Вести

Весић: Скулптура „Сима Игуманов са сирочићима” враћена на Теразије

Заменик градоначелника Горан Весић, министар спољних послова Никола Селаковић и патријарх Порфирије присуствовали су данас постављању реконструисане скулптуре „Сима Игуманов са сирочићима” на Игуманову палату на Теразијама, с које je уклоњена пре око 70 година.

Београд је после постављања споменика Стефану Немањи и деспоту Стефану Лазаревићу дочекао да се и обновљена скулптура „Сима Игуманов са сирочићима” врати на Игуманову палату, истакао је Весић.

"Враћамо се својој историји, култури и традицији, као и сећању на наше задужбинаре. То више није инцидент или покушај, већ наша политика. Враћање скулптуре тамо где јој је и место је доказ да Београд цени своју историју и културу", указао је заменик градоначелника.

Он је подсетио да су задужбинари своје богатство остављали својој држави, нацији и сиромашној деци, а да је Сима Игуманов предњачио у томе.
Министар Селаковић је додао да је задовољство данас присуствовати исправљању велике историјске неправде.

"Сими Андрејевићу Игуманову је цела духовна вертикала у породици била саткана од стваралаца и бораца за српску слободу, просвету и независност", указао је Селаковић.

Он је истакао да се приликом враћања Задужбине у посед Српске православне цркве пре 30 година започело са иницијативама да се скулптура обнови и врати на кров Игуманове палате.

"Управо на 30. годишњицу од покретања иницијативе, успели смо да обновимо овај значајан споменик који ће деценијама које су пред нама представљати круну на Теразијама, а која је недостајала скоро 70 година", указао је Селаковић.

Патријарх Порфирије је изразио велику радост јер се реконструисан споменик враћа на место где је био од подизања здања 1938. године. Споменик су, како је прецизирао, оштетили и уклонили идеолошки острашћени људи педесетих година прошлог века.

"Сима Игуманов је један од великих задужбинара српског народа. Родом из Призрена, био је богати трговац, истовремено дубоки православац и аутентични Србин. Све што је за живота стекао дао је на корист народу", указао је патријарх Порфирије и додао да је задужбинарство једна од највећих врлина многих синова српског православног народа.

Задужбина Симе Игуманова, подсетио је патријарх, национализована је после Другог светског рата и иста је 1991. године враћена Српској православној цркви.

"Од издавања у закуп одржава се Призренска богословија и стипендира се 300 ђака и студената пореклом са Косова и Метохије", нагласио је патријарх.

Реконструкцију скулптуре је урадио академски вајар Зоран Кузмановић, који је истакао да је рад на њеној обнови трајао око три године.

"Радови су били захтевни јер је скулптура имала више од 30 делова који су били покидани или девастирани, као и око 35 до 40 одсто недостајућих делова оригиналне скулптуре", нагласио је Кузмановић.

 
 
 
 
 
 
 
Извор: Беоинфо