Вести

ВУЧИЋ: БАТИНАЊЕ И НАСИЉЕ НИСУ ПОЛИТИКА

Насиље није политика, поручује председник Србије Александар Вучић поводом онога што се јуче догодило испред скупштине, а што он види као напад руље на једног посланика, што друштво, сматра, мора да осуди.

Није ствар у политичким опредељењима, рекао је Вучић, већ то што је то заправо била руља, што је од 26 људи који су били са Бошком Обрадовићем чак 13 осуђивано због различитих кривичних дела, укључујући трговину дрогом или насилничко понашање.

Председник Србије рекао је да поштује различита мишљења, као и да тај скуп није био пријављен, да су прекршене препоруке и мере против ширења короне, али да је суштина у томе да је практично руља напала једног посланика Народне скупштине.

Реч је о људима који се због својих политичких фрустрација понашају екстремно, зато што они који стоје иза њих мисле да треба да контролишу Србију и без власти, и држе Србију под моралном окупацијом, рекао је председник Србије.

Упитан и за протест који су на Тргу републике организовали Срђан Ного и Милован Бркић, Вучић је прокоментарисао: "Данас је дан за све оне најгоре у нашем друштву".

Додао је да власт пушта да свако искористи своје право, макар и не било све у складу са законом, јер је циљ да се поштовањем свачијег права на другачије мишљење и реч, чак и осведоченим фашистима, не понови случај Ранка Панића.

Поводом инцидента испред парламента, и протеста на Тргу републике, поручио је да ће држава показати да се неће уплашити оних који би фашистичким методама не да преузимају власт, него да руше државу.

"Држава је довољно јака и умеће да их победи, на сваки начин. Умећемо истовремено да сачувамо демократске вредности и правни поредак, али нас неће одвојити од кључног задатка - да поново после два месеца затварања земље, направимо економски бум и да будемо једна од најуспешнијих земаља", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је пред скупштином са Обрадовићем било 26 лица од којих је 13 било осуђивано због склоности насиљу, од којих је 12 приведено.

"Не бисте веровали, један је на 13 година осуђен због трговине дрогом, једна особа на три године због разбојништва, једна због насилничког понашања…То је као да сте их узели од једног из најгорих затворских одељења...То су блиски пријатељи лидера, а они су и прексиноћ правили инциденте", рекао је Вучић.

Али, поновио је, држава мора јасно да каже да границе постоје и да све што је допуштено није тако зато што држава нема снаге за то, већ да би се показала демократичност и опредељење да се поштују људи који потпуно другачије мисле.

Ипак, понавља:

"То једноставно није политика, то није Србија какву желимо да видимо у свету. Они су данашњим сликама нанели огромну штету нашој земљи", навео је председник.

Вучић је рекао да су водили јако дуго кампању како нема услова за изборе и о ужасу у Србији, а на крају ће да изађу на изборе.

Упитан да ли ће Савез за Србију да изађе на изборе, Вучић је рекао:

"Да ли у овој или оној форми, сви ће да изађу. Немам нове информације, ако то питате, али их слушам шта говоре".

Вучић је рекао да ће да изађу на изборе, на пример, на Старом граду, Врачару, у Шапцу и другим местима где мисле да могу да победе, тако да испада да ту постоје услови за изборе, а на другим местима не.

Како је рекао, његови политички противници су се надали да ће корона још значајније да "уруши Вучића", а у ствари се само ради о томе да немају подршку народа.

"Увек су чекали било који тренутак мислећи да ће добити подршку народа", нагласио је Вучић.

Није реч, о условима за изборе, већ о одсуству подршке грађана, али све су то политичке калкулације, а за нас је важно да можемо на најбољи начин да се посветимо будућности и подизању економије.

Надам се да ће бити неког у Приштини за разговоре

Вучић је одбацио "завереничке теорије" о некаквом договору с Хашимом Тачијем о Kосову и изразио наду у могућност наставка разговора и да ће у Приштини бити неког с ким ћемо моћи да разговарамо.

"Ја са Тачијем нисам имао озбиљан разговор не памтим од кад. То су завереничке, бесмислене теорије", подвукао је Вучић.

"Није то Kурти рекао због мене, већ због Тачија", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се нада да ће постојати неко у Приштини с ким ћемо моћи да разговарамо, додајући да се они туку између себе и да су у стању да једни друге оптужују за све.

Чим би имао било шта да каже, одмах би то, истакао је, рекао грађанима Србије, без обзира на околности и што је то тешко.

"Рекао бих то грађанима у нади да нешто имамо за будућност, али немамо ништа, немамо ни разговоре", додао је Вучић.

Економија је кључно животно питање

Вучић је рекао да је економија кључно животно питање, одговарајући на питање шта ће бити у центру предизборне кампање.

Упитан да ли је економија важнија и од питања Kосова, рекао је да су то различите ствари и да је Kосово политичко и правно питање.

"А шта ће људи да једу, хоће ли моћи да раде, од чега ће да живе, да прехране децу, каква им је будућност, то су кључне ствари и зато је економија кључна", истакао је Вучић.

Вучић је рекао и да када имате снажну економију снажнија је и политичка позиција земље.

"Зато се томе радујем, а да ли ми прија увек како неко проваљује ограду. . . . Скупове држе, нема никакве дилеме, најгори у друштву, као ови данас", рекао је Вучић.

То су они који суде двоипогодишњем детету, јер има презиме Вучић, судиће Милици, "шта на то да одговорите", рекао је председник.

Вучић је приметио и да је интересантно да је данас више људи на скупу, него синоћ.

"Имамо озбиљних проблема, али морамо да покажемо одлучност и сигурност да можемо да их победимо, да чувамо земљу и наше вредности, будућност за нашу децу, а онда можемо да се разликујемо око субвенција или нечег сличног", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да опозиција треба да изађе на изборе, а не да урушава углед земље.

Поновио је и да он не би волео да се кандидује на следећим председничким изборима и да би волео да се пронађе бољи кандидат.

На констатацију да му нико неће поверовати, напоменуо је да му је мало ко веровао и за друге ствари о којима је говорио, као што су реформе, па смо их извели, такође и да ће Kосово бити враћено на преговарачки сто, ни да ћемо бити први по стопи раста, имати стабилан динар, суфицит....

"Нико нам није веровао за много ствари, а нико ми не верује ни данас, када кажем о стопи раста да ће бити највећа, а све темељим на чињеницама", истакао је Вучић.

Најавио је да ће у наредна три до четири месеца бити отворено још 10 фабрика- у Новом Саду две фантастичне инвестиције, у Чачку се ускоро отвара фабрика...

"И за целу Србију од Ћуприје, па немачка фабрика у Мионици. Верујте у себе и своју земљу, бићемо најбољи", поручио је Вучић.

Није Србија подељена, него би лажни либерали власт мимо грађана

Вучић је одбацио тезе о наводној подели српског друштва, и истакао да не постоје у Србији два пола, већ постоји једна екстремна група која се због политичке фрустрације и немоћи екстремно понаша, а иза које стоје лажни либерали који мисле да имају природно право да управљају Србијом, и без подршке грађана.

На питање откуд толика поларизација у друштву, Вучић је истакао да друштво уопште није поларизовано, јер би за то била потребна два пола, којих овде нема, већ постоји екстремна група која се због политичке фрустрације и немоћи екстремно понаша.

Иза њих је, рекао је, левичарско-анархистичка и лажно левичарска либерална јавност чији део, истакао је Вучић, сматра да има природно право да управља Србијом:

"Зато што тај део левичарско анархистичке и лажно левичарске либералне јавности мисли да има право да управља Србијом и без подршке народа", рекао је Вучић.

Према Вучићевим речима, то су људи који држе део медија и део друштва под "моралном окупацијом".

"Они су ти који имају природно право да буду на власти, да морају да буду на власти. Ако нису, тешко онима који јесу макар имали и 10 пута боље резултате. Само да су они на власти, макар нам уништили Србију. Они су богом дани да буду на власти", рекао је Вучић и додао:

"Али, неће народ, променила се Србија".

Вучић је додао и да неки морају да изађу и избаце из главе 1990, 1995, 2000. годину…

"Срећом, већи део грађана то разуме, хоће да ради, да подиже Србију и да не учествује у оваквим догађајима", рекао је Вучић.

Истакао је да је важно да целокупно друштво осуди екстремизам који је био на делу данас испред Народне скупштине.

"Видео сам да су поједини посланици из опозиције, Војислав Шешељ, питали "колико ће Вучић ово да трпи". То није суштина, него питање постигнутих слобода, да се не би никада поновило убиство Ранка Панића, за које је тадашњи режим директно одговоран не дозволивши шетњу до РТС-а", објаснио је Вучић.

"Унутар Скупштине било је сукоба, много гуркања, песничења, свега је било, али никада да нека руља испред Скупштине изудара посланика зато што тако хоће", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да нису сви осудили те догађаје, да то нису учинили партнери оних који су били испред Скупштине и директни организатори.

Шта год да урадим увек ће нешто приговарати

Вучић је изјавио да је бесмислена теорија која се може чути од стране његових политичких противника да жури на изборе како би искористио добар рејтинг стечен током борбе са Ковидом-19 и подсетио да су избори првобитно били заказани за почетак марта.

"Kако сам стекао добар рејтинг, кад сад многи хоће да учествују на изборима, јер су видели колико је незадовољство народа? Објасните ми каква је то теорија, питајте људе када смо заказали изборе - за почетак марта", рекао је Вучић.

Потом су , рекао је, европосланици долазили у Београд, укључујући социјалисте, односно левичаре у европском парламенту, које поштује, али не цени, али цени Kнута Флекенштајна.

"Њега ценим, а Тању Фајон и друге нећу да коментаришем. Они долазе код нас, данима и недељама нас моле да изађемо у сусрет овим насилницима и ми кажемо да нема проблема и да ћемо променити свашта", рекао је Вучић и додао да су затим избори заказани за претпоследњи могући датум, 26. априла, како не би био баш последњи рок, односно 3. маја.

Председник је подсетио да се у међувремену појавила корона и да је одмах одложио изборе, како би се посветили борби за људске животе.

"Завршило се то и сада имамо још 45 дана више до избора, и опет није довољно и опет треба нешто да продужавамо...Да ли треба да продужимо ванредно стање, да укинемо Устав и законе?", запитао је и приметио да шта год да уради - увек неки приговарају.

Вучић је рекао и да су га оптуживали да је одложио изборе због наводне диктатуре и поручио им:

"Ево, не одлажемо, идемо на изборе. Е, сад је проблем како Вучић стоји. Пустите то имате Устав и закон. Свако има времена и више да се представи на начин на који хоће и мислим да је то чисто као суза", навео је Вучић.

Упитан каква су тренутна истраживања подршке бирача, Вучић је додао да је видео само једно истраживање после короне и додао да ће бити тешка борба.

Додао је да је чуо да је Ђорђе Вукадиновић рекао: "Ту смо негде".

"Видео сам да је нешто рекао да стојимо 40 према 31 одсто. То је озбиљан пад, верујем да ће бити страховито неизвесно и зато ћемо да се боримо и тражићемо од људи да се изборимо заједно за добру будућност Србије", додао је Вучић.

Обрадовић није приведен, ово данас је било огледало

Данашњи инцидент пред Скупштином је био огледало и људи су могли све да виде, контатовао је Вучић и навео да лидер Двери, странке која је изазвала инцидент, Бошко Обрадовић није приведен.

"Народног посланика можете да приведете само ако га ухватите у тренутку извршења кривичног дела, за које је прописана казна затвора већа од пет година. За то дело (данас испред парламента) није прописана казна затвора већа од пет година", рекао је Вучић.

На питање да ли је Обрадовић позван на разговор у полицију, Вучић је рекао да је то питање за друге надлежне органе, и додао да лично мисли да би био бесмислен разговор са тим човеком, јер је, рекао је, сваки разговор са тим лицима бесмислен.

"Не желим да користим прилику за политичке нападе, а могао бих свашта да кажем. Мислим да је то било огледало и да су људи могли све да виде", рекао је Вучић.

Додао је и да никад у скупштини није било случаја попут данашњег, када се једна посланица Двери уносила у лице Миловану Дрецуну, те да верује да је сваког грађанина данас била срамота док је гледао шта се дешава пред скупштином.

"Предузете су мере, али ја нисам и не могу да будем судија и не знам шта ће судија да уради, али била би срамота да нико не одговара за то", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва