Вести

Вредна донација спортско-рекреативне опреме за децу и омладину

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју Београд Петар Јорданов и директор Уницефа у Србији Мишел Сен-Ло уручили су данас донацију спортско-рекреативне опреме за децу са сметњама у развоју у Београду. Донација, која је уручена у Дневном боравку у Шексипировој, део је ширег пројекта „Спорт за све” са циљем да се промовише социјална инклузије деце са сметњама у развоју кроз спорт, рекреацију и игру.

Наташа Станисављевић је том приликом истакла неизмерну захвалност Уницефу, организацији са дугогодишњим респектабилним искуством у пружању подршке деци широм света. 

– Интеграција деце и младих са сметњама у развоју у ширу друштвену заједницу управо и започиње на пољу спортско-рекреативних и забавних активности. Стога ће ова набавка опреме и реквизита знатно допринети реализацији спортско-рекреативних активности и дати допринос унапређењу социјалне инклузије за 580 корисника ове установе, који бораве у 13 дневних боравака – истакла је Наташа Станисављевић.

Она је најавила да ће Град Београд до краја 2017. године отворити још два дневна боравка, и то у Овчи и у Сопоту, чиме ће се повећати капацитет ове установе. 

– Спремни смо да и убудуће, управо као и до сада, улажемо напоре како бисмо олакшали живот наших суграђана. На томе ћемо радити како самостално тако и у сарадњи са друштвено одговорним компанијама, удружењима грађана, фондацијама, донаторима како би Београд био град без баријера – навела је Станисављевићева.

Донација у опреми, као и пратећа стручна подршка, олакшаће и унапредити квалитет рада и као таква представља додатни подстрек и самим установама. Више од свега, значај овакве врсте подршке на најбољи могући начин показала су сама деца. Осим неизмерне радости коју носи даривање, деца су одмах на лицу места показала своје потенцијале и колико је спортско-рекреативна опрема подстицајна за њих. 

– Спорт унапређује и физичко и ментално здравље. Он оснажује децу да препознају и даље јачају своје потенцијале, а исто тако доприноси социјалној инклузији деце са сметњама у заједницу. Заједно радимо на изградњи инклузивног друштва које обједињава све своје различитости – изјавио је Мишел Сен-Ло.

Петар Јорданов је истакао значај спорта за кориснике услуга Дневног боравка, те да је он „број један” у свим активностима, и захвалио свима у име деце и омладине. 

Вредност донације је око тридесет хиљада долара и намењена је за 13 дневних боравака у оквиру Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју Београд, Центар за смештај одојчади, деце и омладине „Звечанска” и Спортски савез особа са инвалидитетом Београда. Омогућена је захваљујући финансијској подршци НЦР фондације, а део је ширег пројекта „Спорт за све” Уницефа и Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда. 

Осим донације у опреми, овај пројекат укључује подршку унапређењу стручних капацитета запослених, као и реализацију низа месечних спортских инклузивних манифестација и континуираних недељних заједничких спортско-рекреативних активности за децу са сметњама и без сметњи у развоју и инвалидитета, које ће се спроводити до краја ове године.

 

Извор: Беоинфо