Вести

ВУЧЕВИЋ: НАША ПОЛИТИКА ЧУВА СРБИЈУ

Потпредседник Владе, министар одбране и председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је, за РТС 1, да је захтев о пријему тзв. Косова у Савет Европе, о коме ће се расправљати данас, очигледно резултат политике земаља који су покровитељи такозване косовске независности.

Министар Вучевић истакао је да је реч о рушењу свих правила и свега што је до сада био услов да нека држава постане чланица Савета Европе, а што, како је указао, тзв. Косово не испуњава.

Министар Вучевић навео је да се први пут дешава да једна територија која није држава добије прилику да уђе у Савет Европе, односно да има статус фаворизованог субјекта у међународном јавном праву у процесу прикључивања тој организацији.

"Косово није држава, први пут имате једну територију која нема субјективитет државе, а гураће се, односно фаворизоваће се да постане чланица Савета Европе без консензуса и пали су сви принципи које су сами поставили. Имате данашњи комитет, односно одбор, па имамо пленарну скупштину и онда вероватно и Савет министара у мају, који има коначну реч. Али по свему судећи по први пут ће се догодити да неко ко није држава буде примљен без консензуса, што је било да је сада услов да ико буде примљен", навео је министар Вучевић.

Министар Вучевић истакао је да Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације, па и на оно што ће се дешавати у Савету Европе, као и да не показује унапред све карте.

"Ми да гледамо на политичком, дипломатском плану да урадимо све што можемо, а наравно да држава Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације, па и у односу на ово што ће се дешавати у Савету Европе, да не истрчимо ми унапред, да се ми не јуначимо. Да видимо шта су државни и национални интереси Србије и како да у овим готово немогућим условима штитимо исте", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић навео је да државе које снажно промовишу јачање субјективитета тзв. Косова, у међународним односима, не поштују ни оно што су задали као задатке или обавезе према администрацији у Приштини.

"Они су навели три услова - враћање земље после осам година по правоснажној и извршној пресуди манастиру Високи Дечани. Друго је било оно што чекамо, ако се не варам, већ 11 година, а то је Заједница српских општина. У складу са Бриселским споразумом, који је био под окриљем или покровитељством Европске уније. И треће је да се заустави експропријација земљишта, односно имовине у Српским општинама. Е сада су дошли до закључка да је довољно што се Приштина сагласила или прихватила да изврши судску пресуду после осам година и врати земљиште манастиру Високи Дечани и да је то већ "зелена лампица" или моменат када они могу да отпочну процедуру. Тако да смо, на жалост, и овај пут видели један фестивал лицемерја", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић указао је на то да се намерно бирају дани који су од значаја за српски народ како би се доносиле одређене одлуке.

"Да још једном потцртамо и грађанима Србије, и пре свега онима који се осећају као део српског народа, баш на 24. март, на 25 година од НАТО агресије, да такозвано Косово добије статус придруженог члана у парламентарној скупштини НАТО-а. Ако неко верује да је то случајно, није ни то случајно, као што није случајно да су испоручили, као џак кромпира, некадашњег председника Србије и СПС, Слободана Милошевића, на Видовдан. Нема ништа случајно око датума", рекао је министар Вучевић.

 

Контуре нове Владе Србије за седам до 15 дана, биће нових лица

Министар Вучевић изјавио је да ће се у наредних седам до 15 дана видети јасне контуре нове Владе Србије, да ће она представљати континуитет досадашње политике, али да ће у њој бити и нових лица и да ће о томе обавестити јавност.

Министар Вучевић рекао је да у тренутном амбијенту просто нису могли да се фокусирају само на питање ко ће да буде министар или колико треба да има министарства будућа влада, него су морали да решавају и да се баве овим темама које су од виталног националног интереса.

"Просто је амбијент такав да смо били изложени промптном деловању или, пре свега, акцентовању ваше активности и рада на овим стварима која се дешавају, од терористичких напада, питања безбедности, укидања динара на Косову и Метохији, даље притисака или процеса пријема тзв. Косова у Савет Европе. Нисмо имали услове да се само бавимо владом или да се окренемо том процесу", објаснио је министар Вучевић.

Министар Вучевић истакао је да се није закаснило са формирањем нове владе и да зато и постоје законски рокови од 90 дана за формирање владе.

"Нити је то преседан, нити је то нешто необично у политичком животу, не Србије, него у Европи и целог света. Значи, нигде нисмо закаснили, влада ради, пуно обавља своје радне задатке, па видели сте посебно у погледу питања безбедности, у погледу ангажовања полиције, војске, битке, свега оног што раде. Министарства раде своје послове, није распуштена влада, већ влада ради али нас чека избор нове владе", рекао је министар Вучевић.

Како је рекао, нова влада ће бити влада континуитета, у смислу политике.

"Можемо да кажемо да суштина или суштина кичма програма рада будуће владе јесте оно што је изложено кроз пројекат или програм "Скок у будућност Србије 2027", о томе је причао и председник државе и досадашња председница владе, то је нешто што ће представљати окосницу рада будуће владе", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић истакао је да нова влада мора да донесе и нову енергију, нека нова лица, неку нову снагу, и нови оптимизам.

"Нову вољу да се бори заједно са председником, са Народном скупштином, за Србију, за све њене грађане, и пре свега да они који ће бити део кабинета у Немањиној 11 буду свесни одговорности које имају пред грађанима. У нелаким околностима ће се бирати будућа влада, тим пре сви који се прихвате тог посла верујем да ће бити свесни одговорности коју имају", поручио је министар Вучевић.

На питање где види себе у новој Влади Србије, министар Вучевић одговорио је да види себе као део тима.

"На овој или оној позицији, или на клупи за резерве, или на трибинама, свакако не одустајемо од ове политике које водимо и верујемо у ту политику, јер то је једина политика која чува Србију", одговорио је министар Вучевић.

Што се тиче питања безбедности, посебно у контексту терористичких напада који су се догодили у Москви, али и због тензија у јужној покрајини, министар Вучевић рекао је да је Косово и Метохија највећа опасност за безбедност Србије, имајући у виду све оно што се дешава и наоружавање такозваних косовских безбедносних снага и процес формирања тзв. косовске војске.

Говорећи о безбедности у централној Србији, а у контексту терористичког напада у Москви, министар Вучевић нагласио је да је, на захтев председника Републике Србије Александра Вучића сазвана хитна седница Савета за националну безбедност, и да су добијене врло јасне инструкције.

"МУП је појачао присуство својих припадника, Безбедносна информативна агенција појачава своју и контраобавештајну и обавештајну активност, али свакако и присуство на самом терену. И Министарство одбране је добило налог од председника државе, односно Војска Србије, да и патроле војне полиције буду присутне на јавном простору. Плус наше две војне агенције, безбедносна и обавештајна, наравно нове задатке по питању процене свих оних чињеница које могу да укажу на угрожавање безбедности наше државе", навео је министар Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1