Вести

ВУЧЕВИЋ: ВУЧИЋ БИ ДАО ЖИВОТ ЗА СРБИЈУ

Српска напредна странка је права странка народа, императив нам је бољи живот сваког грађанина, поручио је отпредседник Главног одбора Српске напредне странке  Милош Вучевић у новогодишњем интервјуу за "Српски телеграф" и "Републику".

Нови Сад улази у годину која је по много чему важна и несвакидашња. И то са позитивног аспекта јер главни град Војводине, између осталог, званично постаје европска престоница културе, а биће завршена изградња друге фабрике немачког "Континентала" у Новом Саду, која ће уједно бити и највећи извозник и компанија са највећим доприносом нашем БДП.

Самим тим, много је разлога да са градоначелником Милошем Вучевићем претресемо политичке, економске, али и неке личне теме.

* Политичко питање свих питања у 2022. биће избори. Потпредседника Српске напредне странке питамо шта очекује и чему се нада?

- Очекујем победу. Очекујем да ћемо стићи до сваког становника Србије јер сви су нам једнако важни, да ћемо чути шта их мучи, какве предлоге имају, да ћемо заједно разговарати о свему што је до сада урађено и да ћемо представити планове СНС за даљи развој Србије.

*Хоће ли се Александар Вучић кандидовати за председника? Познат је ваш став о том питању, међутим, он је рекао да ће тек донети одлуку? Шта ћете му рећи кад вас буде питао за мишљење?

- Рећи ћу му исто што му кажем и сваки пут - да је он и вођа и покретачка снага странке и да је привилегија бити један од његових најближих сарадника и учити од њега. Ја знам да ће председник Вучић да се руководи искључиво националним интересима, да ће изабрати онај пут на коме себе може максимално да да народу и држави јер то је његов живот.

* И за Српску напредну странку је ово била изазовна година. Добили сте и нека нова кадровска решења у врху странке. Како ће даље тећи тај процес?

- За нас је свака година пуна изазова јер имамо историјско поверење грађана, а не бежимо ни од реформи у сопственим редовима. Мислим да је то јако важно, да не будемо учаурени и да покажемо да немамо ништа слично с претходном влашћу, са жутом бандом која је од своје станке направила елитистички клуб, од Србије приватну прћију, а од грађана овце за шишање. Српска напредна странка је све супротно. Ми смо права странка народа и императив нам је бољи живот грађана, економско и свако друго јачање земље. И свако ко то не разуме или ко скрене с тог пута, нема шта да тражи с нама.

* Како сте доживели 2021. годину? Шта је било највеће искушење, а шта највећа радост?

- Верујем да је ово била претходница једне још успешније године у којој ће наша земља остварити још боље економске резултате, у којој ће се смирити епидемијска ситуација, у којој Нови Сад и званично постаје европска престоница културе, а наши "орлови" бране боје Србије у Катару. Нисам од оних који размишљају уназад и имају превише времена за свођење рачуна. Овогодишњи резултати су добри, али већ сам у плановима за следећу годину. Свакако, највеће искушење је било радити и правити планове у још једној години пандемије, уз сталну борбу за здравље и животе људи, обезбедити и све друго важно за живот једног града. Највећа радост је када видите резултате вишегодишњег рада, када видите нове вртиће, фабрике, школе, амбуланте... И кад правите пројекцију буџета, па сте и поносни јер је све то резултат марљивог рада, ништа није пало с неба. А буџет Новог Сада за 2022. двоструко је већи него за време демократа, сада износи рекордних 35 милијарди и 866 милиона динара. Уз то расте и кредитни рејтинг града. Пут до успеха градили смо кроз деценијску финансијску стабилност.

* Како је Нови Сад прошао кроз 2021. годину и шта вашем граду доноси 2022. година?

- Максимално смо се трудили да сачувамо здравље грађана. Отворили смо највећу ковид болницу и даље раде сви вакцинални пунктови. Упркос сложеној здравственој ситуацији, успели смо да наставимо све капиталне инвестиције и чак да повећамо привредну активност. У 2022. годину Нови Сад улази као европска престоница културе. То је велика шанса за промоцију не само нашег града већ и целе Србије. И баш у години у којој крунишемо нашу кандидатуру за европску престоницу културе, а коју смо симболично градили на причи о новосадским мостовима, ми улазимо у две највеће инвестиције у новијој историји града, у изградњу два нова моста.

* Које ће инвестиције обележити економски живот града у 2022?

- Завршетак изградње друге фабрике Континентала у Новом Саду, која ће уједно бити и највећи извозник и компанија с највећим доприносом БДП у Србији. Ту је и завршетак још једне велике фабрике, јапанске корпорације "Нидек".

 

Њихово насиље је израз њихове немоћи

* Политички противници не бирају средства у својој борби. Ипак, ове године унели су још једну новину, па су у Новом Саду ломљене и паљене просторије Српске напредне странке, Покрета социјалиста... Откуд таква агресија?

- Нема ни оправдања ни објашњења за насиље, у било ком облику. То је израз немоћи, комплекса, фрустрације успесима које ми постижемо и ја очекујем да будемо упорни у намери да се супротставимо таквом понашању убедљиве мањине. Мрзитељи и рушитељи никада неће победити нас који градимо бољу Србију.

 

Обрушили се на Ђолетову породицу

* Српски телеграф је писао о нападима на пројекат музеја Ђорђа Балашевића у Новом Саду. Да ли је могуће да они који су се за живота клели у њега сада оспоравају идеју коју заступа цела његова породица?

- Као што сте чули и видели не само да је могуће већ је и реално. Сви ти који су се клели у Ђолета, били његови идолопоклоници, сада су се обрушили на његову породицу. А сећате се колико је он сам чувао породицу и како на ту своју тврђавицу ником није дао.

 

Три омиљене песме Ђорђа Балашевића

* На питање које су му три омиљене песме Ђорђа Балашевића Вучевић одговара: "Ако мора само три" и набраја:

- "На Богојављенску ноћ"

- "За трећу смену"

- "Нови Сад"

Подсећа и на оно чувено Ђолетово: "Само једна је схваћаш варош у коју се враћаш" и додаје: "Ђоле је све објаснио".

 

 

 

Извор: Српски телеграф