Вести

ВЕСИЋ: ПКБ ОСТАЈЕ ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИШТЕ КАО ДО САД

ПКБ остаје пољопривредни комбинат као што је и био, а приче које су се у медијима појавиле да ће га неко претворити у грађевинско земљиште су "глупости", изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"ПКБ је важан за Београд, он остаје пољопривредни комбинат као што је и био, приче које се пласирају у медије да ће неко претворити у грађевинско земљиште, глупости су. Град одлучује шта је грађевинско земљиште, а шта није, односно држава одлучује. То је пољопривредно земљиште и остаће такво", казао је Весић.

Истакао је да је важно да постоји страни партнер који има новца и који може да уложи у производњу и да грађанима обезбеди додатна радна места, и најавио већи број запослених и бољи квалитет производа. Према његовим речима, ПКБ је био промашен политички пројекат који је служио за то да га "једног дана неко купи за јефтине паре".

"ПКБ је био политички пројекат бивше градске власти, односно Драгана Ђиласа, који је покушавао да од ПКБ-а створи оно што није могао и радећи супротно законима економије. Када смо ми 2013. преузели власт и ушли у ПКБ, затекли смо ситуацију да није ни један рачун за струју био плаћен, ни један рачун за воду и гас, да је предузеће било додатно задужено између 55 и 80 милиона евра", казао је Весић.

Према његовим речима, тада је прављена вештачка зарада где нису плаћане никакве обавезе.

"Постојала су 24 објекта за мужу крава који су били потпуно празни, а тадашње руководство предузећа у том тренутку доноси одлуку да гради нову фарму без грађевинских дозвола уместо да је искористило постојеће капацитете који коштају 3,5 милиона евра, па је на крају коштало седам милиона евра, а онда се деси да фарма није никад прорадила.", истакао је Весић.

Према његовим речима, због свега тога је важно да ПКБ нађе партнера који ће улагати, обезбедити људима боље плате и више радних места, јер од њега не зиве само запослени него хиљаде породица које су кооперанти. То, како је казао, могу да обезбеде само они који желе да се баве производњом. Како је казао, пољопривредна фирма Ал Дахра, која је прошле недеље проглашена за купца ПКБ-а, наставиће с пољопривредним пословима.

"Београд је велики потрошач и свако ко има пољопривредни комбинат поред Београда има готов пласман робе, а пошто има готов пласман робе, има и готово тржиште. Београд је велики град који има велику потребу за пољопривредним производима. Добили смо озбиљну компанију која ће проширити и модернизовати производњу, која ће обезбедити људима посао, и то је суштина", нагласио је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг