Вести

ВЕСИЋ: СРБИЈА И МАЂАРСКА БЛИСКО САРАЂУЈУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је у Палати Србија Споразум о сарадњи у области електронске наплате путарине са министром грађевинарства и саобраћаја Мађарске Лазаром Јаношем.

Министар Весић рекао је да је овај споразум доказ колико две земље блиско сарађују.

"Наши мађарски пријатељи имају систем наплате путарине и заштите локалних путева већ дуже време. Данас смо овим споразумом договорили да тај систем почне да ради и у Србији", рекао је министар Весић.

Министар Весић истакао је да се систем наплате путарине односи на фреквентне саобраћајнице првог Б и другог Б реда који нису ауто-путеви, и односе се само на камионе тежине преко 7,5 тона.

"На тај начин ћемо омогућити да се заштите локални путеви пошто је већина њих под притиском. Осим саме наплате имаћемо и мерење осовинског оптерећења у асфалту што значи да ћемо моћи да заштитимо наше путеве", рекао је министар Весић.

Како је истакао, већина камионџија који користе локалне путеве, преоптерећује своје камионе и на тај начин додатно уништава путеве.

Министар Весић нагласио је да не постоји ни једна европска земља са којом Србија има бољу сарадњу него са Мађарском.

"У наредних четири до пет година неће бити ни једне земље у окружењу са којом ће Србија бити боље саобраћајно повезана од Мађарске. То је доказ наше сарадње", рекао је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг