", рекао је Вучић.

 

Тачи би да буде већи Албанац од Куртија…

Тачи би да буде већи Албанац од Куртија, рекао је Вучић поводом идеје Хашима Тачија о припајању Прешева, Бујановца и Медвеђе Косову и додаје да су такве изјаве просто - смешне.

Вучић је рекао да не зна како би другачије, озбиљно, прокоментарисао те речи.

Можда би, како је рекао, пошто је у току изборна кампања, могао да каже да ћемо ми да припојимо Србији Валону и Елбасан, али да не може да буде неодговоран као Тачи, којем је то дозвољено.

Председник је додао да не жели да губи време на такве изјаве, и да га пре свега занима шта може да уради за српски народ, како да се сачува државна територија и национални интереси.

"А, то...неко машта... Немојте да се јуначимо", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да очекује да ће бити покушаја у наредних годину дана да се питање КиМ реши, а да ли ће се и решити - ко то зна, примећује.

 

Заложићу се за велике промене у влади и странци

Залагаћу се за велике промене у влади и странци, најавио је Вучић упитан да ли ће доћи до кадровских промена у влади после избора.

Вучић је указао да о томе не одлучује сам, већ странка.

"Долази до замора људи после осам, пет година. Сви размишљају како ће да иду напред, а нико не размишља да морамо и неким младима да дамо место. Сви причају ''хоћемо младе, нове људе'', али размишљају пре свега ''немојте да дођу на моје место''", истакао је Вучић.

Указао је да најпре треба да се види ко ће да формира владу, ко ће да добије већину на изборима, додајући да није од оних који потцењују вољу народа.

Након тога, указује, залагаће се за значајне промене у влади и странци.

Упитан коме ће овај пут поклонити књигу о Милану Стојадиновићу, коју је након прошлих избора поклонио Ани Брнабић, Вучић је рекао да не дели исту књигу два пута.

"Поштујем све што је Ана урадила. У људском смислу сам је много заволео. Показала је велику борбеност и љубав према Србији. Али то кога волим нема везе са одлукама ко ће бити премијер. О томе ћемо разговарати када се избори заврше", нагласио је Вучић.

Вучић је поновио да је Брнабић заиста радила и трудила на изузетан начин на чему јој је захвалан.

 

Раст сеоског туризма у мају 40 одсто

Вучић је изјавио да је сеоски туризам у Србији у мају порастао за 40 одсто.

"Имамо у мају раст сеоског туризма од 40 одсто, веома сам срећан због тога, јер је један део људи нас послушао и користио прилику да упозна Србију и да види колико је Србија лепа", рекао је Вучић.

Навео је да му је тај податак данас пренела премијерка Србије Ана Брнабић, не прецизирајући у односу на који период је забележен раст.

Вучић је рекао да је велики број грађана "500 пута" био у Бечу, а да, сем Београда и града из којег потиче, нису посетили друге крајеве Србије, који су, како је рекао, прелепи.

 

Ако сачувамо мир, просечна плата ће нам бити 900 евра

Вучић је изјавио да је уверен да ће до 2025. године просечна плата у Србији бити 900 евра и да ће српска економија до тада најбрже да расте у Европи, уколико сачувамо мир и стабилност.

"Волео бих да смо уједињенији у одговорности по питању КиМ, све остало није толико важно, јер, уколико сачувамо мир и стабилност, уверен сам да ћемо доћи до просечне плате од 900 евра и да ће наша економија расти најбрже у Европи", рекао је Вучић.

Верује у такав резултат, јер, указује, и у претходне две године Србија је по привредном расту била у првих пет у Европи. То је, додаје, наша земља успела у не тако лаким условима и захваљујући тешким реформама и народу.

На констатацију новинара да "многи људи у такве прогнозе не верују", Вучић је рекао да су код неких политички разлози у питању и да критикују "сваки каменчић на ауто-путу".

Вучић истиче да му је драго што види нову дозу самопоуздања код грађана, а то показује и чињеница да се млади и образовани људи који су радили у иностранству сада враћају у земљу.

"Показали смо да и у економији можемо да будемо успешнији, а не само у спорту, млади се враћају у нашу земљу из Сиднеја, Кине… Много наде полажемо у младе из ИТ сектора, који је прешао пет и по одсто БДП-а и преближава се пољопривреди", рекао је Вучић.

Истиче да је битно да идемо у корак са светом и да не дозволимо да будемо изоловани као деведесетих година, али то не значи да смо развијенији од Немачке.

Вучић је рекао да захваљујући добрим економским резултатима грађани Србије данас боље живе, али и да је свестан тога да поједини не живе довољно добро.

"Напредак осећају сви, виде веће плате у новчанику, минималну зараду смо за само седам година подигли са 15.000 на 30.000 динара, то је велики помак у животном стандарду за људе, али наравно да није довољно", рекао је председник.

То је, наводи, приметио и када је недавно пролазио кроз Тутин и видео дугачак ред за новчану помоћ од 100 евра.

"Ти људи не би стајали у реду, да им не значи та помоћ, разумем да ти људи не живе идеално, али свакако им је боље", навео је Вучић.

Бројне фабрике извучене из "пропадања, стечаја и корова" су, рекао је председник, симболи успеха и обнове српске економије, те најавио да ће некадашња фабрика "Будимка", која је пропала 2000-тих година, бити отворена 12. јуна.

"Чувена пожешка Будимка после деценије нестанка, рекао бих, не пропадања, Будимка се враћа. То вам је симбол успеха, обнове, повратка из мртвих наше економије у живот", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да ће мештани Ариља, Ужица, Пожеге, Косјерића и свих осталих околних места да прикупљају воће и да праве најбоље сокове, џемове, пекмезе…

 

Важно да грађани препознају резултате

Вучић је изјавио да би могао много тога да каже о својим политичким противницима, и по питању КиМ и по другим темама, али да не види како би то променило ситуацију око Космета или подршке листи коју води, па због тога избегава да често говори о опонентима.

"Видећемо на изборима да ли сам у праву, али то је моје дугорочно опредељење", рекао је Вучић и додао да постоје и људи унутар странке коју води, којима то "тешко пада".

Вучић је навео да жели да покаже веће поштовање према другима, али и да је важно да грађани разумеју шта су резултати, који не могу да се негирају.

Када је реч о медијима, Вучић је приметио да су и поједини опозиционари позивани на Пинк, али да ипак нису долазили, док је, оцењује, РТС све то "на пристојан начин држао", али да не може да позива ванпарламентарне странке и да то нема везе са СНС.

Испричао је и да је листа коју води желела да се рекламира на ТВ Н1, али да јој то није омогућено.

"Они су послали допис како може да се рекламира код њих, да може да се закупи термин. Рецимо да је 15.000 евра, за пола сата. Ми смо рекли да хоћемо пет термина од пола сата, од 19 до 22 сата. Рекли су да тада не може. Онда смо тражили од 17 до 19 сати, али није могло ни тада…", рекао је Вучић.

 

Биће тешка изборна утакмица, све листе су против нас

Немам сумње да би сви желели да склоне СНС са власти, рекао је Вучић али је додао да ће његова странка водити апсолутно позитивну кампању, базирану на програму и плановима.

Поновио је да ће избори бити тешка утакмица, и нагласио да СНС за противнике има 21, 22 листе.

"Сви говоре лоше о нама, то је кампања, то је нормално, себе представљају критиком на наш рачун, а наше је да одговоримо. Трудимо се да говоримо о програмима и плановима. Избори неће бити лаки, и биће специфични, јер се трудимо да апсолутно имамо позитивну кампању и да променимо дискурс у политици, да нема тешких речи против противника", рекао је Вучић.

Како ја пратим, негде је нерешено, рекао је Вучић.

"Тешки ће бити за нас, и јер ми још нећемо организовати предизборне скупове, чекамо повољнију епидемиолошку слику", напомиње.

На питање шта ће радити ако сви други буду имали само глас више и удруже се против СНС, Вучић је рекао да ће тада уследити уцене, а онда је боље да да мандат неком другом.

"Нећу у тој политичкој пијаци да учествујем, ми ћемо се у том случају склонити у опозицију", истиче и додаје да би волео да имају већину са коалиционим партнерима, али сматра да ће бити тешка утамица.

Вучић је истакао и да је Србија данас најбрже растућа економија и да је био у праву он када је говорио да ће се то десити, а не они који су предвиђали пропаст.

"Сад им је остало да ме ''чекају на кривини и узбрдици'' која се зове Косово, а сами су направили кривину и брдо, а сад ће да добацују како ће точкови да нам излете. Важно је да Србија не исклизне са тог пута", поручио је Вучић.

Упитан кога би волео да види као премијера ако СНС победи, Вучић је рекао да ће се о томе одлучивати и да не жели унапред да се изјашњава, али да је задовољан радом и залагањем Ане Брнабић.

Вучић је подсетио да по уставу има обавезу да мандат повери оној странци која буде освојила већину на изборима, а то ће се тек видети, јер ће избори бити тешки и неизвесни.

Рекао је и да парламент треба да буде важно место за слободно изношење различитих мишљења.

 

Подршка бојкоту на најнижем нивоу, биће још нижа

Вучић је изјавио да је излазак политичких странака на изборе добар за демократију и за Србију и додао да је подршка партијама које ће их бојкотовати на рекордном минималном нивоу, а да ће бити још нижа.

Вучић је рекао и да очекује да грађани изађу на изборе и да ће излазност бити већа него раније.

"Надам се и већем одзиву него раније и одговорности људи, јер решавају питање од суштинског значаја за своју земљу и надам се победи", додао је Вучић.

Упитан ко је на листи коју предводи СНС највећи противник на изборима, Вучић је рекао:

"Сви други, то јест 21 преостала листа су нам противници. Да нису, били би на нашој листи. Борићемо се за сваки глас".

Вучић је, упитан да ли је очекивао да ће толико велики број странака, које су се раније залагале за бојкот избора и потписале "Споразум са народом", на крају решити да на њих изађе, рекао да њега занима суштина - воља народа и план и програм.

На парламентарне изборе 21. маја изаћи ће неки од политичких покрета и странака које су најављивале бојкот, ПСГ, 1од5милиона, Доста је било, док на локалне изборе излазе и Небојша Зеленовић, Борис Тадић, Саша Пауновић, Марко Бастаћ...

"Људи који учествују на изборима су паметније изабрали, за себе, не за мене, мени то може да представља извесну политичку главобољу или да нам направи проблеме око формирања владе. Али, то је добро за демократију и Србију", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да сматра да бојкот избора није добар и да је подршка странкама које бојкотују сада на рекордном минималном нивоу и да ће бити још нижа.

Вучић додаје да се није узбуђивао због бојкота, да се трудио да ради вредно и да људи треба да виде резултате.

Истиче да је увек био у Председништву када су протестовали испред зграде, да је показао да се не плаши и да му је савест чиста, јер је радио најбоље за земљу.

Вучић поручује да политичари морају да имају политику, план и програм и да увреде нису довољне.

"То што ћете да викнете ''Вучићу педеру, мајмуне, издајниче'', неће променити однос људи и нисте тиме показали да имате план и програм. Људи на крају виде резултате", рекао је Вучић.

Упитао је зашто нико 70 година није изградио ауто-пут до Чачка, модернизовао железничку пругу...

Вучић је истакао да је важно да се људи труде, боре и раде, иако ће у међувремену и грешити, наводећи да је не једном погрешио и да је не једном признао своју грешку.

Вучић је рекао да ће се у наредном периоду улагати доста у водовод и канализацију, у изградњу нових путева и ауто-путева, али и да ће бити уложено пет милијарди динара локалне и регионалне путеве.

"То је наша политика, покушаћемо да реформишемо земљу и правосуђе и ситуација у парламенту мора да буде другачија. Нека буду свађе у парламенту, неће бити слатки разговори, али немој да се туку у скупштини и да спречавају посланике да улазе у парламент. Али, нека се свађају", поручио је Вучић.

Не смеју да користе говор мржње и вређају даме, рекао је Вучић и додао да свакако могу да се свађају и износе тешке оптужбе.

"Али, то не треба да се слива на улице, јер то никоме није ништа добро донело. Нити они на улици могу да преузму власт, већ могу само неке људе да уведу у проблем и да неко одговара због лошег понашања политичара што их терају да раде нешто супротно закону", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да свакако предстоји око 15 тешких дана и да треба издржати све ударе.

Рекао је у шали да би новинари могли да питају ПОКС ко би могао да буде краљ и како да се постави.

 

Тражим од надлежних име педофила, нек је и са наше листе

Тужилаштво је у вези са исказом Игора Јурића да немамо име политичара педофила који је обљубио тринаестогодишњу девојчицу рекло истину, сада је на државним органима да ураде све што могу, без обзира на притиске, и да пронађу починиоца, изјавио је Вучић.

"Тужилаштво је саопштило истину, ми немамо име. Ја тражим од надлежних државних органа да ураде све што могу, без обзира што неко не жели да каже. Видео сам да неко врши притисак да се то сада уради, да је то због изборне кампање", рекао је Вучић и додао да тражи да се открије о коме је реч, са било чије да је листе, па и СНС-ове.

Вучић је рекао да не би волео да грађани Србије на предстојећим изборима гласају за ту особу и додао да је за њега од суштинског значаја, ко год да је, чак и да је са листе СНС-а, да та особа буде одмах осуђена и ухапшена.

"Не можете ви да знате шта сваки човек ради, нити можете ту да сносите апсолутну кривицу, али није проблем, нека се то реши и после избора, само то морају да реше надлежни државни органи", рекао је Вучић.

Без обзира да ли ће државни органи имати нечију помоћ или не, додаје председник, на њима је да то испитају, јер ако знамо да је неко обљубио дете на такав начин, а немамо решења да то пронађемо, онда, рекао је Вучић, нисмо држава.

"Србија ће показати да је држава, без обзира да ли неко хоће да сарађује или неће да сарађује, из било каквих разлога. Србија је довољно снажна да тај тежак посао уради", закључио је Вучић.

 

Слажемо ли се да Кина треба да нас подржи око интегритета?

Вучић је изјавио да је свестан да његово писмо кинеском председнику Си Ђинпингу о Хонг Конгу није добро примљено у Европи и Америци, али је и упитао - како мислимо да добијемо подршку Кине за територијални интегритет Србије, а да ми не подржавамо политику једне Кине.

Упитан да одговори на питање новинара Јакше Шћекића да ли је размишљао како ће друге државе гледати на тај потез и да ли ће то Србији доћи на наплату, Вучић је узвратио питањем да ли се слажемо да Кина треба да нас подржи око интегритета Србије.

"Слажете ли се с тим да Кина треба да нас подржи око интегритета Србије? А како мислите да добијемо подршку Кине за интегритет Србије, а да не подржимо политку једне Кине? Како мислите да добијете да три године људи примају плату у смедеревској железари, уместо да држава баца 12 милиона евра месечно, а да не подржавате политику једне Кине?", запитао је председник.

Вучић је рекао да зна да његово писмо кинеском председнику није добро примљено, ни у Европи, ни у Америци, али да он води политику "независне земље која гледа своје интересе".

"Када би ми неко од њих рекао да ће да подржи интегритет Србије, верујте ми, с лакоћом бисмо знали да кажемо све најлепше о свакој од тих земаља на сваки могући начин", рекао је Вучић.

Овако се, додаје, Србија "кристално јасно" налази на европском путу, али да има и нека од својих ограничења који се тичу пре свега очувања територијалног интегритета.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва