Вести

ВУЧИЋ: БОРИЋЕМО СЕ ДА ПРОНАЂЕМО СВЕ НЕСТАЛЕ ОСОБЕ

Борићемо се да пронађемо све нестале особе, а нису нестале док год их помињемо, поручио је председник Александар Вучић током посете Удружењу породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији.

Вучић је ту поруку написао у спомен - књизи Удружења, где су му неки од чланова пренели неке од трагичних прича о њиховим убијеним и несталим на Косову и Метохији, у периоду од 1998. до 2004. године.

Вучић је рекао и да ће се трудити да држава улаже што више на КиМ, како би српски народ остао и опстао на Космету.

У разговору са Србима са КиМ рекао је да се Београд увек трудио да се Прилужје, које је део вучитрнске општине и Бабин Мост, споје у једну општину али да су Албанци прекршили договор и да то нису дозволили.

"Нису хтели да прихвате зато што су знали да је то начин да се угаси становништво. Све што можемо да урадимо у Бабином Мосту да помогнемо, урадићемо, посебно зато што је то издвојен и што је на важном месту за нас", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће држава радити колико може да помогне кад је реч о егзистенцијалним питањима и да ће се постарати да помогне колико може.

Вучић је рекао да Албанци често не желе да помогну Србима и као пример навео изградњу нове школе у Бабином Мосту, коју је зауставио градоначелник Обилића, Албанац.

"Али, никога није брига у међународној заједници", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да поједине Владе, попут Норвешке и Луксембурга, траже начин да одведу Србе са КиМ, посебно из енклава и у срединама где је тешко запослити Србе, нудећи им добре плате, чиме Срби остају без будућности у тим срединама.

"Да бисмо то спречили, морамо економски да ојачамо. Мораћемо више новца да улажемо", рекао је Вучић.

 

Спреман сам да разговарам о закону, без скривања иза патриотизма

Вучић је изјавио да је спреман да разговара о закону којим би се системски решио положај породица киднапованих и убијених на КиМ, али је истакао да то решење мора бити постављено на рационалним основама и без "скривања иза патриотизма".

Вучић је приликом посете Удружењу породица киднапованих и убијених на КиМ рекао да мора бити јасно да се увек, када се говори о таквој врсти закона, заправо ради и о већим издвајањима из буџета.

"Да не буде скривалица иза патриотизма - кад год разговарамо о било којем од тих питања, увек је кључна ствар колико више новца треба да издвоји држава. Спремни смо да разговарамо и помогнемо, мора да буде све постављено на рационалним основама, на озбиљан начин", рекао је Вучић.

Председник је рекао и да је добра вест што су пронађени остаци тела седам убијених особа, двоје из породице Петровић и петоро из породице Шутаковић, недалеко од Ђаковице.

"Таква вест мора да постоји и за још 570 несталих Срба и не Албанаца са простора КиМ, али и за бројне нестале Албанце, укупно 1.653 на КиМ", рекао је Вучић.

Истакао је да је држава спремна да помогне удружењу и по том питању, истичући да је бројне податке добила управо од њега, јер држава Србија ни 1999. ни после 2000. године није истражила све што се догодило.

Подсећа да још не постоји званичан списак побијених и несталих на КиМ.

"Верујем да ћемо и тај тежак посао умети и успети да завршимо", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да се диви људима у Удружењу који се боре да сећање на косметске жртве, јунаке и цивиле опстане, истичући да морамо да показујемо не само пијетет, него и да негујемо културу сећања, уместо културе заборава.

Вучић је навео и да је поносан на активности Удружења, које покушава да освести српску јавност у вези са оним што се дешавало на КиМ.

 

Пропитују нас о прошлости они који најмање права на то имају

Вучић је рекао, поводом кампање у региону против њега и Србије, да Србија размишља о будућности и да је спремна да разговара и сарађује са свима у региону, али без уцена, поготово оних који понајмање права имају да питају о прошлости, а камоли да уцењују.

Вучић је, на питање да прокоментарише кампању која се и даље води против њега, и у којој неки у региону прижељкују слабу Србију, Србију која треба да плаћа ратне одштете, како то тражи хрватски председнички кандидат Мирослав Шкоро, или у БиХ, где СДА иде на укидање РС, рекао да би волео да је од "бројних кандидата" у региону могао чути нешто што се тиче будућности.

"Онда схватите да се све тиче само тога како би некакав мрски Вучић донео на једном великом тањиру своју и главу Србије за све што се збивало у прошлости, а да ће онда бити тек добри односи и могућа сарадња. За сарадњу у будућности нису заинтересовани", приметио је председник Вучић и додао:

"Будућност на начин који они желе да виде неће бити. Ми размишљамо о будућности. Спремни смо да разговарамо и сарађујемо без уцена поготово од оних који понајмање имају права да питају о прошлости а камоли да уцењују".

Што се декларације СДА тиче, рекао је да ју је прочитао, али да ће и даље бити уздржан чекајући одговоре и акте Срба, званичних институција РС, партијских органа свих партија у Српској.

Након тих реакција, најавио је да ће бити спреман да разговара са њима, и да умирујући ситуацију покуша да пронађе заједничког именитеља.

"То је одговоран и једини озбиљан приступ у тренутку који није лаган", нагласио је Вучић.

Пренео је да је данас имао добре разговоре са представницима НАТО и изразио уверење да ће они пренети генералном секретару војне алијансе Јенсу Столтенбергу његове поруке, посебно у вези очувања стабилности и мира.

Прецизирао је да при том не мисли само на односе Београда и Приштине, већ на шири регион, а тако и БиХ.

 

Земанов предлог доказ преиспитивања признања

Вучић је истакао да разговори председника Чешке Милоша Земана и премијера те земље Андреја Бабиша показују да постоји нека врста преиспитивања, али да не може рећи да ли можемо да очекујемо коначан резултат, који би нам се допао.

Упитан да ли је, након разговора чешког председника и премијера и изјаве да ће се питање преиспитивања признања Косова наћи пред Владом и Сенатом, оптимистичан да ће доћи до повлачења признања, рекао да не може о томе да говори.

“Захвалан сам председнику Земану, али и премијеру Бабишу да су о томе разговарали. То показује да тема постоји, да постоји нека врста преиспитивања, али, да ли можемо да очекујемо коначан резултат који би нам се допао, не знам”, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да све то показује колико Чеси поштују Србију и колико су искрени пријатељи нашег народа.

 

С Палмером имам пуно тога да причам, далеко смо од решења

Вучић је рекао да са званичником Стејт департмента Метјуом Палмером "има доста тога да разговара о Косову и региону", али да из тога не треба извлачити закључке да ли је позиција Србије сада боља него раније.

"Нисам у стању да коментаришем да ли је боља или лошија позиција, јер сам се тих процена од неодговорних наслушао у прошлости. Кад играте утакмицу, играте до краја, док судија не свира крај, до 90 или 95 минута. Не можете да процењујете у 37 минуту", рекао је Вучић.

Далеко смо од решења, рекао је председник.

"Наш посао је да се боримо за остварење наших националних интереса и да разумемо да ствари не могу да изгледају како ми желимо и да у односу с међународном заједницом не учествујемо у ''фонтани жеља'', па да буде како ми желимо", рекао је Вучић.

Вучић је прокоментарисао да је његов говор у Прањанима привукао, после ауторског текста о плебсу и елити, највише пажње, управо зато што је рекао истину, и Американцима и Србима, у лице.

"Ми смо ти који морамо да пођемо од себе, да схватимо да смо и ми правили грешке, не мале, већ велике, да мењамо себе, па тек онда да тражимо од оних који су већи, да себе преиспитају зашто су све то радили Србији, да ли је било неопходно и да ли је заиста увек било у њиховом интересу".

Разговор с Палмером, иначе, био је, према Вучићу, озбиљан и одговоран и наставиће га у наредном периоду, "у Њујорку или овде у Београду".

"Где год буде постојала могућност сретаћемо се", рекао је Вучић и додао да с Палмером има "много тога да прича о Косову и региону".

 

Ако покушају у Интерпол, а нисам сигуран да хоће - изгубиће

Вучић је изјавио да није сигуран да ће Косово аплицирати за чланство у Интерполу ове године и додао да неће успети да га добије ни уколико покуша.

"Нисам сигуран да ће покушати, а ако покушају, изгубиће", рекао је Вучић.

 

САД су одобриле одлуку Приштине о гласању са косовским документима

Американци су одобрили одлуку Приштине да се на изборима 6. октобра гласа само са косовским документима, док су Европљани били против, рекао је Вучић и истакао да ће Српска листа, упркос свим ограничењима и нападима, победити.

"Американци су им то одобрили, Европљани нису били сагласни. Тачка", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да та одлука косовске Централне изборне комисије представља велики проблем и муку за Србе, а да је донета како би се по сваку цену у власт "угурали" послушни Срби, они који ће да раде по налогу њихове амбасаде, а не они који ће да сарађују са Београдом.

"За њих је Београд црвена марама", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће Српска листа опет победити, упркос свим ограничењима, кампањама и нападима.

"Џаба им све, џаба сте кречили, видећете све 6. октобра. Можете да ускратите Србима 3.000 гласова, опет ћете да изгубите, али да ће да се боре да изгурају неку власт за Ђиласову Раду, даће све од себе и то не раде први пут. Али то је кад неког научите да побеђујете, побеђиваће увек, само да покажете озбиљност и одговорност", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да су поједини српски медији наивни, због начина на који су пренели изјаву Аљбина Куртија да ће "кренути у дијалог са Србима".

"Курти мисли на локалне Србе и да Србија нема шта да тражи на КиМ. Хтео је да каже ''Србијо, склањај се одавде'', а ми ћемо са локалним Србима лако то да решимо", рекао је Вучић.

 

Успели су присталице да окрену против себе...

Успели су својим "чудесним деловањем", да окрену против себе све људе који демонстрирају, а сви су били на њиховој страни, приметио је данас председник Александар Вучић одговарајући на питање новинара у вези са блокадом Ректората.

"Честитам им, алал вера, мајстори. Успели сте нешто што ја нисам за седам година тешког и напорног рада. Хвала вам и наставите са тим", рекао је Вучић, упитан како види ситуацију са блокадом под којом су студенти из иницијативе "1 од 5 милиона".

На констатацију да се данас испред Ректората појавио представник СзС Бошко Обрадовић, а раније и Зоран Лутовац и Мариника Тепић, Вучић је рекао:

"Што се тиче Обрадовића, Лутовца и Маринике Тепић, ''чувених студената'' - ништа ново".

Ново је, примећује, што је међу студентима и "један у бермудама, од 30 година, који је раније прескакао ограду" код Председништва Србије.

"Кажу - ми смо студенти. Ево, ја ћу сад да будем студент и да упишем још неки факултет... А моју Милицу ћу да пошаљем да демонстрира у јаслицама. Она има 17 година и таман је за јаслице, као и ови за факултет... и онда дође велики факултетски стручњак Бошко Обрадовић да нам он све објасни...", рекао је Вучић.

Упитан да ли је у праву Јово Бакић да се ради о "страначком повлађивању", Вучић је одговорио да не зна шта је Бакић рекао, али да је то свакако очигледно.

 

О питањима о истрази убиства Ивановића - Монструозне алузије

Вучић је поновио да српске службе и даље воде озбиљну истрагу о убиству Оливера Ивановића и још једном одбацио покушаје политичких противника да кривицу за тај злочин пребаце на њега или неког из његовог окружења.

На питање Н1 о томе да прокоментарише то што је прошло 20 месеци од убиства Ивановића и докле се стигло са истрагом, Вучић је одговорио:

"Да, прошло је 20 месеци, а прошло је и 16 година од убиства Милана Пантића у време режима Ђиласа, Јеремића... 20 година од убиства 14 српских жетелаца, а убице нису пронађене. Имамо много годишњица трагедија."

Вучић је подсетио да Београд, после тог стравичног злочина, убиства Ивановића, није имао приступ лицу места и није могао да сарађује са привременим институцијама у Приштини, ни Еулексом.

"И даље спроводимо озбиљну истрагу и верујем да ћемо ми, као што сам рекао, открити све оне који су у том страшном злочину учествовали, али нећу да бежим због тога што би неко да набаци кривицу, онако успутно, као да је неко од нас одговоран", рекао је Вучић.

"Морам да вас разочарам, нисам убица, никог нисам убио, нити ћу", поновио је Вучић и подсетио да је Ивановићу помагао кад нико други није.

"Али, та врста потребе (мојих политичких противника) да кад не знате како да се изборите са нечијом марљивошћу, образовањем, кад не можете радом, посвећеношћу да се изборите онда морате да лажете јавност и да кажете: ''То је Вучић, неки његови су учествовали у томе''. То су монструозне ствари и више говори о тим људима, него о мени", рекао је Вучић.

Како је нагласио, Београд ради све што може и људи из безбедносне агенције, који су сви професионалци, боре се да се истина открије.

"И којег год Србина да открију, ако га има, биће ухапшен одмах, ма како да се зове. Ма како да се зове", нагласио је Вучић.

"А, ја сам само за једног рекао да је испитан и да није учествовао у томе", рекао је Вучић, додајући да се ради о Милану Радоичићу којег је испитала полиција и дошла до тих навода.

 

Ћосић, Ђинђић и ја једини смо изнели некакав план о Косову

Вучић је рекао да је једино он, поред Добрице Ћосића и Зорана Ђинђића, изнео некакав план о Косову, док од својих политичких противника никада није чуо никакав предлог.

"Реците ми један план мојих политичких противника, осим да су против свега", рекао је Вучић.

"Планови су им - ''то је све наше и биће наше''... Немој да лажете народ, будите одговорни... Али најлакше је подилазити људима, а најмање ценим људе који воле да подилазе народу", рекао је Вучић.

О Косову нико није предложио никакав план, сем, својевремено, Добрице Ћосића и Зорана Ђинђића, који су "сасечени у корену", рекао је Вучић.

На питање новинара да ли може да саопшти неки план за КиМ, Вучић је рекао:

"Не могу, ниједан... Подржавам план Драгана Ђиласа, нисам га још чуо, али његов план и план Бошка генија Обрадовића, заједно са овим студентом од 30 година, то је најбољи план", рекао је Вучић.

Упитан о критикама појединаца из Српске православне цркве, Вучић је рекао:

"Само нек раде свој посао, ја бих више волео да се баве својим послом, а не политиком, али добро је, нека се баве и политиком", рекао је Вучић.

 

Посао ми је да разговарам са свима, да олакшам Србима

Вучић је рекао да је његов посао да разговара са свима, па и са представницима привремених институција у Приштини ма о каквим људима се радило, како би олакшао позицију Срба.

Вучић је, на питање "како може да разговара са криминалцима", попут политичара из Приштине, рекао:

"Мој посао је да разговарам са свима, посебно да бих помогао нашем народу, да им олакшам позицију."

Ако мислите да би бољој позицији нашег народа допринело то да не разговарамо, спремни смо да размотримо и то, додао је Вучић.

"Али, у то не верујем", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк