Вести

ВЕСИЋ: ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА НИЈЕ ПРЕКИНУТ НИЈЕДАН ПРОЈЕКАТ

Током ванредног стања није прекинута реализација ниједног пројекта, јер је највећи приоритет развој престонице, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Пуним капацитетом раде се Савски трг и Савски кеј и напредује изградња нове аутобуске станице у Блоку 42, а њен завршетак очекује се до краја године, рекао је Весић.

Такође, ради се Булевар патријарха Павла, од Улице Пере Велимировића до Kошутњака, рекао је Весић.

"Следеће године спојићемо Kошутњак са Мостом на Ади са четири траке које ће водити право према Раковици и Видиковцу. То ће бити велико растерећење за људе који живе у том делу града", најавио је Весић.

Подсетио је да се у Лештанима ради најмодернија основна школа у Београду и додао да ће ових дана бити отворен Дневни центар за децу ометену у развоју у Лазаревцу.

Весиће је додао да се реконструише Пета београдска гимназија, као и отворени базен на Ташмајдану, који ће са радом почети 30. јуна.

"Реконструкција Улице Џорџа Вашингтона, од Дринчићеве до Француске улице биће завршена до 1. јуна. Завршена је пешачка пасарела од Савског кеја до Београдске тврђаве. Трудимо се да се сви развојни пројекти реализују предвиђеном динамиком, јер се на тај начин запошљава домаћа привреда, а наш град развија.

Иако је буџет смањен, нисмо одустали од обнове 150 фасада, док смо до сада реконструисали близу 500 фасада".

Београд у последњих неколико година мења своје лице на боље, а то је недвосмислен закључак свих који долазе из иностранства, навео је Весић.

Од понедељка у вртић и деца цији родитељи немају потврду

Весић је најавио је да ће од понедељка у вртић моћи да иду и деца чији родитељи немају потврду послодавца да раде.

"Ипак, мој апел родитељима је да, уколико имају где са децом, деца не долазе барем током маја док се ситуација потпуно не санира", рекао је Весић.

Весић је додао да је у току јучерашњег дана 3.966 деце било у вртићима, што је, каже, за 536 више него претходног дана.

Весић је констатовао да је, од када су отворени вртићи, мање од седам посто деце у њима иако је испрва било најављивано 25 одсто.

Весић је рекао да епидемија није завршена и да се морају поштовати све неопходне мере, на улазу бесконтактна мерења температуре, дезобаријера, заштитна опрема за васпитачице...

"Постоји препорука да групе буду смањене, групе се не мешају, препорука је и да се настава што више изводи у дворишту", напоменуо је Весић.

Kако је навео, продужен је рок за упис деце у вртиће.

"До данас траје упис, јуче је 17.700 пријава било на 12.700 места. Тек ћемо данас знати коначан број. До 1. јуна ћемо имати ранг листу", истакао је Весић.

Најавио је и изгадњу шест нових вртића до краја године, а изградња четири, каже, почиње одмах.

"Један на Чукарици, један на Бежанијској коси, у Обреновцу. Они ће бити монтажни, а рок завршетка радова је најдуже шест месеци", рекао је Весић и додао да је Београд прва локална самоуправа у Србији са више од 70 одсто деце у вртићима што је, каже, и циљ Владе Србије до 2021. године.

"Имамо 58 хиљада деце у државним и око 20 хиљада у приватним вртићима", закључио је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС