Вести

ВУЧИЋ: БИЋЕ РАЗОЧАРАНИ СВИ ОНИ КОЈИ САМО ЖЕЛЕ ГРАДСКУ КАСУ

Оно чиме бих стварно био задовољан, иако је то лествица подигнута на шест метара онако како је Сергеј Бупка подизао, то је да листа “Зато што волимо Београд” има апсолутну већину мандата – каже за “Блиц” председник Србије и лидер СНС Александар Вучић. У последњем интервјуу пред београдске изборе, Вучић истиче да зна да је то мало могуће, али да се нада и верује. Битка ће, каже, бити неизвесна.

* Неизвесна у смислу да ћете сами моћи да формирате власт или неизвесна да бисте могли да одете с власти у Београду?

- Сваки избори су неизвесни. Неки су годину дана чекали да им нешто падне у руке, само да се дочепају касе, да могу да узимају за себе. Плашим се да ће они бити разочарани изборним резултатима, а надам се и верујем да ћемо ми остварити добар резултат и да ће Београђани изабрати будућност. Не можете кампању да заснивате на “еј, Вучићу, имаш не знам какве некретнине”, а имовина моје фамилије се смањила у последњих пет година. Не можете да се радујете, додуше малом и безначајном пожару, јер је неко нешто варио, не можете да се радујете снегу, јер мислите да ће да покаже неспособност, а покаже способност и марљивост градских служби. Славија је огромној већини Београђана лепша него што је била. Огромна већина се радује отварању Хилтона, прављењу гондоле, знају људи да ћемо изградити метро...

* Не осећате се бар делимично заслужним за ту негативну кампању?

- Реците ми када смо их вређали и где сам било шта против њих изговорио. Када сам направио телевизијски спот у којем није било увреда већ је био шаљив, забрањен је истог секунда. У њиховим спотовима сем мржње и неистина, не видите ништа. То људи виде. Код мене је проблем што нећу да пустим да ствари прођу без одговора. Не дозвољавам да будемо џак за ударање, бар ћемо да подигнемо руке и бранимо се - истином и аргументима. Ако је то грех, признајем да сам крив. За друго ништа нећу да прихавтим кривицу.

* Колико листа ће прећи цензус?

- То је највеће питање. Мени је важно да листа “Зато што волимо Београд” коју водим има самостално већину мандата у Скупштини града.

* Да ли бисте у том случају сами вршили власт или бисте ишли у коалицију са СПС-ом?

- О том - потом. Полако. О томе ћемо касније одлучивати, ако уопште успемо. Ако будемо поражени, за разлику од њих, нећемо да протестујемо, него ћемо да преиспитамо своје грешке и честитамо победнику.

* Ирена Вујовић, Синиша Мали или Зоран Радојичић? Ко је најближи фотељи градоначелника?

- Радојичић је број један, али не бих сад о томе говорио. Ту има још кандидата.

* Зар не мислите да би била штета да се врстан дечји хирург одрекне своје примарне професије због менаџерког посла?

- Ваш приступ није фер. Видели сте какве је нападе професор Радојичић трпео само зато што је на овој листи. И Аја Јунг и Весна Станојевић. Нема кога нису нападали. Одједном су сви ти дивни људи постали лоши само зато што су се нашли на једној листи. А ово је једина листа која је понудила нове људе, другачија лица.

* Како коментаришете критике да су вас познати подржали да би заузврат решили неке своје проблеме? Рецимо, да би легализовали имовину?

- Вероватно да Боби Марјановић има страшне проблеме или Бане Ивановић или Денис Шефик, Дача Икодиновић, декан Љиљана Марковић или професор Часлав Митровић. Замислите њихове страшне интересе. Жена докторирала на токијском универзитету, говори јапански, али јој је страшно потребно нешто од Александра Вучића. Они не могу да разумеју да постоје људи који имају своја уверења и да не могу притисцима преко друштвених мрежа и својих медија да их одвоје од тих уверења. Ма колико тај снажан притисак био, страх је све мањи од те врсте јавне бласфемије коју организују, некада кроз ваше новине, некада кроз друге медије.

* Месецима се прича да су неки од најјачих опозиционара ваши тројански коњи, да неке чак ифинансирате?

- Ђилас је један од најбогатијих тајкуна, а давали су му и други тајкуни новац.

* Није се причало за Ђиласа него за Демократску странку.

- Господин Шутановац има много више новца него што имам ја. Не знам зашто бих му ја давао новац. Што се Шапића тиче, ви ме добро познајете. Нећу и не желим да правим компромис око политике. Да ли сам неком од њих могао да се удварам? Можда и јесам, али ја то не радим. Хоћу да их победимо све заједно. Ја вама говорим о апсолутној победи, а ви мени о тројанским коњима. Не требају ми никакви коњи, па ни тројански. Волим да их видим само у Зобнатици, око хиподрома...

* Метро се обећава од 1970. Је л’ то фокус групе кажу да се на метроу скупљају гласови кад га свиобећавате?

- Људе много више занима канализација, водовод, што такође решавамо. Метро је важан због онога што неки кандидати не разумеју, због броја туриста у земљи. Такође, код нас је све већи број људи у Београду, а све мањи у унутрашњости, јер се овде живи боље него у централној Србији. Метро олакшава све, запошљава радну снагу, комплетну грађевинску оперативу, подиже БДП, то су све ствари због којих је метро потребан. Сад вам кажем, нећете више да читате у новинама - 2020. године ћемо заједно да присуствујемо отварању радова и онда су нам потребне две и по до три године да метро почне да ради.

* Зар је кампања морала да укључи продају карата? Јесте ли видели да је то исмејано на друштвеним мрежама?

- Није на друштвеним мрежама него од политичких противника. Мени је било врло симпатично. Аја Јунг је дошла на место на којем живи и рекла “ово су карте за метро”. Нико није идиот да мисли да имамо метро, сви знају да га немамо, али поделом карата је желела да каже “да, ми ћемо да будемо ти који ће да направе тај метро”. Не заборавите, Ђилас је тај метро обећавао и 2007. и 2008. и 2009. године, па где је? Покажите ми визибилити студију, идејни пројекат, покажите ми главни пројекат, покажите ми нешто... Где је? Нема ништа од тога!

* Синиша Мали каже да имамо обезбеђен новац за метро.

- Са новцем немамо проблема. Мањи део ће дати град, већи део новца ће држава Србија да обезбеди, али то је све мањи проблем. Када имате суфицит у буџету, а завршићемо фебруар са 12 милијарди суфицита уместо са 12 милијарди дефицита, то је 24 милијарде разлике у само два месеца. Раст БДП-а у првом месецу је 4,2 одсто и то вам говори колико ћемо моћи да повећавамо плате и пензије, да увећавамо потрошњу.

* Медији су објавили да Мали има чак 45 рачуна и да је само једна трансакција вредна пола милиона евра. Јесте ли причали с њим о томе?

- Причао сам раније. Не могу стварно сваки дан да гледам прљаву кампању, дуго припреману. Било ми је грозно што су користили његову бившу супругу за нападе, то су ствари које се не раде.

* Али он је јавни функционер.

- Прича од 24 стана је ноторна лаж, јер има један стан у Черноморецу. То је потврђено свим решењима и пресудама у Бугарској, али нико није рекао “извини”. Овде кад кренете у кампању, можете шта хоћете да измишљате. Шта сам се све наслушао о породици. Те брат ти је власник Франша, те Дурмитора, Златибора, те гаји марихуану код Сомбора, те убио си своје дете тако што си тукао жену у стомак. Мене занима одакле некоме зграде од пет или десет милиона евра, одакле да се то плаћа пред изборе, како то неки други финансирају своју кампању? Ја знам одакле ми финансирамо своју кампању, знате и ви. Јесте ли питали друге? Углавном нисте. Нити је то било кога занимало. Занимао их је СНС, а ми имамо најчистије финансије.

 

Оливер Ивановић је одбио обезбеђење

* Имате ли нова сазања о убиству Оливера Ивановића?

- Информишем се на дневном нивоу. Немам ништа што би могло да доведе до убице, али имамо много чудних ствари.

* Да ли верујете да ће убице бити ухапшене?

- Заклела се земља рају да се тајне све сазнају. Колико год сам мислио да трагови воде на српску страну, све мање у то верујем.

* Мирослав Ивановић је рекао да је Оливер БИА доставио имена људи која представљају претњу по његову безбедност. О коме се ради?

- Мислите на оне за које су неки медији рекли да их не познаје? Није морао да говори БИА. Ја сам Оливеру говорио да треба да му пружимо обезбеђење, али он је рекао да га то не занима. Лично сам с њим разговарао, мислим да је и његова супруга била присутна. То је било два, три месеца пре убиства. Рекао сам да треба да нађемо начин да буде заштићен, а да то не буду наши државни органи, јер није могуће.

* Шта знате о Милану Радојичићу за којег постоје тврдње да је власт на северу Косова?

- Радојичића никада нисам видео нити чуо, а да знам да је он. Можда је био на неком скупу на којем сам и ја био, али ја не знам како он изгледа нити сам с њим разговарао.

* Јесте ли питали брата да ли је био на крштењу Радојичићевог детета?

- Мој брат пет година није ушао на територију Косова и Метохије. Ја стварно више не знам какву лаж неће смислити. То је притом изјавио човек за којег не смем да вам кажем какву су улогу он и чланови његове породице имали у свему.

 

Ову партију би и Каспаров тешко добио...

* Били сте код канцеларке, какве поруке нам доносите?

- Имали смо озбиљан разговор. Канцеларка је у једном тренутку рекла да је изненађена мојом храброшћу, јер сам износио све што мислим, у вези с Косовом пре свега, и регионалном сарадњом. Сматрам да је важно да постигнемо компромис, рекао сам да решење не може да буде да Србија призна независност, а да Срби немају ништа. Она је врло разумна жена. Рекла је да наставимо да радимо, да постоје ствари које су и за њих тешке, али да видимо кроз разговор како даље.

* Да ли је однос с канцеларком затегнутији како се решење косовског проблема приближава?

- Играте шаховску партију са дамом и топом мање и то сви знамо. Покушавам то метафорично да прикажем, покушавам да нас вратим у игру, покушавам да неку фигуру лаку узмемо противнику да бисмо могли да играмо наставак партије, да се боримо за некакав пат, за некакав реми. Највећи је проблем што одозго сви кибицују и кажу “ти си крив што ћемо да изгубимо, јер ми очекујемо да победиш са дамом и топом мање”, што просто није могуће. Да Каспарова поставите, он не може да победи такву партију.

* Кажу опозиционари да вас је Меркел позвала у сврху кампање?

- Она мене није звала због општинских избора. Замислите да ме због тога зове? Нити је знала за локалне изборе, нити је за било шта крива. Хтела је да разговара о неким далеко озбиљнијим темама.

* Хоће ли Косово добити столицу у УН?

- О томе се тренутно и не разговара, не мислим да је могуће. Питање је можемо ли да нађемо решење, постигнемо договор. Ако нема договора, не само да нема столице у УН него ни у Интерполу, ОЕБС-у, ни у многим другим организацијама. Ако желе да постигну компромис, онда друга страна мора да буде спремна на значајне концесије према Србији.

 

извор: Блиц