Вести

Вучић: Битно је да не одустајемо, већ да наставимо још јаче да се боримо

Још само два дана нас деле од краја ове и почетка 2017. године. Градови су окићени, а све радње нуде попусте. И док грађани ужурбано јуре да све припреме за новогодишњу ноћ, има и оних који сумирају резултате остварене у 2016. години.

Премијер Србије Александар Вучић у ексклузивном интервјуу за портал Пинк.рс осврћући се на 2016. годину каже да је он са својим тимом вредно и марљиво радио и да су остварени значајни успеси у свим областима друштвеног живота.

Вучић је истакао да је смањена незапосленост, да су отворене фабрике и производни погони широм државе, запослени су нови радници, а нада у бољи живот вратила се и у најудаљеније крајеве Србије.

- Верујем да је за Смедеревце најлепша вест у 2016. што смо, са нашим кинеским пријатељима, успели да спасимо Железару, сачували 5.000 радних места, и што њени радници данас имају плату већу него икада, али је, такође, то одлична вест за све наше грађане, јер је тиме повећан наш привредни раст – рекао је премијер.

Он је оценио да су, захваљујући привредном расту од 2,8 одсто, за који смо се борили и изборили, подигнуте плате и пензије, а сваки пензионер добио је 5.000 динара једнократне помоћи.

- Знамо да то није довољно, да постоје грађани који и даље тешко живе, али то је јасан сигнал свима да се српска економија опоравља, напредује, и да Влада Републике Србије брине о сваком грађанину – рекао је.

Србија је на Дуинг бизнис листи Светске банке напредовала за седам места, и нашла се међу првих десет држава, од 189, које су оствариле највећи напредак, а то је према оцени премијера недвосмислен знак за све светске инвеститоре да је Србија постала уређена држава, право место за њихове инвестиције, што за наш народ значи сигурну егзистенцију и нова радна места.

- Урадили смо много на развоју инфраструктуре. Веома сам понасан на наше раднике. Изграђено је 98 километара аутопута и још много километара регионалних и локалних путева, а обновљени су и километри пруга. На Коридору 11 отворена је деоница од 40 километара на путу Љиг – Прељина, на Коридору 10 деоница од Грабовнице до Грделице.

Пемијер је споменуо и железничку станицу „Прокоп“, која је после 40 година од почетка радова, свечано је отворена за саобраћај.

- Авиони „Ер Србије“, након 25 година паузе, поново лете директно за Њујорк, Београд на води свакога дана расте све брже, и сасвим сам сигуран да нам многи, не само у Европи, него и у свету, завиде на труду и резултатима - оценио је.

Вучић је рекао да свако ко дође или прође кроз Србију, на сваком кораку, види да се земља мења на боље, да расте, да се гради и напредује.

- Србија је трајно опредељена за мир, желимо најбоље могуће односе у региону, да сарађујемо са свима и да будемо сидро стабилности на Балкану. Али исто тако, Србија је дужна да штити своје границе и грађане, јер смо ми независна и суверена држава. Јачамо своје одбрамбене способности, и бескрајно сам захвалан руским пријатељима што су нам омогућили да штитимо своје небо и осавремењујемо војску.

Вучић је рекао да Влада Србије наставља да се брине о старима, младима, болеснима и социјално угроженима и као пример навео да је започета обнова 3.000 болница, клиничких центара, школа, вртића и социјалних установа, основан је Фонд за лечење деце у иностранству, више од 45 малишана послато је на лечење у иностране клинике, а 89 на дијагностику.

Одлучили смо да реформишемо и наш образовни систем: увели смо дуално образовање, како би наши млади добили најквалитетније стручно знање, а за најталентованију децу сваке године обезбеђујемо све више стипендија.

- Што се више будемо трудили, вредно радили и јачали нашу економију, имаћемо више новца и за пензије, и за просветне и здравствене раднике, војску и полицију, и зато је битно да не одустајемо, већ да наставимо још јаче да се боримо – нагласио је.

Србија је озбиљан партнер свима, градимо чврста пријатељства и на Истоку, и на Западу, рекао је Вучић и додао да наш стратешки циљ јесте ЕУ, а да традиционална пријатељства са НР Кином, Руском Федерацијом чувамо и развијамо.

Истакао је да је отворено шест преговарачких поглавља са ЕУ, а једно је и затворено.

Премијер Србије је пожелео у наредној години да сви раде још више, „да будемо одговорни према себи самима, да сви заједно доприносимо већем привредном расту и развоју наше Србије“.

- Желим да се врати нада у сваку кућу у Србији, да се добро живи од сопственог рада, у миру и благостању, да буде више деце, смеха и радости – закључио је премијер Србије и свим читаоцима портала Пинк.рс пожелео срећну Нову годину и Божић.

 

 

 

извор: пинк.рс