Вести

ВЕСИЋ: СПОМЕНИК СТЕФАНУ НЕМАЊИ ПРИМЕР ПОШТОВАЊА НАШЕ ИСТОРИЈЕ И ТРАДИЦИЈЕ

Савски трг са спомеником Стефану Немањи требало би да буде завршен у другој половини септембра, рекао је заменик градоначелника града Београда Горан Весић.

Весић је рекао да је темељ за будући споменик Стефану Немањи на Савском тргу завршен и да би тај споменик из Русије требало да пристигне у најскоријем могућем року.

Споменик ће бити висине 23 метра, што је висина седмоспратне зграде због чега је и постављен темељ на шиповима на дубини од петнаест метара, рекао је Весић.

„То ће бити највећи споменик у Србији и на тај начин ћемо се одужити ономе ко је основао средњовековну српску државу“, рекао је Весић и подсетио да је предлог за изградњу споменика дао председник Србије Александар Вучић.

Весић је прецизирао да је споменик требало да крене пут Београда крајем марта, али се то није десило због епидемије корона вируса.

„Споменик је завршен и очекујемо да се веома брзо заврши протокол између српских и руских министарстава како би у најкраћем року био упућен у Србију. Очекује се долазак и десетак мајстора који су врло вични и ретко их је наћи у свету и који ће, заједно са нашим радницима, радити на постављању споменика”, рекао је Весић.

Весић је рекао да су радови на Савском тргу у пуном јеку, наводећи да се у близини гради највећа канализациона црпна станица у Београду, те да се сређује комплетна подземна и надземна инфраструктура.

Весић је рекао да је реч о послу који се ради једном у више векова и који ће остати вековима иза нас због чега треба да буде урађен темељно.

„Не подиже се споменик оснивачу српске државе сваки дан. Многи су пре нас имали прилику да га подигну, али је очигледно да је то само председнику Вучићу било важно. Ово је пример поштовања наше историје и традиције, као и пример позитивних промена у Београду“, рекао је Весић.

Весић је рекао да ће на Савском тргу бити засађено 250 нових стабала и да ће око 4.000 метара квадратних бити под травнатом површином, док ће саобраћај ићи по ободима реконструисаног трга.

Весић је подсетио да од осмог маја функционише аутомобилски и трамвајски саобраћај од Kарађорђеве према Немањиној улици, а да се тренутно изводе радови на истом потезу од Немањине ка Савској улици.

Завршена је реконструкција фасаде старе Железничке станице, где ће се према најавама Владе Србије вероватно налазити Музеј Николе Тесле, рекао је Весић и додао да ће се на месту некадашњих железничких перона у будућности укрштати прва и друга линија метроа.

„Овај део ће заиста постати нови центар града”, рекао је Весић и најавио реконструкцију фасада око Савског трга, као и исељење главне аутобуске станице до краја године.

Весић је рекао да се пуним темпом ради на изградњи нове аутобуске станице у Блоку 42, те да почињу радови и на приступним саобраћајницама.

 

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк