Вести

ВЕСИЋ: ШАБАЦ ЈЕ КОНАЧНО СЛОБОДАН

Члан Председништва Српске напредне странке и заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је Српска напредна странка у другом кругу избора за локални парламент у Шапцу добила 30.042 гласа.

Весић је навео да су услови за изборе у Шапцу били најнерегуларнији од свих избора који су одржани у Србији.

"Био сам ноћас у Шапцу са нашим људима који се боре да одбране право грађана и да се формира власт онако како су они гласали. Нема града у Европи где се гласа неколико месеци у два изборна круга, али очигледно тако Драган Ђилас и Небојша Зеленовић виде демократију", рекао је Весић.

Невероватно је да, додаје Весић, Зеленовић у првом кругу добије 18.285 гласова, што је скоро 12.000 гласова мање од СНС и да се понављају избори у циљу да Зеленовић остане на власти.

"То није демократија, демократија је да се поштује изборна воља грађана, иако се изгуби за један глас, да се изборна воља прихвати јер су грађани ти који одлучују ко ће владати", рекао је Весић.

По нашем закону опозиција у сваком граду има тачно онолико представника бирачких одбора процентуално колико има мандата у прошлом савезу, рекао је Весић.

"Где је СНС на власти опозиција је свуда имала своје представнике бирачких одбора и учествовала је у раду бирачке Комисије. У Шапцу опозициона странка, која је до ових избора била Српска напредна странка, није имала ниједног представника бирачког одбора", навео је Весић.

Весић је рекао да СНС члановима бирачког одбора није било дозвољено да приђу материјалу, него да стоје са стране и гледају како други воде бирачки поступак.

"Такође, нису дозволили ни једном човеку СНС-а да буде у комисијама које одлазе на гласање. Према томе, то је најнерегуларнији изборни процес који је икада одржан у Србији", рекао је Весић.

Весић је додао да су јуче избори поновљени на 27 бирачких места и додао да је СНС добила 52 одсто гласова на тим бирачким местима, а да је 21. јуна имала 46 одсто гласова.

"Они су добили 26 одсто и опет траже понављање нових 27 бирачких места. То им је очигледно стратегија да се одрже на власти још коју недељу", рекао је Весић.

Навео је и да је европосланица из Словеније Тања Фајон позвала све грађане да гласају за Зеленовића и додао да се Србија тако мешала у изборе у Словенији, и позивала да гласају за њеног противкандидата, да би то завршило у Европском парламенту.

"Ми ћемо одбранити изборну вољу грађана па да се избори понављају још педесет пута, сваки пут ћемо изаћи на изборе и победити Зеленовића и његове странке", рекао је Весић.

 

Споразум између Београда и Приштине велика победа за Србију

Весић је изјавио да је Споразум о економској нормализацији односа између Београда и Приштине, који је потписан у Вашингтону, велика победа за Србију.

Весић је рекао да је то велика победа и за председника Александра Вучића јер се о КиМ разговара у центру светске политике у Белој Кући и да је председник САД гарант тог споразума да ће бити спроведен.

"Пре осам или десет година једино питање које се постављало пред Србију када је у питању међународна заједница јесте када ће се признати самопроглашена независност Косова и Метохије. Вучић је за ових осам година успео да врати питање КиМ на сто највећих светских сила", рекао је Весић.

Додаје да је питање КиМ враћено на сто не само оних који нису признали његову независност као што су Москва и Пекинг, већ и оних који су признали, попут Вашингтона, Брисела и Берлина.

"Вучић је успео да наметне да се чују српски аргументи и да се о њима разговара у највећим светским метрополама. Ово није било могуће да се замисли за време владавине Бориса Тадића или Вука Јеремића јер су имали читав низ лоших потеза. Ово је први позитиван споразум за Србију када је у питању Косово и Метохија после више од једног века", рекао је Весић.

Истиче да су овим споразумом заштићени српски интереси, обезбеђена економска будућност Србије и региона, јер је, наводи, срж споразума економија, а не политика.

"Да ли сте могли да замислите да Борис Тадић каже америчком председнику да не жели да потпише самопроглашену независност, као што је то урадио Александар Вучић и да га сутра амерички председник прими? То говори о томе да наш председник и Србија имају велики углед у међународној заједници", рекао је Весић.

Додаје и да то што је Вучић седео за столом где су седели Кенеди, Рузвелт, Вилсон, Реган говори о томе колико је Србија поштована.

Весић истиче да још увек ништа није завршено у вези са Косовом и Метохијом и да су пред Србијом године разговора и покушаја нормализације односа.

"Али сада први пут у тај процес улазимо са великим самопоуздањем јер видимо да се глас Србије чује", рекао је Весић.

Весић је нагласио да је политика Вучића да се разговара на сваком месту, јер се на сваком месту, додаје, може урадити нешто за будућност грађана Србије.

"Овај споразум ће остати запамћен као прекретница када је у питању положај Србије у међународној заједници и када је у питању трајно решавање питања Косова и Метохије", навео је Весић.

Додаје да је овим споразумом проширена идеја о Мини Шенгену, јер ће део ње бити и јужна српска покрајина, поред остатка Србије, Северне Македоније и Албаније.

"То значи јединствен проток робе и радне снаге, нема царина, када неки страни инвеститор дође у Србију он не рачуна само на наше тржиште већ и Северне Македоније или Албаније. Најважнији амерички фонд отвара канцеларију у Београду, чиме ће се инвестирати у привреду региона а највише ће добити Србија", закључио је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк