Вести

Весић угостио амбасaдoрку Џулију Фини

Заменик градоначелника Горан Весић приредио је данас у Старом двору свечани пријем за одлазећу амбасодорку Аустралије у Београду Џулију Фини и уручио јој признање – орден Етно-мреже за допринос културном наслеђу и економском оснаживању жена и младих у Србији. 

Догађају су присуствовали председник Скупштине града Никола Никодијевић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, чланови Градског већа и представници дипломатског кора. Такође, присусвовала је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и њен колега из Пирота Владан Васић, као и представници градова Нови Пазар, Сремска Митровица и Лозница, те председница Етно-мреже Виолета Јовановић. 

Весић је истакао да ће амбасадоркин рад од 2014. до 2018. године остати упамћен јер је поред посла амбасадора радила на промоцији наше културе и обичаја. 

Она је помогла да схватимо као народ шта све имамо од културне баштине, а коју нисмо показали свету. Указала нам је на вредност стапарског и пиротског ћилима или пеглане кобасице. Такође нам је помогла да откријемо и нашу историју, а за пројекат „Глац” на локалитету у Сремској Митровици заслужна је управо амбасадорка Фини, чиме је показала да јој је стало до овог народа и земље много више него што је то посао амбасадора – указао је Весић. 

Он је најавио да ће као заменик градоначелника предложити надлежној комисији да Џулија Фини постане почасни грађанин Београда. 

Надам се да ће Скупштина града тај захтев прихватити како би Џулија и формално постала Београђанка, јер суштински она то давно и јесте и она ће наставити да ради са нама на промоцији Србије, Београда и наше културе – закључио је заменик градоначелник. 

Амбасадорка Фини је истакла да јој је била велика привилегија да буде у Београду подследње четири године, као и да оснаживање жена за њу представља један паметан, а не само политички коректан потез. Такође је истакла да јој је била додатна привилегија да учествује у очувању једног изузетног културног наслеђа у Србији. 

Амбасадорка Џулија Фини већ на почетку свог мандата постаје покровитељ иницијатива за подршку очувању трационалног наслеђа Србије кроз директну сарадњу са организацијама „Налед”, „Етно-мрежа” и градовима Сомбор, Пирот, Сремска Митровица, Лозница и Нови Пазар, као и са Градом Београдом, подсетили су организатори.  

 
 
Извор: beoinfo