Вести

ВУЧИЋ: АКО ПОСТОЈИ ДОБРА ВОЉА НА ОБЕ СТРАНЕ, МОГУЋЕ ЈЕ ПРОНАЋИ РЕШЕЊЕ

Председник Србије Александар Вучић замолио је данас Аустрију да подржи свако решење за Косово и Метохију до којег буду дошли Срби и Албанци, а не некаква "прописана" решења.

Он је, на заједничкој конференцији за штампу, после разговора са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, рекао да Аустрија може да помогне отвореним приступом и подржавањем сваког решења до којег могу да дођу Срби и Албанци, две, како је рекао, највеће нације на Западном Балкану, које ће то бити и у наредних 100 година.

Вучић је казао да Аустрија треба да подржи позицију да не смеју постојати решења о којима се не сме говорити, и да не сме да буде како је неко прописао, већ да се поштује сваки договор који би постигли Срби и Албанци, јер је само то гарант за будућност и безбедност на Западном Балкану.

Председник Вучић је пренео да је са својим аустријским колегом разговарао отворено о свим кључним питањима региона из којег долази и наравно Србије. Захвалио се на недвосмисленој подршци коју Аустрија пружа Србији на њеном европском путу. Подвукао је да су мир и стабилност кључне речи за цео Западни Балкан и да Србија улаже много напора и енергије да се очувају.

"Постоје проблеми и нисмо бежали од њих ни у разговорима Београда и Приштине, који су један од услова које је ЕУ ставила пред нас ако желимо прикључење до 2025“, објаснио је Вучић.

Рекао је да се слаже са аустријским колегом да само спремношћу на компромис обе стране, и погледом у будућност, а не у прошлост, постоји нада да се тај замрзнути конфликт реши.

Истовремено је изразио наду да у другим деловима Западног Балкана неће долазити до прављења било каквих тензија, јер су мир и стабилност услов за економски напредак, као и мање стабилности, јер само тако могу да се доведе више инвеститора. Пренео је да су током синоћњег састанка са аустријским привредницима компаније најавиле нове инвестиције и отаврање радних места, те да траже школоване инжењере.

Вучић је казао да Србија има велико поверење у Аустрију и да очекује да ће после Бугарске, која актуелно председава ЕУ, званичан Беч, као и друге наше комшије, помоћи да се направи значајан напредак на путу Србије ка ЕУ.

"Знамо да највећи део зависи од нас и шта постигнемо са Приштином“, додао је Вучић.

Он је апеловао на Аустрију да још снажније подржи Србију на њеном европском путу и помогне да даље смањује незапосленост, јача привреду.

"Није нам намера да уђемо у ЕУ и будемо тамо најсиромашнија земља, већ желимо да будемо спремни и докажемо се радом" подвукао је Вучић подсећајући на успехе у економској области.

Захвалио се Ван дер Белену што је желео да чује ставове Србије, иако Аустрија има другачији однос према Косову, јер је признала једнострану проглашену независност.

"Захвалан сам Ван дер Белену због изговорене реченице да, ако желите компромис и решење, не може једна страна да добије све, а друга да изгуби све. И једни и други морају да буду подједнако незадовољни и задовољни како би до решења дошло", рекао је Вучић и додао:

"Ако неко буде разумео да Србија има своје интересе и да не може да буде приморавана и натерана да увек излази у сусрет свима другима, а да заузврат ништа не добије, онда постоји могућност за солуцијом. Код мене постоји нада и трачак оптимизма да можемо доћи до решења“, рекао је и истакао да треба да покушамо, да будемо храбри и питање Косова не остављамо нашој деци или деци наше деце.

"Важно је да пронађемо то решење, много важније него што то некоме у Србији данас изгледа“, подвукао је Вучић додајући да ће Србија дати све од себе да до тога дође.

 

 

Време разговора пред нама, време ратова прошлост

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас у Бечу наду да ће његова предстојећа посета Хрватској бити успешна, а биће успешна, истакао је, ако буде дошло до смањења тензија и стављања тема прошлости по страни.

Вучић је, на заједничој конференцији за штампу после састанка са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, рекао да је свог домаћина обавестио о предстојећој посети Хрватској.

„Рекао сам му да ми и Хрвати имамо чудан однос, у којем се препиремо око прошлости, иако немамо отворених питања када је реч о будућности“, казао је он.

Вучић је изразио наду да ће посета Загребу бити успешна, а биће успешна, како је подвукао, ако „успемо да смиримо тензије и ако теме прошлости оставимо по страни“.

Он је нагласио да га, с тим у вези, не интересују коментари, ни у Загребу, ни у Београду, од оних који би да „настављају ратове другим средствима, пошто им пушке нико не даје у руке“.

„Време за разговоре је пред нама, а време ратова је прошлост“, закључио је Вучић.

 

 

извор: Танјуг