Вести

ВЕСИЋ: ВИШЕ ОД 90 ОДСТО ГРАЂАНА У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ НОСИ МАСКЕ

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да контролу поштовања мера у ресторанима обавља санитарна инспекција заједно са комуналном милицијом, да се дневно контролише око 200 ресторана, а никад не затекне више од четири или пет објеката који не поштују мере.

Весић је рекао да више од 90 одсто грађана у јавном превозу носи маске и да је то велики број.

Како је рекао, обавеза возача је да опомиње оне који не носе маске, а то често раде и сами путници.

Весић сматра да се у Београду поштују све епидемиолошке мере много више него у неким другим градовима, и да то даје резултате.

Весић је рекао да Комунална милиција има нешто више од 300 припадника, и да ће бити расписан конкурс за нових 150 припадника, а први пут ће они бити присутни и у приградским општинама.

Најавио је и да ће до јуна следеће године, после измена закона, они имати мале апарате помоћу којих ће моћи да мере буку у објектима на лицу места.

Када је реч о радовима у Улици цара Душана, рекао је да се очекује да се током новембра пусти саобраћај, а да се комплетни радови заврше у децембру.

 

Београд планира велико проширење бициклистичких стаза

Град Београд је усвојио План одрживе урбане мобилности којим је планирано да се до 2031. године изгради 492 километра нових бициклистичких стаза, изјавио је Весић.

Појаснио је да ће у првој фази, од 2021. године до 2023. године, бити урађено 132,7 километара нових стаза и то у Вишњичкој улици, Миријевском булевару, Теодора Драјзера и Устаничкој.

У другој фази, од 2024. до 2028. године, биће урађено 80,8 километара стаза, а у трећој, од 2029. до 2031. године, још 279,4 километра стаза, прецизирао је Весић.

"Некоме ће се чинити да је скоро 500 километара нових бициклистичких стаза много, али ако се зна да је дужина улица којим саобраћа јавни превоз у Београду око 1.900 километара, видећете да ће нам и после 2031. требати још нових стаза", рекао је Весић.

Подсетио је да у Београду тренутно има око 100 километара бициклистичких стаза и да је од 2016. године до данас реализовано проширење мреже бициклистичких стаза за око 17 километара.

"Ове године урадили смо бициклистичке стазе дужине око 2,5 километара и то у Булевару Вудроа Вилсона, Булевару Михајла Пупина, од Милентија Поповића до Бранковог моста (код пумпе Дејтон), и од Савског трга до Славије преко Немањине улице", навео је Весић.

Напоменуо је да је два пута пропадао тендер за јавно-приватно партнерство за систем јавних бицикала и да је Град сада одлучио да од својих пара изгради станице и купи електричне бицикле који би се изнајмљивали грађанима.

"Током наредне године имаћемо у граду стотину станица са 750 електричних бицикала", рекао је заменик градоначелника.

Додао je да је Град Београд тражио да се измене законски прописи којима би се дефинисао појам "бициклистичко-пешачке улице".

"Тражили смо да се уведе појам ''бициклистичко-пешачке улице'' у којима предност имају пешаци и бициклисти, а аутомобили могу да возе брзином од 10 километара на сат, затим и могућност коришћења ''жутих трака'' за бициклисте према процени Саобраћајне полиције и локалне самоуправе, као и субвенције за куповину домаћих бицикала и законско регулисање рада електричних тротинета", рекао је Весић.

 

Моје дрво за све Београђане

Весић је најавио да Београд у наредних десет дана покреће апликацију за андроид телефоне "Моје дрво", како би се омогућило свим грађанкама и грађанима Београда да учествују у пошумљавању главног града.

"Градска апликација Моје дрво је андроид апликација која омогућава да сваки грађанин пронађе место на коме је град планирао да сади дрвеће током године, а садимо око шест хиљада стабала годишње. Свако може да изабере стабло и да плати преко рачуна за мобилни телефон садницу за место које жели", навео је Весић.

Весић је рекао да ће потом, када дрво буде засађено, поред њега стајати натпис ко је донирао садњу.

Тако сваки грађанин може да има своје дрво и да пружи конкретан допринос да град буде зеленији.

"Надам се да ће ову апликацију користити и компаније које би, рецимо за Нову годину, уместо поклона пословним партнерима који се често праве тако да је због њихове израде секу стабла сада могле да купе својим партнерима дрво", рекао је Весић.

Весић је додао да ће град у наредних десет дана представити апликацију која ће почети да ради и да се то поклапа са 1. октобром, када почиње сезона јесење садње.

"Данас је око 16 одсто површине Београда под зеленим површинама што је један одсто више него 2012. године. Од 2011. године до данас пошумљено је око 900 хектара нових зелених површина у Београду. Тренутно Београд има око 60 000 стабала на три хиљаде хектара зелених површина, којима управља ЈКП Зеленило Београд, које је за шест година засадило 36 808 стабала, а ове године до јуна скоро три хиљаде нових стабала", рекао је Весић.

Весић је додао да су дуж улица са фрекветним саобраћајем, као што су булевари Михајла Пупина, Ослобођења и Војводе Мишића као и на улицама Ушће и Радничка урађени зелени зидови дужине 1.572 метара, а постављено је 4 578 саксија са цвећем.

"Последње четири године само у најужем центру града на Тргу републике, Обилићевом, Косанчићевом и Топличином венцу, у улицама Краља Петра, Карађорђева, Балканска и Вука Караџића, на Савском тргу, на платоу испред Дома омладине и на Београду на води засађено је 655 нових стабала", рекао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1