Вести

Весић: Почела акција „Пролећно чишћење Београда”, Весић најавио измене закона

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас уклањању дивље депоније с гробља у Малом Мокром Лугу, чиме је почела традиционална акција „Пролећно чишћење Београда”.

"Град Београд сваког априла од 2014. године чисти престоницу у сарадњи са грађанима и комуналним предузећима. У пролећном чишћењу биће уклонењено скоро 40 дивљих депонија. Акција ће обухватити и уклањање графита са фасада и чишћење приобаља", најавио је Весић.

Указао је да је иницијативу за уклањање депоније на гробљу у Малом Мокром Лугу упутила грађанка Биљана Дојчиновић. Ова иницијатива представља прави пример добре сарадње са грађанима, додао је заменик градоначелника.

"Треба истаћи да ова депонија није настала случајно, већ да је резултат организоване мафије која од грађевинских фирми преузима грађевински отпад и уместо да га возе у Винчу остављају га по граду. Полиција је већ водила поступке, али како би се тој мафији стало на пут мора да дође до измене појединих закона. Мењаће се Закон о кривичном поступку, који ће омогућити одузимање камиона, као и измена Закона о планирању и изградњи који ће обавезати инвеститора да пре добијања употребне дозволе достави доказ о кретању грађевинског отпада", најавио је Весић.

Он је истакао да се у граду појављују и депоније комуналног отпада које сами правимо.

"Морамо да подигнемо свест да се одговорније понашамо према животној средини, јер није решење да сваке године изнова правимо депоније и онда трошимо ресурсе да их уклонимо", указао је Весић.

Када је реч о уређењу гробаља, Весић је подсетио да је прошле године Скупштина града донела одлуку о њиховом уређењу, без обзира да ли су у власништву града, општине или су сеоска гробља.

"Та одлука ће почети да се примењује, укључујући и ово гробље у Малом Мокром Лугу. Гробље ће бити ограђено, а Општина Звездара ће урадити стазе. Морамо да покажемо поштовање према онима који су нас напустили", истакао Весић.

Када је реч о уређењу Малог Мокрог Луга, Весић је истакао да ће изградња спољне магистралне тангенте поптуно изменити тај део града. Биће боље повезани са градом, што ће условити већу вредност кућа и плацева у овом делу града, закључио је Весић.

Председник општине Звездара Владан Јеремић рекао је да данашња акција потврђује добру комуникацију са грађанима, уз конкретан резултат на терену и захвалио се Граду Београду и комуналним предузећима на помоћи.

"Наша је обавеза да апелујемо на савест грађана да воде рачуна о одлагању комуналног отпада, јер је несхватљиво да и на гробљима затичемо депоније. На нама је да кроз законску регулативу уредимо ову област, док је Општина Звездара формирала радну групу која се бави проблематиком овог гробља", навео је Јеремић.

Подносилац иницијативе Биљана Дојчиновић се захвалила заменику градоначеника и општини Звездара јер су, како је истакла, имали слуха да се уклони депонија са гробља у Малом Мокром Лугу, као и да се настави са његовим уређењем. 

Догађају су присуствовали директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић и вд директора ЈКП „Београдски водовод и канализација” Страхиња Даниловић. 

 

 

 

 

Извор: Беоинфо