Вести

ВУЧЕВИЋ: ПОДИЖУЋИ СПОМЕНИК СЕЋАМО СЕ НЕУСТРАШИВЕ МИЛУНКЕ САВИЋ

У Београду је откривен споменик Милунки Савић, а том приликом председник Владе Републике Србије Милош Вучевић поручио је да је, захваљујући тој српској хероини, читав свет могао да разуме колико Срби цене и љубе слободу.

"Престони град Београд, постављањем овог споменика, враћа мали део дуга жртви и херојству Милунке Савић. Њен ратни подвиг служиће будућим поколењима као пример јунаштва, пожртвовања и љубави према слободи, према народу своме. Захваљујући Милунки Савић, читав свет је могао да види снагу родољубља српске нације, да разумеју колико Срби цене и љубе слободу. Нека је вечна слава и нека се памте сви подвизи Милунке Савић", изјавио је председник Вучевић.

Оценио је да је Први светски рат представљао време страшног суда и голготе, али и васкрса српског народа.

"У вртлогу сурове борбе, поред мушкараца, на бојно поље смело су ступиле и неустрашиве Српкиње. Њихова храброст, пожртвовање и несебичност оставили су дубок  траг у војној историји", изјавио је председник Вучевић.

Док су њихови мужеви, браћа и очеви били у рововима, додао је председник Вучевић, српске жене су преузеле на себе терет одржавања породице и целог друштва.

"Постале су стожер породице, села и нације. Њихова снага и одлучност били су видљиви у свим сферама живота", оценио је председник Вучевић.

Указао је и на то да је бугарски окупатор током Првог светског рата сматрао да су Српкиње "живи центар српског духа", као и да су сматрали да су жене највећи фактор "србизма".

Оценио је да српском народу не требају јунаци из научне фантастике, филмова и стрипова, јер улицама српских градова ходали су и ходаће, како је истакао, див јунаци, чије подвиге и дела не могу да опишу ни најбољи писци епске фантастике.

Председник Вучевић је закључио да се захвално српство данас, подижући овај споменик, сећа неустрашиве ратнице Милунке Савић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг