Вести

ВУЧЕВИЋ: СРБИЈА ОПРЕДЕЉЕНА ЗА ОЧУВАЊЕ МИРА И СТАБИЛНОСТИ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић разговарао је јуче телефоном са министром одбране Мађарске Криштофом Шалајем Бобровничким, док је данас, такође телефонским путем, са италијанским колегом Гвидом Крозетоом разменио мишљења у вези са актуелном безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији.

Министар Вучевић је министрима Бобровничком и Крозету пренео опредељење Србије за очувањем мира и стабилности у региону и подвукао да насиље над Србима, које спроводе привремене институције самоуправе у Приштини, мора бити што пре заустављено.

Вучевић је поновио став председника Републике Александра Вучића изнесен на састанку са амбасадорима земаља Квинте да је услов за очување мира у нашој јужној покрајини хитно повлачење лажних градоначелника из општина на северу Косова и Метохије као и специјалних снага такозване косовске полиције.

Министар је у телефонским разговорима изразио жаљење због повређивања војника из састава КФОР-а.

Вучевић је  са мађарским и италијанским колегама поделио дубоку забринутост због ситуације на Косову и Метохији и изразио наду да ће КФОР, као једина легална и легитимна оружана сила, бити у стању да, у складу са Резолуцијом 1244, заштити Србе и друго неалбанско становништво од репресивних поступака администрације Аљбина Куртија.

Министар Шалај Бобровнички рекао је да се Мађарска залаже за хитно смиривање тензија на Косову и Метохији и нагласио неопходност решавања свих отворених питања дипломатским средствима. Мађарска, како је рекао, позива на дијалог у циљу постизања трајног мира и стабилности.

Италијански министар одбране Гвидо Крозето поручио је да ће његова земља наставити да има учинка у поспешивању смањења напетости у региону који је, према његовим речима, од стратешког значаја за читаву Европу. Међународна заједница, истакао је Крозето, тражи да се стране ангажују у циљу брзог повратка нормалном животу и како би дипломатија и дијалог поново имали доминанту улогу.

 

 

 

Извор: Танјуг