Вести

ВУЧИЋ: 26. МАЈА ЋЕМО ПОКАЗАТИ СРБИЈУ КОЈА ЋЕ БИТИ СЛОБОДНА И СЛОБОДАРСКА

Председник Републике Србије и председник Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да се Србија суочава са безброј тешкоћа које су некад изнутра, некад споља изазване, као и да није случајно што су Албанци са Косова и Метохије данас представили свог градоначелника који није добио ни 3 одсто гласова.

"Кажу, нормално је, Квинта каже легални су избори, а замислите шта би рекли за Србију да је три одсто изашло. Хоћу да знате да ништа што се данас догађа није случајно, очекивали су да им предамо Косово и Метохију на тацни и кажемо помирили смо се, имали сте право што сте нас бомбардовали. Пошто смо рекли да нећемо да одустанемо од Устава Србије, кренули су да изазивају проблеме", рекао је председник Вучић на великом народном митингу у Панчеву.

Како је рекао, није случајно што заустављају Србе и наплаћују им казне.

 

"Европски представници кажу, то је грешка, па увек је грешка у случају Срба и када се ради о Србији. Само немојте да нас терате да вас увек разумемо када кажемо да грешите у вези међународног права. Имамо једну особину, а то је да чувамо своје и не тражимо туђе и од тога нећемо да одустанемо", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да су многи покушали све да спрече одржавање митинга и да се окупе људи који мисле другачије и који само воле своју земљу и желе да јој помогну када је тешко.

"Нису успели у томе јер када су људи одлучни да штите интересе своје земље нико не може да их спречи", рекао је председник Вучић.

 

Веома сам забринут због ситуације на КиМ, неће добити независно Косово

Председник Вучић изјавио је да је веома забринут због ситуације на Косову и Метохији, јер ће Србија бити увек крива шта год да уради, али да неће добити независно Косово и Метохију.

"Срби су им данас дали рок до 1. јуна да се прекине са шиканирањем и малтретирањем грађана српске националности. Веома сам забринут, јер никада не знате која ће нова провокација из Приштине да дође. Али једно знам, шта год Приштина урадила и шта год им они рекли, тобож, увек ће на крају Србија да буде крива, јер је Приштина њихово чедо које су направили", истакао је председник Вучић.

 

Како је рекао, Србија и ради оно што може како бисмо сачували своје име и презиме и своју земљу.

"А све остало, плашим се да ћемо морати да будемо још чвршћи и снажнији да бисмо одбранили своју Србију. Данас кажем као председник Републике, јесте - радите шта хоћете и споља и овде у земљи, нећу  вам дозволити да Србију разорите и нећете добити независно "Косово", као што се надате, мораћете неке друге да поставите", поручио је председник Вучић.

 

Спреман сам за разговоре, али не и на уцене

Председник Вучић изјавио је да је спреман да са свима разговара, али да не пристаје на уцене.

"Разговараћемо, и са Петрохемијом, како би се повећале плате и људи живели боље, али молим вас, не понашајте се као други, једино на шта не пристајемо су уцене. Кажу, заузели смо пут, па ви нешто морате да урадите. Тако се не разговара. Може само за столом да се разговара, само кад нећете да уцењујете'', рекао је председник Вучић.

Рекао је да су трагедије које су се претходних недеља догодиле у Београду, односно Смедереву и Младеновцу, толико потресле нашу земљу и народ, да су сви били у шоку.

"Најтеже је наравно било породицама погинулих. Њима поново изражавам саучешће. Али, видео сам још једну ствар. Видео сам да неким људима уопште није било жао, већ да су за време дана жалости сазивали политичке скупове, да би злоупотребили жал, бол и тугу нашег народа", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је разговарао са људима "из служби", од којих је сазнао да "сестринске службе са истока" упозоравају да је, када је реч о протестима "Против насиља", у организацији дела опозиције, могуће да се ради о тзв. обојеним револуцијама.

 

"То су одвратни покушаји да се злоупотреби туга. Као председник Републике вам кажем, Србија је сита ваших револуција, долазака људи под страним утицајима, и уништавања свега што је српско, наших виталних националних интереса", рекао је председник Вучић.

Додао је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти подржао протесте.

"На чијој страни је Аљбин Курти, кога он подржава, власт овде, или оне који ће малтретирати грађане на Газели? Да неће нас? Не, него оне који ће малтретирати грађане. Зар то није јасно, ко је на правој страни", рекао је председник Вучић.

 

Овакав сам јер не дам никоме Србију, ни најмоћнијима

Председник Вучић изјавио је да га многи у САД оптужују, да је "пустио Русе и Кинезе" у Србију, појаснивши да је такав јер Србију не да никоме, "па ни најмоћнијима".

"Кажу, Вучић овакав, онакав. Такав је, знате због чега? Зато што не да Србију, ни најмоћнијима. Зато што штити Србију, јер ми је Србија све на свету. Не дам им да Косово и Метохија буде независно. Неће нам нико говорити коме ћемо да уводимо санкције, нити ће нам рећи да ћемо бити део неког пакта. Народ Србије ће да одређује о свему. Народ је рекао да смо неутрални и да ћемо сами да чувамо земљу. Један дан да поживим и ни дана више, поносан сам што сам ово изговорио као председник Србије. Водио сам независну политику, политику суверене Србију, а ви? Наставите, ударајте, али Србију да сломите нећете", поручио је председник Вучић.

Рекао је да се на власт у Србији може доћи искључиво путем избора.

"Видите шта су смислили. Хајде да нема избора, пошто ове њихове нико не може да воли и нико да гласа за њих неће - хајде да их доведемо на власт, али да избора не буде. На југу Србије кажу: "Неће да може", само изборима може да се дође на власт", додао је председник Вучић.

Поводом протеста против насиља у организацији опозиције, председник Вучић је рекао да они који позивају на протесте "једино што раде је насиље".

"Мисле да имају право на насиље, да одређују људима куда ће да се крећу, па онда кажу: "Ви сте глупани, а ми смо сви паметни". Шта су од школа завршили? Скоро, па никакве школе. Такви би да воде Србију? Ми кажемо, знамо какви сте били док сте владали 12 година, знамо како сте уништили земљу", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да је после две масовне пуцњаве у Србији сакупљен велики број оружја које су грађани својевољно предали и да су зато данас деца у Србији безбеднија.

 

"Кажу, да разговарамо против насиља. Ми то спроведемо. Онда, кажу, доведите полицију у школу. Ми донесемо одмах одлуку да запослимо додатни контигент полиције. Кажу, не не, шалили смо се. Они кажу: "Вучићу, одлази". Какве све то има везе са Вучићем? Довели смо 160 психолога који ће да разговарају са децом која имају пост-трауматски синдром, да преболе муке кроз које су прошли. Али, кажу, није важно", додао је председник Вучић.

Упитао је - које мере заиста желе они који протестују.

"Шта су им мере? Кажу, блокираћемо (мост) Газелу. Је ли то мера против насиља? Па, само је питање када ће неко да страда, када ће неко некога да нападне, удари. Шта је смисао свега? Хоће власт без избора? Као што нема хлеба без плате, тако и на изборима се добија поверење народа", напоменуо је председник Вучић и рекао опозицији да понуди решења.

Када је реч о изборима, председник Вучић је рекао - може.

"Добићете изборе. Нећете изборе? Па, шта хоћете? Хоћете да говорите да ћете да ме обесите, да патријарха силујете? Колико таквих "генијалних" идеја имате? Имате ли нешто нормално да сте пожелели за Србију", рекао је председник Вучић.

Додао је да је спреман да разговара о РЕМ-у.

"Све што сте тражили, ставили смо у дневни ред. Једино што нећемо да се склонимо оданде (из парламента), него ће наши посланици да вас победе у аргументованој расправи. Хајде о ријалитију да разговарамо? Може. Па, нисам ја паре зарађивао на ријалитију, већ ваши лидери. Срам вас било. Кажемо им, нема проблема људи, хајде да укинемо све ријалитије, они одговоре, не не, не смемо све, не можемо да изађемо на очи газди Шолаку, јер мора да зарађује паре на тим ријалитијима", истакао је председник Вучић.

Рекао је да "нико неће пливати Дунавом".

"Испоставља се да им одговара само да они имају то што желе, и онда видите да ту нема никаквих принципа. Једино за шта се залажу је да ће да нас побију, силују, да ћемо да пливамо Дунавом. Нико неће пливати Савом и Дунавом. Ми нудимо стабилност, али прогон политичких неистомишљеника - не може. Моја порука је: хајде да се договарамо. Међутим, они неће, никада им није ни било до разговора", напоменуо је председник Вучић и рекао да жели Србију у којој нико никога неће да убија јер другачије мисли, нити да прогони.

Председник Вучић рекао је да жели Србију која ће да буде слободарска, и коју ће грађани да уређују по својој мери, "а не неко са стране".

 

До краја 2025. просечна плата преко 1.000 евра, пензија преко 450 евра

Председник Вучић изјавио је да ће до краја 2025. године просечна плата у Србији бити преко 1.000 евра, а просечна пензија преко 450 евра. 

Рекао је да се Српска напредна странка залаже за довођење нових инвеститора и решавање проблема људи и изразио задовољство због броја окупљених којима, како је навео, иако има наочаре, вечерас не види крај.

"Много сам срећан што вас видим у оволиком броју, јер знам да је Србија будна и да неће да дозволи нову пропаст какву је доживела више пута. Знам да Србија има снаге и да ће Србија пристојних и нормалних људи да се бори", поручио је председник Вучић.

 

Истакао је да је пољопривредницима јуче речено да ће за више од 30 одсто да се повећају субвенције по грлу, а за 25 одсто премије за млеко. 

"Хоћемо да разговарамо са произвођачима и сељацима, али нећемо да разговарамо са онима из Новог Сада, Погачарем или Брковићем, којима је српска застава као црвена марама, који где год виде заставу Србије иду да је поцепају и униште, а онда причају како треба да се воде буне, штрајкови и протести у Србији. Такви неће доћи у кабинет председника Србије и такве уцене нећу да трпим ни од кога", поручио је председник Вучић.

На претње да ће присталице Српске напредне странке бити спречене да дођу у Панчево, одговорио контра-питањем:

"Па што нас нисте спречили да дођемо? Мислите да можете да спречите народ, одакле вам право да то мислите? Ко сте ви да спречавате неког да се креће? То је  уставом загарантована слобода", поручио је председник Вучић.

Упитао је шта би било да власт њих спречава да ураде било шта слично.

"Ја то нећу да радимо и нећу да одговарамо на исти начин. Нећу никоме од њих да претим. Они су грађани Србије и увек ће имати нашу испружену руку, али им никад нећемо дозволити да на силу или под било чијим туђим утицајем противзаконито, не само мењају власт, него воде политику против виталних интереса наше земље. Доста је било тога", рекао је председник Вучић.

Упитао је и да ли опозиција хоће да укида Републику Српску.  

"Хоћете ли да укидате Републику Српску? Хоћете да кажете да Срби у Црној Гори не треба да постоје? Шта још хоћете да нам направите што нисте направили у периоду кад нисмо имали споменик ниједном јунаку с Кошара, кад нисмо смели ни да их споменемо, кад нисмо имали улицу Јасеновачких жртава ни у Београду, а камоли негде другде", рекао је председник Вучић.

Оценио је да они нису бринули ни о коме другом, ни о Мађарима ни о Бошњацима, а да данас, "са нашом мађарском браћом" живимо без инцидената и проблема.

"Са Мађарима имамо најбоље односе у историји. Радимо све што можемо да направимо најбоље могуће односе са свима у окружењу, али оно што нас разликује од других је то да нећемо да заборављамо трагедије и жртве нашег народа", нагласио је председник Вучић.

 

У том контексту, упитао је када је почео да се обележава 24. март, дан НАТО агресије на Србију.

"Нису смели да кажу да је то агресија, него кампања и интервенција, а камоли да организују скуп и подсете народ шта се дешавало", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је у време када је опозиција била на власти  450.000 људи остало без посла, а просечна плата у Србији била 320 евра и додао да је данас просечна плата 750 евра и рекао да је и то мало, али да је постигнут велики напредак.

"Зато морамо брже јаче и снажније да радимо", закључио је председник Вучић.

 

Никада се нећу предати, Србија је најважнија

Председник Вучић изјавио је да се, какве год притиске буду вршили на њега, никада неће предати, јер је  Србија најважнија.

"То је једина светиња коју морамо да бранимо и одбранићемо је. Морамо да будемо јаки и снажни и не дамо своју Србију, да истрпимо њихове ударце, све претње и не уплашимо се. Има ли вас овде који се плашите, нема, нема код Срба оних који пузе и клече пред онима који хоће Србију да разоре", рекао је председник Вучић.

Додао је и да десет и по година на различите начине води Србију и да се за то време трудио да мења лице наше земље, као и да је много тога промењено.

"Без вас не бих могао ништа и без вас сам ништа и снага Србије је огромна и бескрајна. Они хоће да Србију сломе и врате у понор и амбис у време када су затваране фабрике и све уништавано", рекао је председник Вучић.

Додао је и да се трудио да прође сваку општину у Србији и разговара са свима који су то хтели, као и да том приликом није увек био сагласан са људима, али да је говорио истину.

"Поносан сам на својих 10 година и што сам могао да вам служим, јер ја да служим странцима за шаку долара - нећу никада", рекао је председник Вучић.

Позвао је грађане на велики митинг следећег петка у Београду и додао да ће из сваког града и пешице људи доћи, како би показали да Србија не може да буде уништена.

"Служим само свом народу, нема повлачења нема предаје, сачуваћемо своју земљу. Идемо напред, рашће нам плате и пензије. Сви у Београд, живела Србија", рекао је председник Вучић.

Према проценама организатора, на скупу у Панчеву било је присутно 30.000 грађана.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Служба за информисање СНС/ТВ Пинк