Вести

ВЕСИЋ: СУШТИНА ВЛАСТИ ЈЕ ЈЕДНАКОСТ ЉУДИ

Београд се сада убрзано развија, мења и постаје поново економска, културна па и политичка престоница Балкана, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је у једном свом интервјуу говорио о томе ко су му узори, где лежи извор његових идеја и шта очекује у будућности. Он се том приликом осврнуо на историју, на битне ствари које су обележиле годину за нама, као и на резултат свог рада.

"Волим Наполеона, јер његова освајања су за последицу имала просвећивање Европе, укидање феудализма, ширење демократских институција. Наполеон Бонапарта је победивши феудалне и конзервативне режиме донео Европи дух демократије, владавине права и једнакост људи… То је суштина сваке власти да она буде добра за људе што значи да у Београду данас мора да буде боље него јуче, а сутра боље него данас", рекао је  Весић, чији кабинет одише историјом, а на радном столу су му, између осталог и фигура Наполеона, али и коњаника и војника које приказују чувену битку код Аустерлица у којој је Наполеон извојевао бриљантну победу.

* Али Наполеон је и покорио пола Европе уз бројне жртве?

- Није ни први ни последњи владар који је освајао али су последице његових ратова биле рађање демократије, настанак Италије, уједињење Немачке као великих европских држава. А друга омиљена историјска личност ми је Винстон Черчил. Имао је снаге да се супротстави нацизму када је на почетку рата био у мањини у самој Британији. Доносио је храбре и непопуларне одлуке, победио и спасао слободан свет. Черчил је доказ да нико није постао велики политичар на лаким темама и тако што се додворавао људима. Најбољи доказ да је тако је Вучић. Доносио је само тешке одлуке од смањења плата и пензија, политичких преговора са привременим инстутицијама у Приштини, закона о раду а ући ће у историју као најуспешнији српски државник у модерној историји.

* Чије идеје вас воде у Београду?

- Узори у Београду су ми градоначелници Бранко Пешић (од 1964. до 1974.), чију реплику споменика који правимо држим на столу и Влада Илић (до 1935. до 1939.), чија слика је овде урамљена. Београд се у 20. веку највише развијао док су га они водили.

* Хоћете да кажете да је за вашег вакта највећа?

- Београд се сада убрзано развија, мења и постаје поново економска, културна па и политичка престоница Балкана. Да ли ће овај напредак бити највећи у модерној историји показаће време.

* Деда Мразу сте напислаи писмо са жељама за Нову годину, али сте заборавили да наведете да желите фотељу градоначелника?

- Писао сам Деда Мразу шта желим за Београђанке и Београђане – више вртића, осмеха, зеленила, деце…

* А шта му лично пишете?

- У време пандемије сви желимо да сачувамо здравље и да будемо срећни.

* Бити срећан за вас значи и бити градоначелник после 3. априла и избора?

- Тако ви видите ствар. Када кажем срећан значи радити ствари које вас чине задовољним, а за мене су то конкретне ствари за грађане. Поносан сам кад у Калуђерици отворим клизалиште које тамо никад није постојало, кад деца виде представе у Моштаници…

* Истраживања и даље говоре да је опозиција најближа победи управо у Београду

- Једино истраживање су избори као што су били 2014. и 2018. године. Тада народ каже шта мисли и шта жели. Ми овде имамо проблем са лидером радикалне опозиције, бившим градоначелником Ђиласом, који унапред каже да га не интересује шта народ мисли и да је он победио. Као што прети истраживачима јавног мнења да ће да их похапси јер не желе да лажирају истраживања за њега.

* Победи ли СНС, имате јаке такмаце у странци за градоначелника – Александра Шапића и Ану Брнабић?

- На изборима се одлучује да ли ће Београд наставити да се развија, да ли ћемо имати више од 780.000 радних места колико их је сада, а 2013. било их је 560.000, да ли ће просечна плата доћи на 1.100 евра до 2025, пошто је сада 705, а била је 2013. године 467. Изборни систем је такав да се бира политика, а не кандидат за градоначелника. Ако наша политика добије већину, у шта сам убеђен, биће то признање да сам добро радио. А странка ће одлучити о градоначелнику.

* И томе да ли ћете бити пуковник или покојник, како то народ каже?

- За мене ништа у животу није бити или не бити. Односно пуковник или покојник. Мој циљ је да СНС добије већину и да Београд настави да се развија, а шта ће моја странка одлучити односно да ли је или није задовољна мојим радом, није питање за мене.

* А ако се странка не одлучи за вас, наћи ћете сатисфакцију у Влади?

- Све моје политичке амбиције везане су искључиво за Београд.

* Осећате ли да вам се на протестима на путевима десио народ?

- Грађани су с правом забринути због животне средине. А то што се сада више бавимо животном средином, значи да смо развијено друштво и да смо незапосленост више није тема.

* Или су и незапосленост и незадовољство кроз ово говорили?

- Нисте у праву јер када имате незапосленост од шест одсто тада то није више друштвена тема. Увек смо спреми да коригујемо своју политику када грешимо, као што је сада председник Вучић учинио у вези са животном средином. Као што сам и ја у блоку 37, где смо стопирали градњу иако је била издата регуларна грађевинска дозвола, пошто сам схватио да је протест грађана био оправдан.

* Три ствари које ће Београђани осетити у 2022. години као резултат вашег рада?

- Изградићемо више од 500 км канализације, градити осам фабрика за порераду отпадних вода јер трећина Београђана нема канализацију, а оне две трећине фекалије изливају директно у Саву и Дунав и сваке године та је количина једнака запремини 60.000 олимпијских базена! Купујемо 10 мерних станица за загађење ваздуха, 100 аутобуса на природни гас, а и још 80 тролејбуса и 50 трамваја. Почиње изградња још четири подземне гараже, креће речни јавни поревоз на две линије, а и уводимо систем јавних бицикала са 150 станица. А за град је изузетно важна изградња нашег унутрашњег ауто-пута чиме ћемо смањити гужве. Које су несносне и нема им краја, киша паде, путовах сат на овај интервју, а и ви каснисте због колапса. У свакој метрополи на свету тако путујете, и у Риму, Паризу, Москви… Зато Београд данас гради метро, који смо чекали 50 година.

* Шта сте најлуђе урадили за Нову годину?

- Био је то дочек 1989. године, а ја сам служио војску у ваздухопловству у Лучком, крај Загреба. Побегао сам у Земун на журку, где сам био неколико сати и ујутру рано се вратио у Загреб. И успео сам, нисам откривен.

 

Највећи буџет – Култура ми је важна

* Стално инсистирате да вам је стало до културе?

- Скоро 5% буџета Београда у 2022. биће за културу, што се никад није десило, а напади на мене и СНС иду да не маримо за културу. У 2022. радићемо реконструкција "Дадова", "Ступице", градиће градску галерију, зграду Музеја Града Београд, велики депо за уметничка дела у Крњачи. На месту чувене Ђумрукане у Карађорђевој играће независна позоришта која немају своје сцене. Три бивше топлане поретворићемо у инкубаторе за културу – за младе бендове, ликовне уметнике и креативну индустрију. Финансираћемо промоцију београдских уметника у свету како би продавали своја дела. Издвојили смо 100.000 евра да Музеј града Београда купује слике, први пут после 30 година, чиме помажемо младе уметнике.

 

 

 

Извор: Објектив