Вести

ВУЧИЋ: БЕЗ ПРАВДЕ НЕМА НИ ПРАВА, ГРАЂАНИ ЗАСЛУЖУЈУ ПРАВДУ

Нова Палата правде је слика напретка целог друштва и истовремено бољег и већег животног стандарда, као и слика сваке болнице које смо изградили или обнављамо, поручио је председник Србије Александар Вучић на отварању обновљене Палате правде.

"Поносан сам и због судија, тужилаца, заменика, који ће у овој згради имати боље услове, своје кабинете, али најважније је да ће грађани који овде долазе видети бољитак и напредак", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је срећан што је после две и по године ушао у једну модерну зграду, што је реконструкција завршена на добар начин и што су развејане сумње оних који нису веровали у ваљаност посла.

"Нећу ни да говорим о причама да Палата правде неће ни бити, већ да ће то бити хотел у Београду на води и о милион лажи које сам морао да слушам", приметио је Вучић.

У обнову зграде уложено је 21 милион евра, а Вучић је додао да тај новац није пао с неба, да је ЕУ дала 9 одсто, због чега им је бескрајно захвалан, док је 91 одсто те вредности дала држава Србија.

"Ми себе треба да променимо. Ми, политичари, да мање коментаришемо рад нашег правосуђа и тужилаштва, да ви покушате да ваш рад буде још ефикаснији. Ја верујем у људе који су вредно студирали на Правном факултету и треба да деле правду у друштву", рекао је Вучић.

Како је истакао, по изласку друштва из кризе, сада се види да ће Србија ићи напред, а људи очекују правду, више него икада.

"Зато је моја молба да ту правду грађанима Србије дарујете, да имају додатно поштовање према својој земљи и државним органима, да добро знају да имају због чега да верују у будућност у нашој земљи. Без правде нема ни права", подвукао је Вучић.

Председник је навео да по питању владавине права у целини још много тога мора да се уради.

"Нећемо се либити да по том питању себе мењамо и исправљамо. А, исто тако чуваћемо независност земље и образ свог народа, не дозвољавајући онима који нису ни у чему или су у мало чему бољи од нас, да нам држе свакодневне придике како да кажемо добар дан или добро вече", истакао је Вучић.

Додао је да је посебно срећан што је у разговорима са запосленима, чуо да су задовољни и да је боље него што је било.

Захвалио је свима који су уложили напоре у обнови Палате правде, посебно ЕУ, јер је то, како је додао, новац пореских обвезника Уније.

"А, ми ћемо наставити да обнављамо објекте у Србији, а ви нас подржавајте и у даљим пројектима", замолио је Вучић.

Нећемо имати лаку позицију по питању КиМ, чекамо став ЕУ

Србија неће имати лаку позицију када је реч о решавању питања КиМ, пошто се САД залажу само за признање независности Косова и то се неће променити, изјавио је Вучић и додао да очекује и од ЕУ да изнесе свој став.

На питање новинара да прокоментарише изјаву Филипа Рикера да нормализација води ка међусобном признавању Србије и Косова, као и да ли су грађани упознати са притисцима који долазе са Запада, Вучић је рекао да се труди да сваког дана говори оно што је истина, а то је да је за САД Косово независна држава.

"Само их то интересује, све остало су ситнице, али то је суштина. Нисам од оних који ће да каже - променило се и биће другачије. Која год администрација у САД да буде, очекиваће признавање Косова", рекао је Вучић.

"Али, очекујем од ЕУ да кажу свој став, јер нам нису рекли на почетку да је признање Косова крај процеса, већ су рекли да је потписивање обавезујућег документа, који би створио услове за нормализацију односа Београда и Приштине или Србије и Косова, али нигде није спомињано експлицитно признање Косова. Чекамо да видимо шта ће да кажу".

Вучић је додао да није лака позиција и да они који говоре супротно покушавају вицевима да стичу популарност код народа.

Вучић је рекао да он као председник земље мора да буде озбиљан и одговоран и да зато не очекује да ће Србија имати лаку позицију.

Упитан да ли ће и нове европске институције подсећати на то да је ЕУ гарант спровођења Бриселског споразума и да је Србија испунила све своје обавезе, Вучић је рекао да је све то рекао неколико пута, укључујући и последње састанке.

Наводи да је представнике ЕУ молио да нашу Железару изузму из система квота, посебно за бели лим, да нам у томе помогну и да бисмо им на томе максимално били захвални.

"А, за све друго шта да очекујете? За свако друго питање кажу - иди, Александре, разговарај с Макроном, иди Александре, разговарај са Меркел. Поштујете и једне и друге, а ја немам проблем, видећу Макрона за тачно десет дана у Паризу и разговараћу са њим, вероватно и са Меркел, за месец или два", рекао је Вучић.

Да напада ЕУ, рекао је, не може - не зато што не сме, него зато што не види смисао и шта би то донело доброг Србији.

Како је додао, чека се формирање приштинске владе и да се види шта они у ствари желе.

"Јер ово све што су до сад говорили нам је јасно ставило до знања да они стварне преговоре не желе, да стварни компромис не желе", рекао је Вучић.

Још једна у мору лажи...

Вучић је рекао да је прича да иза паљења књиге Горана Весића стоје људи из СНС-а је још једна лаж у мору неистина опозиције и да то много више говори о онима који су то тврдили, него о неком другом.

„Ђилас има право да каже да то за њега није ништа што се пале књиге, или да се ради о памфлету, како је то рекла Тепић. То много више говори о њима, него о неком другом“, констатовао је Вучић на питање новинара колико је опасно што је Драган Ђилас признао да је његов човек палио књиге, али да то није разлог за хајку.

Указао је да се не сме заборавити да су две недеље лагали, и тврдили да иза тога стоји СНС, док нису видели да су та лица пронађена.

Бар за двојицу зна се, како је рекао, да су редовни посетиоци протеста - један од њих је са Чукарице, а један између Смедеревске Паланке и Велике Плане.

„Водили су хајку преко медија. Постављали су и мени питање одакле знам да иза тога не стоји СНС. Шта да очекујете од некога ко је седам странака променио или оне који напуштају странку, оснивају своје када мисле да им се ближи неко ново време“, рекао је Вучић.

Нико није одговарао за неуспелу реформу правосуђа

Вучић је рекао да Србија и данас трпи штету, и финансијски и на друге начине, због неуспеле реформе судства из 2009. године, за коју, иначе, нико није одговарао.

"Финансијски смо претрпели велику штету, да не говорим о суштинском смислу, опстајања правде и права у земљи правде и права у земљи. Финансијски смо претрпели огромну штету, и још је плаћамо, милионе и милионе евра. Можемо то и да израчунамо. Нико није одговарао него нам још соле памет како је то била фантастична реформа", рекао је Вучић на питање новинара да ли ће за то неко одговарати или да ли је већ одговарао.

"Ако бих рекао да је требало да одговарају, онда бисте ви рекли да сам вршио притисак на Тужилаштво а то је самостални државни орган", рекао је Вучић.

"А, када се нешто не свиђа нашим политичким противницима оно што раде Тужилаштво и судови, онда то не само да је потпуно дозвољено, него се коментарише као притисак власти, па тако поступају тужиоци и судије", рекао је Вучић.

То је игра лицемерног, зачараног круга, у којој ми морамо да се понашамо озбиљно и одговорно и да не радимо оно што раде наши политички противници, рекао је Вучић.

"Неко мора да буде и одговоран", закључио је Вучић.

Дачић има право на своје политичко деловање...

Вучић је изјавио данас да Ивица Дачић и СПС имају право на своје политичко деловање и да Дачић ради оно што је посао његове партије.

"Све ок, и ми ћемо свој", рекао је Вучић и истакао да ништа не очекује ни од СПС, иначе коалиционог партнера, нити од политичких противника, те да је јасно да СНС мора добро да се припреми за наредне изборе.

Вучић је тако одговорио на молбу да прокоментарише тврдње Сергеја Трифуновића да га Дачић зове и моли да га не напада, те на питање да ли га брину наводи да је Дачић спреман да га изда.

Не мисли, рекао је, да је Трифуновић истинољубив човек, али нема разлога ни да сумња у оно што је рекао.

Дачић ради оно што је посао његове партије, рекао је Вучић и наводи да СПС има право на своје политичко деловање, али и истиче да напредњаци морају добро да се спреме за изборе.

"Морамо да знамо да први пут кад будемо имали у мандатима 49 одсто, значи 43 одсто у гласовима, да не бисмо могли да формирамо владу, иако бисмо имали убедљиву победу, можда и три пута више гласова од другопласираног", рекао је Вучић и додао да то за њега не би било изненађење.

То је, рекао је, говорио и пред прошле изборе, без озбира што су СНС и СПС тада четири године били у коалицији.

Подсетио је и да је СНС у коалицији са СПС зато што их је он позвао, иако није морао, јер су напредњаци имали довољно мандата да направе владу.

Вучић је приметио и да су напредњаци и он једина мета у таблоидима, иако постоје и "неупоредиво лакше мете".

"Кад сте видели у медијима који су под директном Ђиласовом контролом да нападају неког другог сем мене или неког из СНС? Никад", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је то трајно стање, на које је навикао.

"Не очекујем ништа од СПС, увек ћемо да разговарамо нормално о сарадњи у будућности...не очекујем ништа ни од Трифуновића, ни од Ђиласа... Ја да некога молим да ме за нешто не напада, то је за мене испод части", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да му је савест чиста и да има много успеха и резултата, између осталог и путеве, веће плате, минималац, а истакао и да нема нове некретнине, нити је зарађивао на грбачи народа попут њих.

"И шта ћете са мном да радите? Да ме убијете? Свих заједно вас се не плашим. све заједно са Дачићем, зато што ми је савест чиста јер сам радио марљиво и вредно", рекао је Вучић.

Нико није изузет од закона, само дајте доказе, не приче

Вучић је изјавио данас да ни он, као ни отац министра полиције, нити министар Небојша Стефановић неће бити изузети од закона ако постоји доказ да су прекршили закон, али не на основу паушалних прича.

Поновио је да је спреман да иде на полигаф ако је то потребно, али да на то нису спремни они који га оптужују.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли је њему спорно то што је отац министра полиције почео да тргује оружјем када је Небојша Стефановић дошао на чело министарства, без чије дозволе нема извоза оружја.

Председник је нагласио да је за њега једино важно да ли је неко прекршио закон.

"Када ми покажате то, а не да ми доносите слике из Ер Србијиног карга које Сандуловић пушта од једног радника, који каже - замисли, Србија извози оружје. Него шта него да извозимо оружје, па шта бисте ви - да пропадне српска наменска индустрија и да 11.000 људи остане без посла. И на основу тог снимка кажу да ми нешто муљамо", навео је Вучић.

"Био сам оптужен, од ових који су седам странака променили, да сам лично умешан и да тргујем са Адхамом Абу Мадалалом, а то је Ђиласов друг", навео је Вучић и поручио да је спреман да иде на полиграф за разлику од других који беже од тога ко ђаво од крста.

Такође, Вучић је поручио да ни он неће бити изузет од закона ако се докаже да је један динар зарадио на томе или да је "било коју праћку или пиштољ продао".

Додао је да могуће сукобе интереса већ решава Агенција за борбу против корупције, али да то није кривично правно кршење закона, већ друго питање.

Бастаћ питање за тужилаштво, а људима је све јасно

Вучић је изјавио данас да је случај Марка Бастаћа, којег је његов кум Лазар Лешњак оптужио за корупцију и насиље, питање за тужилаштво, а иначе је у том случају свима све јасно, а грађани су разумели о чему се ради.

"Не могу ја о томе да говорим, то је питање за тужилаштво, не знам да ли оно покреће предкривични поступак или је тражило податке од МУП-а", рекао је Вучић на питање да ли очекује да ће Бастаћ "ускоро затражити услуге реновиране Палате правде, с обзиром на злоупотребу службеног положаја".

Вучић је истакао да је свима све јасно после јучерашњег дана, Лешњаковог сведочења и изјава Драгана Ђиласа.

"Можда им не би било јасно да сами о томе нису говорили, и о паљењу (Весићеве књиге) и о самом случају злостављања, пребијања и мафијашког мучења Лазара Лешњака", рекао је Вучић.

Поновио је свој став да су људи све видели и одлично разумели.

"Посебно на основу реакције Ђиласовог потпредседника и самог Ђиласа. Најбоље би било да људи њих чују и да боље разумеју, него слушајући Лешњака или било кога другог", рекао је Вучић.

На питање да ли ће на тунел у Грделици бити враћен билборд који је Бастаћ скинуо, Вучић је рекао да то што је Бастаћ украо туђу имовину, предузећа "Интеграл" из Приједора, није ништа ново у његовој пракси.

"То да је лопов, сви грађани сада јасно знају, а ја сам знао и раније. То је ситна крађа, а украо је неким другим људима, јер то нисам качио ја. Ја за разлику од њега, који мора своју слику да поправља, пуштам да људи говоре шта год хоће, јер мислим да дела говоре о томе ко сам", рекао је Вучић.

Истакао је да му такав Бастаћев потез не смета, јер шта год његови политички противници урадили на том путу, остаће чињеница да је ауто-пут, јужни крак Коридора 10, изграђен не у време Драгана Ђиласа, Вука Јеремића, Бастаћа, већ у време Александра Вучића.

Исти је случај и са источним краком Коридора 10, са ауто-путем Милош Велики, деоницом Чачак-Пожега, Y крак на северу земље, као и са другим путевима и пругама.

"Ко се возио возом код нас? Која је то пруга постојала у њихово време? Ишли смо спорије него пре 100 година. Брже смо возом ишли у време краља Милана, него у њихово време. А, за годину и по дана ћемо ићи за 35 минута, са стајањем до Новог Сада", приметио је председник.

За такав напредак била су потребна средства, која је неко морао да обезбеди и да води озбиљну и одговорну политику.

"Тако да то што сте још једном показали да сте лопов, и тиме се хвалите... Има наш народ пословицу - чега се паметан стиди, тиме се будала поноси", закључио је Вучић.

Хвала им што су "истрчали пред руду"...

Вучић је истакао да су неке земље, реагујући на учешће руског наоружања на вежби у Србији, показале да им је стало само до тога да виде слабу Србију.

Замољен да прокоментарише реакције у појединим медијима неких земаља региона, као, на пример, у бугарским медијима, у којима се захтевало заустављање транспорта руског система „С 400“, Вучић је истакао да Србија не поседује тај систем.

„Али ми је веома важно да сам видео колико неки желе да виде слабу Србију. Не морају да се плаше, ми немамо С 400“, нагласио је Вучић.

Поновио је да је било веома важно да се види колико би се неки радовали само слабијој Србији, коју би могли да понижавају, као у периоду од 1999. до 2012...

„На њихову жалост је Србија данас пристојна, богатија и одговорнија земља, али и успешнија, на срећу наших грађана. Хвала што су неки истрчали пред руду и показали колико им је криво због српског успеха“, нагласио је Вучић.

Услуге саветовања владе про боно, не коштају ни динар

Вучић је изјавио да не постоји било какав обавезујући уговор на основу кога се плаћају услуге саветовања Владе Србије, те да се за то не плаћа ни један динар.

На питање новинара да прокоментарише то што је премијерка Ана Брнабић раније рекла да је ангажман Тонија Блера за саветничке услуге само наставак праксе која је уведена док је Вучић био премијер и питање да ли је потписан било какав документ, пошто у влади кажу да уговора нема, председник је рекао:

"Ми немамо никакав уговор тог типа, јер не плаћамо ни динар. Нисам вас тада слагао, нити ја, нити Ана Брнабић".

Истакао је да се "про боно" од појединих веома стручних људи добија подршка и помоћ и захвалио им на томе.

"Али, пошто су и тада многи лагали како плаћамо милионе и милионе... кажем да не плаћамо ни динара и да зато нема никаквог уговора са било каквом финансијском престацијом (предметом обавезе)", поновио је Вучић.

Нема слободе медија, док опозиција не одговара свим новинарима

Вучић је рекао да му Тања Фајон у разговору није ни споменула сарадњу са Кином, као проблем, нити питање извоза оружја, а јесте питање медија, на шта је добила веома добар одговор који јој се није допао, али да он не преноси оно што је договорено да не иде у јавност, те да је о разговору са Фајон издато саопштење.

"Када смо код слободе медија, она не постоји у довољној мери, чим носиоци јавних функција не желе да одговоре, рецимо, Танјугу, Информеру, Пинку, Студију Б, већ их бахато избацују из својих просторија...Наравно да сам незадовољан тиме што медији не могу да слободно раде", рекао је Вучић, одговарајући на констатацију новинара Н1 да је Тања Фајон изнела примедбе на однос Србије са Кином, извоз оружја и слободу медија.

На додатно питање на кога мисли када каже "носиоци јавне одговорности", рекао је:

"Различити представници опозиције, рецимо, Марко Бастаћ, на пример, један од најистакнутијих, а ту је и Зеленовић и други, ранији председник Кошаркашког савеза и градоначелник.. И многи други".

"Бити у опозицији значи да сте носилац јавне одговорности и, што се тога, тиче мислим да је Фајон у праву", закључио је Вучић.

Кад је реч о сарадњи с кинеским партнерима, Вучић истиче:

„Фајон мени није поменула Кинезе, јер би иначе мој одговор био веома оштар и одлучан. Она је мени поменула медије, на шта је добила веома добар одговор, који јој се није допао. Допало јој се само што су њени пријатељи левичари рекли. Ја сам частан човек и не износим у јавност оно што је речено“, пренео је Вучић.

Одговарајући на питање, Вучић је замолио новинарку Н1 да му дозволи да заврши реченицу, а не да га прекида, те рекао да је поносан што одговара на питања свих новинара, а не као што то чине опозициони политичари.

„Бити у опозицији значи да сте носилац јавне одговорности. Мислим да је Фајон у праву када је реч о слободи медија“, истакао је и указао да она може да пренесе који је одговор добила.

„Она увек на састанцима заборави шта је хтела да каже, сети се тога после. Ништа није поменула што се тиче наоружања. Словенија извози оружје. Србију да побеђује забранама - неће. Србија извози у такозване „end user земље“ и то чини стриктно држећи се међународних закона“, поручио је Вучић.

Поновио је да Фајон није поменула нити Кинезе, нити оружје на састанку са њим, додајући да су имали одличан разговор и да је на свако њено питање одговорио.

Телевизији Н1 је честитао годишњицу и изразио жаљење што га нису позвали на прославу.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк