Вести

ВУЧЕВИЋ: СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА ДРЖАВЕ ЈЕ ДА ПОМОГНЕ ПОРОДИЦАМА

На Новом Београду положен је камен темељац за изградњу станова за избегличке породице где ће до августа 2025. године дом добити 133 избегличких породица.

Камен темељац положио је председник Владе Републике Србије Милош Вучевић заједно са министром за јавна улагања Дарком Глишићем, градоначеником Београда Александром Шапићем и комесарком за избеглице и миграције Републике Србије Наташом Станисављевић.

Председник Вучевић истакао је да је циљ Владе да до 2028. године свих 8.000 породица има решено стамбено питање.

"Са председником Републике Србије Александром Вучићем договорили смо, наш циљ је до 2028. године да свих 8.000 избегличких породица које су стамбено нерешене, незбринуте, добију кров над главом. То је задатак за Владу Републике Србије. То је задатак за цео наш апарат, а за то нам је потребна подршка и локалне самоуправе", рекао је председник Вучевић и захвалио граду Београду и општини Нови Београд на сарадњи.

Председник Вучевић додао је да није добро што се превише времена изгуби око администрације да би се изградили станови.

"Оно што није добро, јесте да смо превише времена изгубили на процедурама, администрацији, бирократији, разним измишљеним и полуизмишљеним процесима да би се неко и нешто оправдало. Само нам је трошило време и губило могућност да брже радимо", рекао је председник Вучевић и оценио да је добро што министар Дарко Глишић води министарство које је директно укључено у ове процесе, а водио је раније локалну самоуправу и зна како ствари морају да се убрзају и да се поједноставе.

Министар за јавна улагања Дарко Глишић рекао је да ће објекат који данас почиње да се гради, бити бруто површине 9.451 метара квадратних, а вредност пројекта 5.800.000 евра.

"Ово није периферија Београда, ово је неки нови центар Београда, с обзиром на све оно што се гради овде у наставку и ја се надам да ћемо у августу наредне године или најкасније до краја августа наредне године да се поново сви окупимо, да поделимо кључеве и да честитамо онима који су нашли свој кров над главом. Нека нам је срећан рад и да се видимо наредне године у августу", пожелео је министар Глишић.

Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је да већ дужи низ година, скоро 10 учествује у овом заједничком пројекту и Комесаријата, Владе Србије, и председника Републике Србије Александра Вучића који је саставни део свега тога.

"Градили смо Овчу 1, Овчу 2. Данас смо овде, и ово је локација, могу да вам кажем, која спада у практично топ локацију у граду Београду, јер недалеко одавде је Јурија Гагарина улица, која би ускоро требало да крене да се проширује, то јест продужава, и улиће се овде у крак ауто-пута који води ка Милошу Великом", рекао је Шапић.

Шапић је додао да се проширује и Војвођанска улица.

"Радимо на инфраструктури, на подизању животног стандарда. Надам се да ћу за 13 месеци  пожелети срећно усељење породицама и да ће имати прилике да на лепом месту граде будућност. Град Београд ће наставити са пројектима која укључују избеглице", рекао је Шапић.

Комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић рекла је да ће за 400 дана ово постати дом за 371 члана домаћинства.

"Дом ће добити 133 породица за 13 месеци и након много година избеглиштва напокон ће бити на трајној стамбеној адреси. Оно што је важно, Влада Републике Србије наставиће да подржава кроз Комесаријат за избеглице све оне породице, расељене породице којима је помоћ још увек потребна. Ми смо од почетка године више од 400 милиона динара доделили локалним самоуправама намењених конкретно за стамбену подршку, за стамбено збрињавање ка свима онима који још увек немају свом дом", рекла је Станисављевић.

 

Влада сутра о хитној набавци опреме за климатизацију у ГАК Народни Фронт

Председник Вучевић најавио је да ће Влада сутра на седници донети закључак о хитној набавци неопходне опреме за климатизацију у породилишту Народни Фронт.

"Јуче сам добио објашњења министра (Златибора) Лончара о квару на том централном разделном уређају за хлађење у породилишту и Влада сутра на седници доноси закључак о хитној набавци те опреме и верујем да ћемо у најкраћем могућем року ту ствар поправити", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је и да нема информације да тај проблем постоји у још неком породилишту или болници.

Председник Вучевић тако је одговорио на питање новинара како коментарише медијске наводе да није радило хлађење у ГАК Нородним Фронт и да ли има тих проблема и у другим породилиштима.

Председник Вучевић додао је да неће давати објашњења да ли је то технички могло да се деси или није смело да се деси.

"Нећу давати одговор - знате шта, те ствари се дешавају, јер ће то одмах бити доведено у контекст неке равнодушности и небриге. И нас је забринула та вест и зато смо донели одлуку да по најкраћим процедурама, да опет не би неко рекао да смо нешто радили против закона, да то буде отклоњено. Немамо информацију да у другим породилиштима и болницама има таквих проблема", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је и да су ови климатски услови са високим температурама врло изазовни за све техничке уређаје и за цео систем, не само код нас него свуда у свету.

"То је просто реалност, а много тога морамо да улажемо и даље, то само показује да нас много посла очекује у погледу куповине медицинске опреме, повећање плата за здравствене раднике и за немедицинско особље које ради у здравственом систему, већ и све системе. Очекујем у најкраћем могућем року. Говорим о сатима и данима да буде решен проблем око климатизације у породилиштву. То је задатак Министарства здравља и зато ће Влада сутра по најједноставнијим, најбржим процедурама набавити уређаје за климатизацију", рекао је председник Вучевић.

 

Влада не чува туђе интересе, природни ресурси гаранција независности Србије

Председник Вучевић рекао је да Влада заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем чува националне интересе, а не интересе других компанија и држава и да природне ресурсе види пре свега као шансу за економско јачање и као гаранцију самосталности и независности Србије.

"Ми верујемо да је рударство неизоставни део развоја Србије од оне средњовековне па до данашње. Србија не треба да се одриче природних ресурса и богатстава. Верујем да је могућ одржив развој и избалансиран однос економије и екологије и да је могуће да користите природне ресурсе и да чувате здравље грађана и животну средину", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да Влада Србије не чува интересе ниједне приватне компаније нити других држава.

"Наш државни, народни и национални интерес је да економски снажимо државу, да политички јачамо. И ми видимо ове природне ресурсе као гаранцију самосталности и независности Србије. Као јачање геополитичке позиције Србије и пре свега економског снажења Србије", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић објаснио је да је Влада јуче донела одлуку на основу одлуке Уставног суда да је претходна Уредба о стављању ван снаге Уредбе о Просторном плану подручја посебне намене за реализацију пројекта "Јадар" неуставна, односно противзаконита.

"Влада Србије је поступила у складу са одлуком Уставног суда", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да тек предстоји издавање дозвола за израду елабората и да рудник литијума неће бити отворен у краћем року од четири до пет година.

"Много посла чека оне који би желели да се баве ископавањем јадарита", рекао је председник Вучевић и прецизирао да треба да докажу каква је технологија рударења, а пре свега све што је везано за заштиту здравља грађана и животне средине.

"На томе ћемо инсистирати, на највишим стандардима, чак вишим него што домаће законодавство налаже", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да је отварање рудника велики потенцијал за Србију јер може да обезбеди ланац вредности - долазак е-компанија, индустријализацију и развој јадарске области, развој Рађевине и читавог дела западне Србије.

"Ми желимо да видимо да долазе озбиљне компаније, а не само да се вади сировина јадарита из Србије", нагласио је председник Вучевић.

Председник Вучевић поновио је да се нико неће играти са животима и здрављем грађана и са природним ресурсима Србије.

"Гаранције ћемо по свим овим питањима добити тако што ће струка бити укључена, јер стручна јавност мора да да оцену да ли су неке процене добре и да ли су технологије које су предложене највишег стандарда, најбољег квалитета. То је питање за струку, не само питање за политику, а политика ће доносити све одлуке", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић нагласио је да је то дуг процес и тежак процес.

"Захтева много процена, доказа, стручних анализа, а сложен је и тежак јер је врло изазован. А прави се клима да то треба да не успе. Уместо да сви навијају да успе нешто што треба да донесе корист држави", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је и да уколико пројекат Јадар не буде могао да испуни захтеве и стандарде онда неће бити рађен.

"Свуда сам рекао и поновићу, уз дужно поштовање, брига ме за Рио Тинто, или било коју другу компанију и друге државе, а све их поштујемо. Мене интересује шта Србија добија, грађани добијају и да ли се чува природа Србије и пре свега здравље грађана Србије", рекао је председник Вучевић.

 

Циљ нам је да раст БДП буде између 3,8 и четири одсто на крају године

Председник Вучевић изјавио је да је заказао нову седницу Савета за БДП почетком августа и да је циљ државе да раст БДП на крају године буде између 3,8 и четири одсто.

"Верујем да ћемо имати тај зацртани раст БДП до краја 2024. године између 3,8 и четири одсто, то би било оптимално за нас. И да инфлација остане на четири или испод четири одсто, што би гарантовало људима да повећања плата, пензија не могу да буду поништени кроз инфалаторна кретања", рекао је председник Вучевић одговарајући на питање новинара да прокоментарише рад Савета за БДП.

Председник Вучевић додао је да очекује да сви много брже раде, пре свега јавна и приватна комунална предузећа, али и министарства.

"Сви који су укључени у тај систем су добили врло јасне задатке, предложили конкретне мере, шта треба да се ради у наредном периоду. Ушли смо у трећи квартал ове године и морамо много тога да убрзамо. Добро, што је инфлација пала, што смо спустили инфлацију испод четири одсто", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да ће бити много изазова, пре свега на пољу енергетике, подсетио је да је било великих процеса који су утицали на индустријски раст, као што је било реконструкција рафинерије у Панчеву.

 

Немам проблем да се неко противи Јадру, али насиље неће бити дозвољено

Председник Вучевић изјавио је поводом изјава неких опозиционих политичара и организација везаних за копање литијума, да он нема проблем што је неко против пројекта "Јадар", или било ког другог пројекта, али да насиље никоме неће бити дозвољено.

"Што се тиче ових изјава, имам утисак да неко покушава да унапред оправда своје евентуално насиље и оно што је спреман или мисли да је спреман да уради. Ја немам проблем да ико искаже своје ставове и да се противи једној или другој политици, неким пројектима, плановима, то је нормално. И то је чак и пожељно, али није пожељно и није нормално и неће бити дозвољено да ико спроводи насиље", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић тако је одговорио на питање новинара о изјави опозиционог политичара Александра Јовановића Ћуте да је "Влада Србије објавила рат свом народу доношењем нове уредбе о пројекту Јадар", Саве Манојловића који је најавио протесте и блокаде и који је рекао да је власт одговорна за сваки инцидент који би се могао догоди, Небојше Зеленовића да ће "растурити власт на буљуке ако буде копања литијума" и удружења "Јадар" које је упоредило тренутну ситуацију у Јадру са атмосфером уочи Церске битке 1914. године.

"Од насиља нема ништа, нико неће никог тући, пребијати, заустављати живот. Немојте ни да помишљате на то и пустите се тих празних прича", поручио је председник Вучевић.

Председник Вучевић оценио је да такве изјаве не помажу уопште стању у друштву и додао је да ће Влада наставити да води отворен, нормалан и конструктиван дијалог са свима.

"Нема насиља и нико неће моћи да спроводи насиље, као што не може нико ни од нас да спроводи насиље, а не може нико ни из опозиционих странака или невладиних организација спроводити насиље. А то да нам опет стране државе растуре могућност да развијамо државу, тај филм нећемо више гледати. То је прича која је испричана и по мени је одавно завршена, ако будемо политички здрави", закључио је председник Вучевић.

На питање новинара како Влада мисли да гарантује грађанима чисту воду, ваздух и земљу, ако су пре неки дан пили загађену воду и ако у Србији постоје само три рударска инспектора, председник Вучевић одговорио је да би држава волела да нађе више рударских инспектора, које, како је рекао, није једноставно наћи.

"Мораћемо да радимо и да санирамо све ове ствари. Имамо много проблема и око пијаће воде. Банат има проблем пијаће воде и не само Банат. И то су наслеђени проблеми. Али нису то проблеми који су настали јуче, ти проблеми постоје деценијама, нажалост", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић упитао је да ли то што постоји проблем на неком месту значи да држава треба да престане да ради на другом месту.

"Треба да радимо, а треба да решавамо ове проблеме. И не бежи нико од проблема. Ја верујем да ћемо и у Зрењанину ускоро решити проблем пијаће воде, коначно. Али и у многим другим местима и да ћемо заједнички пратити све ове пројекте. Биће проблема, биће изазова, биће различитих мишљења и то је добро, да би дошло до најбољих резултата. Не одустајемо од свих развојних шанси Србије и не повлађујемо никоме. Водимо рачуна само о српским интересима, о интересима нашег народа, о интересима наше државе", закључио је председник Вучевић.

 

Волео бих са Шолц поново посети Србију, не могу да потврдим

Председник Вучевић изјавио је да би желео да немачки канцелар Олаф Шолц и потпредседник Европске комисије за енергетику Марош Шефчович у петак посете Србију, али да то још не може да потврди.

"Волео бих да се та посета догоди. То би била шанса за Србију да канцелар Шолц два пута у свом мандату посети нашу земљу. Под овим геополитичким околностима то је заиста неуобичајна ствар и пракса", рекао је председник Вучевић одговарајући на питање о наводима појединих домаћих и страних медија да ће Шолц и Шефчович у петак доћи у Србију, као и да ће тада са њима потписати меморандум о критичним сировинама.

Председник Вучевић навео је да то не може још да потврди нити да демантује, али је указао да држава не крије никакве посете, већ да се код посета на том нивоу чека потврда у последња два или четири часа.

Председник Вучевић додао је и да, ако буде прилике за разговор, тема ће бити наши интереси, европски пут Србије, као и билатерални односи са Немачком.

"Разговараћемо о ситуацији на Косову и Метохији, разговараћемо о притисцима које Република Српска трпи и покушајима ревизије Дејтонског споразума на уштрб Републике Српске и српског народа у БиХ, о економској сладњи па и о јадариту", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да ако буду причали о јадариту, Србија ће се фокусирати на ланац вредности, односно индустријализацију која прати рударство.

"Значи нема рударења без фабрика и без индустријализације и без економске користи за нашу државу и наше грађане. То је услов Србије, ако уопште можемо причати о овом пројекту. Да би даље причали о том пројекту, мора да буде јасна економска рачуница и политички интерес Србије да се овај пројекат реализује", поручио је председник Вучевић.

 

 

 

Извор: Танјуг