Вести

ВУЧЕВИЋ: ДИЈАЛОГ НИЈЕ ОРУЂЕ ЗА ПРОВОКАЦИЈУ

Нама дијалог никада није био оруђе за провокацију, већ искрени покушај да пронађемо решење, да више не губимо време, каже Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

Прошло је 10 година од када је Томислав Николић дао оставку на све функције у Српској радикалној странци и најавио оснивање Српске напредне странке, која је након тога постигла до сада незабележен успех. Потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже да тај пут није био лак.

СНС је своју снагу градила на нимало лаким политичким изазовима који су нас и учили и јачали у нашој бескомпромисној борби да грађани Србије боље живе, да Србија буде пристојнија, уређенија и срећнија земља. И данас су нам важни свака нова победа и рејтинзи, али не ради самохвале, већ као показатељ да Србија незаустављиво граби напред, да народ верује у то да је СНС води ка бољем сутра, ка економски још јачој и поштованијој земљи.

* Да ли би СНС имала исти успех да је на њеном челу остао Томислав Николић?

- И сами сте рекли да СНС има незабележен успех у историји српске политике и незабележено велику подршку народа. И то је једино битно! Ми поштујемо прошлост, али нам је првенствено важно да гледамо у будућност, а не „шта би било кад би било“.

* Шта је Вучић донео у СНС и чиме је заслужио поверење?

- Донео је посвећеност и нову енергију. Вратио је Србији веру у то да љубав према својој земљи и свом народу и марљив рад побеђују мржњу, лажи и крађе. Вратио је међународно поштовање и углед нашој земљи, то да се српска реч не само чује у Москви, Берлину, Пекингу, Бриселу, Вашингтону, већ да се тамо и уважава.

* Поводом одласка Вучића на Косово, рекли сте да је та одлука храбра, али и да носи ризик, те да сте га убеђивали да не иде. Зашто?

- Не можете ви председника убедити у то да не буде са својим народом када му је то потребно, без обзира на све могуће ризике. А он је увек и свугде мета јер је пресекао пут многим моћницима и интересним групама. Видите и сада ове срамне претње од такозваног председника самозване косовске скупштине, да „ако они одлуче, Вучић неће ући на Косово“. Све то може да имплицира некакав хаос и дестабилизацију, али ми ћемо увек бити предани томе да политичким методама обезбедимо мир и безбедност, да заштитимо животе и будућност нашег народа на Косову и Метохији.

* Споменули сте и да су досадашњи разговори између Вучића и Тачија били тешки, али да је важно да постоји дијалог. Куда тај тренутни дијалог води?

- Видећемо у времену које је пред нама. Нама дијалог никада није био оруђе за провокацију, већ искрени покушај да пронађемо решење, да више не губимо време, да се на столу нађу све теме од суштинског значаја за Србе и Албанце: о Заједници српских општина, о северу, о Газиводама... и да се оне суштински решавају, на чему инсистира наш председник.

* Изјавили сте да су Косово и Метохија вероватно најскупље српске речи, те да је то једно „тешко политичко чвориште“. Видите ли решење косовског проблема?

- Многи су раније добро лично уновчили ту најскупљу српску реч и мука ми је кад видим све те лицемере како се и данас бусају у прса, а продали би веру за вечеру. Сви ти Ђиласи, Јеремићи, Стефановићи, Обрадовићи, Јанковићи... Баш зато не смемо да дозволимо да питање Косова даље буде злоупотребљавано за спровођење нечијих партијских интереса, за јефтино политиканство или за нечије личне интересе. Многи пре нас су деценијама заплитали то политичко чвориште, многи и зарад тих интереса које сам споменуо а не зато што су им били битни народ и очување српске земље и српских светиња. За разлику од њих, наш председник Вучић не гура проблем под тепих, већ покушава да га реши и наредних дана ће народу на Косову и Метохији отворено рећи како стоје ствари и шта нам је чинити даље, и пружиће им снажну подршку.

* У Новом Саду, где сте градоначелник, јавност је узбуркала прича о могућем рушењу ЈП „Спортски и пословни центар Војводина“ (СПЕНС). Које су опције за решење тог проблема?

- Апсолутно се ништа није „узбуркало“ осим групе пропалих политичара који ширењем лажи покушавају да дођу до публицитета. Мислим на Бору Новаковића, познатијег као Бору Солунца, пулена Вука Јеремића и Ђиласа, и на екипу оних који су нам пре шест година СПЕНС и остала јавно-комунална предузећа оставили у милионским дуговима и са дупло више запослених него што је потребно, и који су својим бахатим понашањем и нерадом исти тај СПЕНС финансијски одавно срушили. Срећа па нису остали на власти, јер би од њега остала само челична конструкција. Сада су се пресвукли у неке нове страначке боје, али остали део штеточинске екипе Јеремић-Ђилас, па мисле да је народ заборавио њихове лоповлуке. Данас тема није никакво рушење, већ наши покушаји да пронађемо решење за то да Новосађани поново имају комплекс, али искључиво спортског садржаја, са модерним салама, свлачионицама, базеном, клизалиштем, без баријера за особе са инвалидитетом, да имамо објекат у којем ће наша деца тренирати и у којем ћемо моћи да организујемо такмичења, али који ће тржишно пословати и неће нас годишње коштати милијарду динара из буџета.

* Какав је ваш план?

- Планирамо да на јесен спроведемо социјални програм да бисмо предузеће релаксирали што се тиче броја запослених, а подсећам вас да је тај број смањен за трећину од када је СНС дошла на власт. Паралелно ћемо спровести необавезујући међународни јавни позив, да видимо да ли и какво интересовање постоји за евентуално партнерство, а преговарамо и са комерцијалним банкама о неком повољном аранжману за репрограм дугова да бисмо СПЕНС стабилизовали и учинили га привлачнијим за будуће инвестирање.

Мост ка Сремској Каменици

* Пре отварања Жежељевог моста изјавили сте да је дошло време да Новосађани добију и четврти мост. Председник Србије Александар Вучић је рекао да ће вас подржати, али да чека да види конкретан пројекат. Имате ли га?

- Наравно да имамо. Постоји више опција. Хоћу да причамо о мосту за прелазак у Сремску Каменицу, односно за финалну фазу западне обилазнице која подразумева спајање Булевара Европа, Булевара патријарха Павла, Цара Лазара, Цара Душана са наставком код обилазнице у Сремску Каменицу. У генералном плану постоји и пројекат из Петроварадина код Термоелектране топлане „Нови Сад“ исто за мост који би се спајао са аутопутем Београд-Суботица и према Банату, ка Зрењанину. Дакле, има пројеката и сада је на нама да покажемо да знамо да послујемо, да смо финансијски одговорни, да водимо политику сарадње, а не свађања са покрајином, републиком, међународним организацијама. А сви ми смо одлични партнери. И ја сам пресрећан и због Жежељевог моста, који смо завршили, и због чињенице да смо добили нових 250 милиона динара од Владе Србије за пројекат Кинеска четврт. То је нешто што ће остати иза нас и тако се показује љубав према граду.

 

 

 

Извор: Блиц