Вести

ВУЧИЋ: БИЋЕ УНАПРЕЂЕНА САРАДЊА У МНОГИМ ОБЛАСТИМА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у Казахстану разговарао са представницима те земље о могућности да се нађе стратешки партнер за Петрохемију. Вучић је рекао новинарима да ће још једном, вечерас, замолити председника Казахстана Нурсултана Назарбајева да размотре могућност партнерства са Петрохемијом.

"У Петрохемији имамо резерве у новцу, али ако нафта почне да скаче, то је онда за нас немогућа мисија и нећемо моћи да издржимо, то је прилично тешко", рекао је Вучић. Додао је да би посебно била тешка ситуација ако би цена нафте дошла до нивоа од 100 долара по барелу. Истиче да ће Србија свакако гледати да пронађе партнера за Петрохемију и да је сачува, али и да се направе даљи "велики кораци у сарадњи са Казахстаном".

Вучић каже да и због тога очекује посету, наредне године, Назарбајева Србији. Додао је да је сарадња могућа и по питању образовања и здравства, као и да Казахстан много улаже у образовање и доводи угледне професоре из целог света. Захваљујући овој посети Казахстану биће, уверен је председник Србије, унапређена сарадња у многим областима.

"Верујем да ћемо овом посетом много тога да променимо и видим да се то нарочито мења у војнотехничкој сарадњи. Значајне су иницијативе у области пољопривреде, наших института од којих посебно за семенарство и ветеринарство и за њих може много посла да буде у оквиру сарадње две земље".

Напоменуо да су бројне софтверске компаније из Србије дошле и да су заинтересоване за сарадњу, као и да су ту и наше државне и приватне компаније из војне индустрије, од којих неке већ имају сарадњу са Казахстаном.

"Очекујемо ускоро да испалимо и прве (противградне) ракете у Казахстану и покажемо наше механизме у тој области. То би био велики посао за нас и Шумадију, дакле пуњење противградних ракета, мислим да можемо то да правимо нешто јефтиније него што то може руска страна", казао је Вучић.

 

Радимо на корекцији споразума за већи извоз

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Астани да се тренутно са Казахстаном ради на мањем кориговању нашег споразума са Евроазијском унијом, како би омогућили бесцарински извоз више производа, што би било важно, јер би Србија још неке производе могла да извезе на то трижште од 185 милиона људи. Прецизирао је да је реч о појединим врстама сира, живинског меса, цигарета.

"Молио сам Сагинтајева, молићу и Назарбајева, молио сам председника Русије Владимира Путина... Реч је о појединим врстама сира, цигаретама, живинском месу. Ја сам молио и за 5.000 аутомобила", рекао је Вучић новинарима у Астани.

Сада је, додао је, завршена друга рунда преговора, док ће трећа уследити у јануару, уз наду да ће нас руски и казахстански партнери подржати, иако је, каже, свестан да сви имају своје интересе које желе да заштите. То би, подвукао је, уколико успемо, било веома важно за Србију, због извоза на тржиште од 185 милиона људи, колико имају Киргизија, Јерменија, Казахстан, Русија и Белорусија.

"Важно је да у у томе успемо, а да ли ћемо успети - видећемо. Био бих превелики оптимиста када бих рекао да ће то бити сигруно, а можда бих био превише песимиста ако бих рекао да су мале шансе. Надам се да ћемо у јануару успети да завршимо", рекао је српски председник.

Он је истакао да сви имају своје интересе и желе да заштите своје тржиште, што је разумљиво. Тако је, истиче, и он сам штитио српску млекарску индустрију појединим прописима, што није било у складу са ЕУ.

"Чудо да ме ЕУ није ухапсила када сам штитио млекарску индустрију у Србији... Наравно, ово кажем метафорично, јер је и ЕУ било јасно да су неки прелевмани које смо доносили, супротни прописима ЕУ. Али, ми смо морали да заштитимо нашег сељака, када је било тешко", рекао је Вучић.

Исто тако, и евроазијске земље имају своје интересе и желе да заштите део своје производње, каже и додаје да се зато разговара са партнерима и пријатељима за што више слободне трговине.

"Као што сам молио европске партнере да разумеју када смо ми то радили, сада разумем и кад они то раде... Морају људи да знају да ствари нису увек тако једноставне", приметио је председник. То су, каже, теме о којима се разговарало.

"Широк простор имамо... Са овом ценом нафте, Казахстан је отишао у небеса", приметио је Вучић и додао да је та земља данас толико богатија и успешнија, и да сада захваљујући високој цени нафте може да развија друге ресусрсе за будућност, привреду, индустрију, да повећавају плате и пензије. Додао је да Казахстан 1,8 милиона тона нафте дневно произведе, а 50 милијарди кубних метара гаса годишње.

"Па, израчунајте колико је то зарада".

Навео је и да му је криво што смо, каже, као земља касно открили могућости за сарадњу са Казахстаном.

"Требало је више пажње да посветимо оваквим земљама, и председник Николић који је био овде у посети, и председник Тадић, који је мислим био једном, и ја као председник, али, шта ћете када сте притиснути другим проблемима... Надам се да ћемо убудуће више пажње посветити земљама, попут Казахстана", рекао је Вучић.

Приметио је да су казахстански привредници успешни и способни, те да их је позвао да дођу и погледају наше бање, туристичке потенцијале, да дођу у Београд, Нови Сад, Ниш да граде хотеле...

Иначе, у српској делегацији су и градоначелници Београда и Новог Сада Зоран Радојичић и Милош Вучевић, који, према Вучићевим речима, у Астани могу много да виде, будући да се тај град убрзано развија и модернизује и да су га градили неки од најбољих светских архитеката.

"Градоначелници имају посебан програм посете, важно је да у Астани виде и забележе, а наше је да одговорном и озбиљном политиком обезбедимо новац", рекао је Вучић.

Он је навео да Србија нема нафту и гас, за разлику од Казахстана који од тог новца може да улаже у изградњу и модернизацију градова, али да, упркос великим издвајањима, има суфицит у буџету. Додао је да у државном буџету тренутно има више новца него раније, али да се њиме пажљиво рукује, те подсетио да јавни дуг пада, да су повећане плате, да се граде нови километри аутопутева.

 

Биће веће плате у просвети,али да видимо и резултате

Просветари ће добити веће плате, али треба да се виде и бољи резултати у свим областима образовања, поручио је данас председник Србије Александар Вучић. Председник Србије је у обраћању новинарима рекао да ћемо морати у Србији много више да се позабавимо образовањем, а не да "једино питање буде када ће бити већа плата".

"Плата ће бити већа, али желимо и веће и боље резултате у свим областима образовања", нагласио је Вучић.

 

Још ће много избора проћи...

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас из Астане да ће много избора да прође да би наследници ове власти, актуелна опозиција, могла да размишља када ће да се "дочепа одговорности", јер су, каже, до сада показивали само неодговорност.

Вучић је то рекао на питање новинара Пинка како види захтев лидера Савеза за промене Драгана Ђиласа да тој телевизији треба одузети право на рад, те шта ће у том случају да раде запослени.

"Немојте да се бринете, радићете ви још дуго. Важно је да плаћате порезе, а имате и велики број запослених. Гледаоци су ти који ће одлучити шта ће да гледају".

Председник је запитао да ли Ђилас можда мисли да грађанима Србије понуди телевизију на којој ће нам приказивати "Великог брата" у којем је било скарадних сцена, зато да би се богатио.

"То што би неко некога да затвара, гаси, прогони, да сам ја то рекао пре неколико година, или било када, колико бисте имали реакција против мене, на колико места бих смео да се појавим, сви би тражили да будем бојкотован у медијима", приметио је Вучић.

Према његовим речима, они би да газе, склањају, уклањају, малтретирају, нека им, каже, то буде политика, а њему је од таквих глупости много важније шта ће у Астани да уради за земљу.

"Немојте да бринете, много избора ће да прође да би њихови наследници могли да размишљају, када ће да се дочепају одговорности, јер су до сада само показивали неодговорност", поручио је председник Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк