Вести

ВУЧИЋ: 600 МИЛИОНА ДИНАРА ИЗДВОЈЕНО ЗА НИШАВСКИ ОКРУГ

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће из текуће буџетске резерве за Нишавски округ бити издвојено 600 милиона динара, а од тога само за град Ниш 450 милиона динара, пре свега за враћање старих обавеза, боље функционисање града и фискалну консолидацију, као и да град може у будућност да се брже развија без терета прошлости.

Вучић је, након састанка са представницима локалних власти Нишавског округа, новинарима пренео да ће Дољевац, због кредита који је раније узет добити 40 милиона динара, Ражањ, Мерошина и Гаџин Хан 20 милиона динара, Сврљиг 15 милиона динара, а Алексинац 15 милиона евра.

"Алексинац ће добити та средства због веома доброг фискалног понашања више као награду за све раднике у комуналним установама, јер они имају суфицит и немају никаквих доспелих ни недоспелих потраживања", објаснио је Вучић.

Вучић је указао да је посетио општину Ражањ, где је разговарао са представницима свих месних заједница, школе, општине, а у Нишу са свим представницима општина и градоначелницом Ниша, предстваницима градских општина, са којима су разматрана финансијска и енергетска ситуација, будуће инвестиције и улагања које ће Србија имати.

Нагласио је да су се у Нишу у претходних неколико година догодиле многе промене. "У свакој од општина Нишавског округа и Нишу стопа раста просечне плате је 50 одсто. Највећа је у Мерошини са 81 одсто, у Нишу је 67 одсто. Плата је скочила са просечних 316 евра колика је била 2016. године, а данас је 526 евра. Наравно да нисмо задовољни с тим, али сматрамо да је то велики помак, значајно мање незапослених.

"Седам фабрика смо отворили. Имамо још четири веома важне инвестиције, од којих је једна већа и то за град Ниш", истакао је Вучић.

То ће, истиче додатно да ојача крвну слику града Ниша, да унесе увећање прихода локалне самоуправе, а тиме и новца за инфраструктурне пројекте.

Најавио је да ће обићи и фабрику "Јумис", српске инвеститоре, да установи и види постоје ли могућности и на које начине, сем стабилном економијом и пореским системом, може, додатно да помогне, развој српске привреде.

"У години која је пред нама имаћемо велике пројекте на Нишавском округу. Осим ауто-пута Ниш-Плочник, радићемо железничку инфраструктуру, од реконструкције регионалне пруге Ниш-Зајечар, до брзе пруге Београд-Ниш, а у марту крећемо са радом на првом сегменту од 21 километара од Сталаћа до Ђумиса. Радови треба да се заврше до 2024. године, када ће се завршити и обилазна пруга око Ниша", објаснио је Вучић.

Вучић је најавио и реконструкцију пруге Ниш-Брестовац, уз даља велика улагања у путну инфраструктуру.

"За град Ниш почетком марта почиње изградња стадиона Чаир, који ће бити велелепан стадион по УЕФА 4 стандардима са 20.000 гледалаца. У околини Чаира ће два пута скочити цена некретнина. На том стадиону ће моћи да се играју највеће утакмице, и он ће бити развојни пројекат Ниша", уверен је Вучић.

Међутим, указао је да је проблем у свим локалним самоуправама водоснабдевање јер постоје велики губици, а у удаљенијим селима нема ни мрежа.

Вучић је указао да предстоје и велика улагања у водовод и фекалну канализацију, а ради се о инвестицијама од више стотина милиона евра, само за Ниш 200 милиона евра.

У Гаџином Хану, рекао је, коначно се нешто радило претходних месеци, додајући да сви грађевински пројекти по мало касне, али се изводе.

"Сутра ћу овде имати важне састанке са припадницима војске и Министарства одбране, разговараћемо о одређеним локацијама да се уступе простори за музеј и друге садржаје вазне за град Ниш. Разговараћемо и о стратегији одбране Србије за будућност. Истовремено ћемо имати у недељу са наменском индустријом састанак. Покушаћемо да пронађемо решење за фабрику у Ражњу јер би се у супрутном могло становништво даље исељавати. Покушаћемо да буде нека од фабрика наменске", рекао је Вучић.

Такође је рекао да ће разговарати и како да се убризга још новца у сектор наменске индустрије у којем ради 13.000 људи, а укупно са кооперантима запошљава 25.000 људи.

Најавио је и да ће посетити Дољевац, да ће присуствовати показној вежби, а у недељу и хеликоптерској вежби.

 

Брза пруга Београд-Ниш готова 2026. године

Вучић је изјавио да ће планирана изградња брза пруга од Београда до Ниша бити завршена 2026. године и да ће за мање од четири године грађани моћи од Београда до Ниша да стигну возом за само два сата.

"Као да је у питању друга држава", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у вези са реализацијом железничких пројеката у Нишу.

Вучић је истакао да ће ускоро кренути и изградња железничке обилазнице око Ниша, као и да зна да то највише занима грађане Ниша пошто им пруга пролази кроз центар града, као и да је рок за завршетак те обилазнице децембар 2024. године.

Вучић је нагласио да је, ипак, изградња брзе пруге коју ће добити Ниш убедљиво најважнији пројекат, јер се са тим Ниш ставља на мапу једног од најважнијих места од Беча до Истанбула.

"Тек онда Ниш добија пуни значај као саобраћајни чвор", додао је Вучић.

Рекао је да ће обилазна пруга око Ниша бити дуга 22 километра и да је вредност тог пројекта 150 милиона евра, али да ће сигурно бити већа цена због сталног раста цене грађевинског материјала.

Како је рекао, све што се збива у свету утиче на скок цене енергената и свега другог, као и сваки сукоб на истоку Европе.

Вучић је нагласио да ће грађани Ниша, када буде изграђена брза пруга од Београда до Ниша, имати на располагању и најсавременије и комфорне возове, седишта са грејачим, и да ће уживати у вожњи возом.

Додао је да ће брза пруга бити настављена од Ниша ка Прешеву односно македонској граници.

За то време ће се завршити и деоница аутопута Ниш - Плочник, тако да где год да кренете из Ниша биће аутопут и најсавременија пруга, нагласио је Вучић.

Рекао је да ће бити изграђена и добра пруга од Ниша до Димитровграда.

"Верујем да ћемо имати још три или четири инвеститора, тако да бих био задовољан када бих могао да кажем да смо у Ниш довели 10 страних инвеститора и фабрика."

 

Нисам био у хотелу Амбасадор и нисам видео постер

Вучић је изјавио да није видео постер добродошлице на хотелу Амбасадор наводећи да не зна ко је власник тог хотела и да у њему није одсео, те додао да му није јасна "хистерија" појединих медија подигнута због тога.

"Нисам видео тај постер, нисам ни прошао поред хотела Амбасадор. Захвалан сам било коме ко је нешто пристојно написао о мени, нити сам то тражио, нити ћу икада то тражити", рекао је Вучић.

Примећује да не зна чему служи хистерија коју је та телевизија организовала због тога.

"Да ли је неко опсовао, да ли је неко нешто ружно рекао? Овом граду сам са својим тимом довео седам фабрика, а да ниједну нисам затворио, а они који ме нападају и критикују успели су да 10 фабрика униште", указао је Вучић.

Вучић истиче да нема потребу ни за постерима, ни за плакатима и да не зна ни ко је власник хотела Амбасадор и додаје да не сматра да је тај човек починио неко злодело.

Како каже, неки имају право да кажу ко им се допада, ко не, а неко нема право да покаже поштовање према шефу државе.

"Није ми јасна хистерија, осим можда што је неко решио да некоме уништи бизнис. Посетићу Амбасадор са великим задовољством, претпостављам не овог пута, али следећи сигурно. Желим им сав успех као и свим другим хотелима и местима у Нишу. За нас је важно да имамо што више инвеститора, да привлачимо што више људи да троше новац у Нишу", рекао је Вучић.

Указујући на то колико Ниш заостаје за Нови Садом и Београдом, Вучић је рекао да је Нови Сад добио као подршку 100 милиона, а Ниш 450 милиона и то не зато што "мање волимо Нови Сад, већ зато што Нови Сад има буџет од 300 милиона, а Ниш 100 милиона".

"Данас, је већи ниво пореза који се наплати заслужан за то што су већи приходи у буџету Града Ниша. Наш циљ је да привучемо људе да троше новац у Нишу и у хотелу Амбасадор и другим местима. Не видим проблем у свему томе. Не разумеју ме политички противници, јер они полазе од себе, али мени нису потребне слике ни од метар, ни од пет метара, ни од 20 метара. Мени су потребне слике болница, клиничког центра", нагласио је Вучић.

Подсећа да је у последњих неколико година у граду на Нишави изграђен Клинички центар, али и на то колико је ауто-путева изграђено и колико се гради.

Апострофирао је путеве кроз Грделичку клисуру и поред Сићевачке клисуре и каже да је то све заједно са грађанима изграђено, али у време када је држава била финансијски консолидована, фискално стабилна, када је могла тај новац да уложи.

"То је оно што је мени потребно, потребне су ми слике болница, пруга, школа, слике успешне Србије, не моја слика. Није важна слика, важно је шта ко ради, а ако је неко хтео да покаже поштовање због свега што је урађено у Нишу, због свих фабрика за које сам помогао да дођу, због свих болница, ауто-путева, Клиничког центра, хвала на томе, али ништа више, нити сам био, нити сам видео постер", закључио је Вучић.

 

Нама је важан крајњи циљ - успешна и победничка Србија

Вучић је рекао да је за њега важан крајњи циљ - успешна и победничка Србија, шта је урађено и шта ће бити урађено и изграђено, као референце за поверење и поузданост, а не шта ће опозициони политичари да ураде.

Вучић је у Нишу одговарајући на питање да ли препознаје који су модели понашања опозиције у борби за власт и да ли су то претње и батине, пошто је Драган Миловановић Црни постао херој и опозициона звезда, а Бака Прасе се помиње као могући председнички кандидат, рекао да је важно да се види шта је коме битно.

"Неко се поноси пругом, болницама, домовима здравља, новим халама, музејима, обновљеним историјским комплексима, новим километрима канализације, водоводне мреже, а неко се поноси батинашима. То је више него добра слика и да људи могу да је ставе испред себе и да закључе", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да је он своје урадио, да је отишао у Горње Недељице да чује људе за које зна да цене и поштују његов рад. Поново је захвалио олимпијској шампионки Јовани Прековић која је потврдила његове речи и додао да је знао да она има коректан однос према држави и институцијама.

"Схватио сам да су многи људи забринути тамо где ја нисам можда видео толики разлог за забринутост. Мени није страшно да признам да сам погрешио, важно да сам саслушао народ и урадио оно што је важно. А оно што ће политичари да ураде нисам заинтересован", истакао је Вучић.

На питање да политички противници тврде да ће једини референдум бити 3. априла када се одлучује да ли ће Александар Вучић остати или отићи, Вучић је рекао да је заинтересован шта ће бити 3. априла, али да још не зна који ће бити њихови кандидати за одређене функције. Вучић је рекао и да се у Српској Напредној Странци о томе демократски одлучује.

"Знате како је код њих демократско одлучивање. Сваки од ових великих лидера је избачен из своје странке, свакога је избацио један од тих великих лидера, сви су све избацили из једне те исте странке. Код нас и када имамо несугласице наш демократски дух и карактер свеобухватности и размишљање о Србији и поштовања различитости нам увек каже да настављамо заједно, јер нам је крајњи циљ успешна и победничка Србија", истакао је Вучић.

Вучић је додао и да је можда негде погрешио, али истиче да не постоји човек који не греши и да се за разлику од многих бори и ради.

Напомиње да је његов радни дан почео у 7.00 ујутру, да ће радити до касно увече, као и сутра и прекосутра.

"То су чињенице које најбоље говоре, а да ли ћу једанпут или пет пута да паднем, спреман сам шест пута да устанем", поручио је Вучић.

 

Важно да власт има идеје, фискална ситуација сада боља

Вучић је изјавио да је задовољан фискалном ситуацијом у Нишу која је, како је рекао, много боља него што је била раније, а да је када је реч о онима који спроводе власт у том граду за њега важно да имају идеје и да долазе са све више пројеката.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара о томе да ли је задовољан локалним властима у Нишу.

"Разговарао сам са њима, немам право да будем или не будем задовољан, нити сам учитељица, нити сам педагог. Задовољан сам фискалном ситуацијом која је много боља у Нишу него што је била. Када се сетим пре пет, шест година, мене глава заболи од старих дугова. Ми смо успели нешто да направимо око тога и честитам на томе Минситарству финансија", рекао је Вучић.

Истиче да у Србији на прсте две руке могу да се изброје локалне самоуправе које имају фискалне проблеме.

Како је рекао, био је љут на људе у тим локалним самоуправама и хтео је да разговараа са њима.

Ипак, како је навео, у Нишавском округу у Алексинцу постоји суфицит од 280 милиона.

"Немају никаквих обавеза, недоспелих или слично, никаквих. Врло пристојни резултати су и у свим другим општинама, у Нишу због огромних обавеза наслеђених од раније, због тога што се девет милиона евра скида за експропријацију, то неко мора да плати због неких грешака од 10, 15, 20 година, Бог ће знати колико и све то успевамо да савладамо", рекао је Вучић.

Вучић истиче да је за њега важно да људи који врше власт имају идеје и да долазе са све више пројеката и да траже све више, а да држе стабилне јавне финансије.

"Држање под пуном контролом јавних финансија је од кључног значаја за развој Ниша и целог округа, ако не буде додатних кредитних задужења. А нема их јер то контролише Министарство финансија, а ми остављамо будућност за нашу децу и деца Ниша и читавог округа имаће неупоредиво бољу будућност него што је остављена 2012. године када су се суочавали са десетинама милиона евра дугова", нагласио је Вучић.

Каже да је његова филозофија власти другачија од оних који су власт имали раније.

"Није наше да кажемо урадићемо све, па да не урадимо ништа", рекао је Вучић и показао фотографије основне школу у Ражњу пре и након што је реновирана додајући да је 181 школа преко Канцеларије за јавна улагања реновирана.

Показујући фотографије школе која је била спремна за рушење пре реновирања, Вучић је указао на то да је данас та школа модерна, са најмодернијом фискултурном салом.

"То је само један пример", рекао је Вучић и додао да много великих радова тек чека да се уради, много обавеза.

Указао је и на то да је 2012. године просечна плата у Нишу била 316 евра, а да је данас 526 и да ће ускоро бити више од 550, већ у јануару 560 евра.

"То су чињенице. Можете да ме не волите, можете да волите неког другог, чињенице могу да вам се допадају или не, али карактер нечега што је чињеница, ни ви, ни било ко други не може да измени", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк