Вести

ВЕСИЋ: ВЕЋА УЛАГАЊА У ПОЉОПРИВРЕДУ НЕГО 2012. ГОДИНЕ

Град Београд ће наставити да улаже у пољопривреду јер је то шанса за развој Београда исто колико туризам и неке друге привредне гране, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић приликом обиласка винарије породице Момчила Тришића у барајевском насељу Вранић.

Виноград те породице подигнут је 2008. године и простире се на два хектара, винарија постоји од 2012. године, а пратећи објекти за пријем гостију отворени су 2017.

Имају засађених 8.000 чокота и годишње произведу између шест и седам хиљада боца вина, рекао је Весић и истакао да је ово данас једна од бољих винарија на територији Београда.

"Вина производе само од свог грожђа, не купују га, и на најбољи начин показују како се овај посао ради и да је развојна шанса Београда у пољопривреди", рекао је Весић.

Истакао је да су улагања у пољопривреду сада већа него 2012. године, наводећи да су тада субвенције Града за пољопривреду биле око 20 милиона динара, а да ће ове године укупно бити издвојено 240 милиона.

"Повећали смо издвајања за пољопривреду управо да бисмо помогли људима као што је Тришић. Он до сада није добијао градске субвенције, већ републичке јер и република издваја веома много за пољопривреду, а посебно подржава виноградарство. Али, многи успешни пољопривредници као што је Тришић су добили подршку Града Београда, без које би им било много теже да остваре успех", рекао је Весић.

Навео је да је Београд највећи пољопривредни регион после Војводине и нагласио да ће Град наставити да улаже у пољопривреду јер је то шанса развоја Београда, једнако колико туризам и неке друге привредне гране.

"Београд је сувише дуго запостављао своју пољопривреду и понашао се као да пољопривреда код нас не постоји, а производња здраве хране је нешто што се у свету тражи и зато смо се ми још пре осам година окренули ка пољопривреди", рекао је Весић.

Како је додао, два милиона евра, колико се сада издваја за пољопривреду, јесте много више него раније, али није довољно.

"Трудићемо се, како будемо имали више новца у градском буџету, да издвајања за пољопривреду буду већа", нагласио је Весић и додао да је Град Београд, када је донет нови закон о главном граду, скоро све надлежности из пољопривреде преузео на себе.

 

 

 

Извор: Танјуг