Вести

ВУЧЕВИЋ: СЛУЖБЕ РАДЕ НА ОТКРИВАЊУ ВЕРСКИХ ЕКСТРЕМИСТИЧКИХ ЋЕЛИЈА

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић говорећи за "Јутро на Блиц" изјавио је да је напад на чувара амбасаде државе Израел терористички напад. Вучевић је истакао да ће црвени степен безбедности у Србији трајати још неко време, али и да све безбедносне службе у Србији раде на откривању верских екстремистичких ћелија.

Вучевић је изјавио и да је напад на припадника жандармерије испред амбасаде Израела на крају крајева напад на државу, јер је наш држављанин напао нашег полицајца.

"Терориста је напао припадника жандармерије. Искрено дивљење жандарму који је успео у таквим околностима да одбрани и свој живот и људе за чије је чување био задужен", рекао је Вучевић.

Спроводи се акција на разбијању свих екстремистичких ћелија на читавој територији Републике Србије, рекао је Вучевић.

"Оно што могу да вам кажем као актуелно јесте да полиција и Безбедносна информативна агенција, наравно у координацији са надлежним тужилаштвом, спроводе даље акцију на разбијању свих оних ћелија екстремних верских организација који злоупотребљавају религију и веру зарад постизања одређених екстремно политичких и терористичких циљева. Те активности се спроводе на територији читаве Републике Србије, осим Косова и Метохије. Веома је битно да кажем ове активности нису усмерене против било које етничке или верске групе", рекао је Вучевић.

"Молим све припаднике муслиманске вероисповести да се не осећају угрожено, али молим и све оне који не припадају овој вероисповести да на своје комшије и сународнике не гледају као на опасност", нагласио је Вучевић.

"Милош Жујовић био је познат надлежним органима као припадник радикалног исламског центра, али нико није могао да претпостави да ће до овако нечег доћи", рекао је премијер Вучевић.

Напомиње и да нема било какву информацију да је дошло до неког пропуста код државних органа када је у питању Жујовић.

"Али не могу рећи да су постојале индиције да ће извршити напад па да је неко олако приступао томе или нечињењем допустио да до тога дође. Стварно, не могу то да тврдим, имам чак супротне уверавања, али дозволите да видимо шта ће истрага проказати", рекао је Вучевић.

Истиче да ће се држава обрачунати са терористима, али да то не значи да ова ситуација треба да погорша односе међу нама.

Вучевић се осврнуо и на породицу терористе Милоша Жујовића напомињући да су они очајни.

"Отац је очајан, мајка му је тежак срчани болесник, супруга му је из Плава, не знају људи шта да кажу. Проблем је када неко оде у оно што није суштина вере и што није љубав према богу. Питање веронауке у школи треба да буде на прави начин спроведена, да нам се религија спроводи ван оквира институција", рекао је премијер Вучевић.

Истиче и да ће Србија учинити све да се оваква ситуација никада не понови.

"Ми ћемо учинити све да се ово не понови. Црвени степен ће трајати још неколико дана и зато је важно да се не дају непримерене изјаве Бошњака, јер ово није никакав лов на њих, ово је борба против тероризма. Ово је напад на државу, али ово је напад нашег држављанина на полицајца наше државе. Мислим да је ово изолован случај, али не могу да гарантујем да ово неће подстаћи неког другог", рекао је премијер Вучевић.

 

 

 

 

Извор: ТВ Блиц