Вести

ВУЧИЋ: БИО4 КАМПУС ВЕЛИКА СТВАР ЗА НАШУ ЗЕМЉУ, ТО ЈЕ БУДУЋНОСТ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас на свечаности поводом издавања грађевинске дозволе за БИО4 Кампус, који ће бити нови Биоекономски центар у Европи, да је то велика ствар за нашу земљу и нешто што представља будућност и додао да је идеја да буде један од 10 или 12 најуспешнијих на целом свету.

Председник Вучић изјавио је да је подржао идеју за изградњу БИО4 Кампуса иако о томе ништа није знао, али да је разумео да је нешто што је добро за Србију.

Навео је да је његова заслуга у томе што је тражио од министра финансија Синише Малог да обезбеди средства за тај пројекат, а која нису мала.

Председник Вучић нагласио је да ће сигурно бити потребно више од сада предвиђених 450 милиона евра и да ће вероватно са новим трошковима који се буду појавили и новим идејама то доћи до 600 милиона евра.

"Али добро, то је једна велика ствар за нашу земљу и погрешно сам рекао да је то наша предност у односу на земље региона. То је наша заједничка предност, целог региона и сви овде из целог региона заједно са нама, као што и ми са њима у њиховим земљама, морамо да радимо заједно по најважнијим питањима из сарадњи науке и биологије и савремене технологије. То је нешто што свакако представља будућност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да ће БИО4 Кампус окупити седам факултета и девет научних института и додао да ће бити запослено више од 1.000 доктора наука.

"Не морам да кажем да исто тако појма нисам имао какав је значај дата центра у Крагујевцу, ништа нисам разумео, само што су тамо отворили неку кутију, али зато данас видим да највеће компаније света чувају своје податке управо у Крагујевцу и видим да нам је потребан не само један суперкомпјутер, већ и други суперкомпјутер и по томе ће Србија да има велику предност у односу на све друге", рекао је председник Вучић.

Како је додао то ће бити заједничка предност целог региона у односу на друге регионе.

"И када чујете да компаније попут јапанског "Takede", корејског "SE BioSenseСЕ", кинеског "BGI", швајцарског "Roša", енглеске "AstraZeneca" или америчког "Pfizera" и све оне који ће да раде са БИО4 Кампусом, онда вам је јасно шта је то што ћемо успети да направимо", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, Институт за вештачку интелигенцију, институти за хемију, технологију, металургију као и сарадња са Институтом за кардиоваскуларне болести "Дедиње" донеће и нова решења у области молекуларне генетике, генетичког инжењерства и многих других ствари.

 

 

"Развојна банка Савета Европе је изванредна банка. Увек су нам давали најповољније паре. Ово финансирамо ми. Ово су српске паре. Њима хвала што нам ово обезбеђују по најповољнијим условима. Увек су много помагали напретку и развоју Србије. Хвала и грађанима Србије који су ово омогућили - да имамо данас новац да кроз науку уђемо у 2024. годину", рекао је председник Вучић.

На свечаности су председник Вучић, Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министарка Јелена Беговић исекли торту чиме су озваничили почетак изградње БИО4 Кампуса.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк