Вести

Весић: Савез за Србију злонамеран према Београду

Одборничка група Савез за Србију изнела је критике на рачун градске власти због тога што је Београд из републичке буџетске резерве у фебруару примио 222,8 милиона динара, на шта је заменик градоначелника Горан Весић узвратио да је констатација да то значи да град има финансијских проблема "веома глупа", јер је градски буџет за ову годину 123 милијарди динара.

Тај новац иначе намењен је за градске установе културе, а, истиче Весић, пошто је Београд уплатио у републички буџет за осам година преко 30 милијарди динара више од других градова и општина, има право да тражи средства из републичког буџета, јер, колико год да добије, мање је, каже, од онога што је дао.

"Навикао сам на глупе и некомпетентне изјаве Ђиласових одборника у Скупштини града али данашња у којој говоре о финансијским проблемима града спада у категорију посебно глупих и показује колико ти људи ништа не знају и колико су злонамерни према Београду", навео је Весић.

Весић је истакао да је Град на последњој седници владе добио директну помоћ од 222,8 милиона динара и да се у тој одлуци, и захтеву Града, наводи да ће тај новац бити утрошен на реновирање установа културе, пре свих Музеја града Београда и театра Бојан Ступица.

"Очигледно је да Ђилас и његова братија не желе да Београд реновира своје установе културе. А зашто би то они желели када су у време Ђиласове власти били затворени Народни музеј и Музеј савремене уметности", рекао је Весић.

Весић је истакао да је буџет Града 123 милијарде динара и да је изјава да Београд има финансијски проблем, јер је добио 222,8 милиона динара "веома глупа".

"Ту долазимо до основног проблема који тишти Ђиласа и његову братију. Град добија 66 одсто од пореза на доходак грађана, а остали градови 77 одсто, а општине 74 одсто. Град Београд добија мање пара, јер тако су се 1. октобра 2011. године договорили тадашњи градоначелник Ђилас и тадашњи министар Динкић. Само због тог договора Град је добио 30 милијарди динара мање за ових осам година. Тако је Ђилас бацао паре Београђана и правио приватне договоре против интереса града", навео је Весић. Како каже, пошто је Београд уплатио у републички буџет за осам година преко 30 милијарди динара више од других градова и општина, има право да тражи помоћ из републичког буџета, јер, колико год да добије, мање је, каже, од онога што је дао.

"Тражили смо и тражићемо новац и за реконструкцију фасада, за декоративну новогодишњу расвету, да вратимо родитељима паре, јер им је Ђилас дупло скупље наплаћивао вртиће, да реконструишемо установе културе", навео је Весић.

Упитао је и коме ће влада да помаже, ако не свом главном граду да се брже развија и уређује.

"То ћемо да радимо и убудуће колико год се Ђилас љутио што Влада улаже у Београд. А, једног дана остаће упамћено како су Ђилас, Јеремић, Јовановић и братија мрзели Београд и тражили да се не уређује и развија, само зато што су љути на народ који није гласао за њих", закључио је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг