Вести

Весић: Пензионери Врачара добили нов простор

Градски менаџер Горан Весић обишао је данас, у друштву секретарке за социјалну заштиту Наташе Станисављевић, нове просторије Удружења пензионера „Врачар”. 
 
Весић је истакао да су старе просторије овог удружења пензионера, које су се налазиле у Крунској улици, враћене у процес реституције, као и да су Општина Врачар и Град Београд помогли да они добију нове како би на адекватан начин организовали своје активности. 
 
Људи у трећем добу заслужују да остатак живота проведу квалитетно и достојанствено. На општини Врачар је недавно отворен још један клуб за старије, па их сада  на овој општини има два, док их је у читавом граду тренутно 28. Трудимо се да на сваки начин помогнемо у организацији живота наших најстаријих суграђана. Општина Врачар на посебан начин брине о најстаријим суграђанима, пре свега, јер пензионера процентуално највише има на Врачару, где их је укупно око 17.000. Општинска власт на Врачару је прави пример одговорне општине која брине о својим грађанима – рекао је Весић. 
 
Градски менаџер је подсетио да постоји читав низ бесплатних програма које Општина Врачар реализује самостално или у сарадњи са градом. Ту су бесплатни излети ван града, који се реализују уз помоћ града, навео је Весић, али и акција „Врачарски мајстор”, у оквиру које најстарији суграђани могу да добију бесплатне кућне поправке. 
 
Не би требало да се заборави ни дружење са председником општине током којег пензионери могу да укажу на извесне проблеме са којима се сусрећу. Ту су и бесплатни термини за бављење рекреацијом у СЦ „Врачар”, бесплатни курсеви страних језика и рада на рачунару, здравствене трибине, концерти класичне музике, биоскопске представе... У питању је читав низ активности које представљају доказ да постајемо одговорно друштво које на уређен начин брине о најстаријим суграђанима. Врачар је прави пример како се то ради и волео бих да и друге београдске општине крену овим путем – додао је Весић. 
 
Он је захвалио Општини Врачар и свима који су учествовали у овој акцији и поручио да ће град наставити да спроводи одговорну социјалну политику.
 
Сениори су нам изузетно важни и желимо да покажемо да смо сазрели као друштво. Зрелост једног друштва се огледа у начину на који брине о најмлађима и најстаријима, а мислим да смо данашњим примером показали да сигурним корацима идемо ка томе – закључио је Весић. 
 
Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је нагласила да је ово прави пример сарадње Града Београда и Општине Врачар, када је у питању социјална политика и однос према најстаријим суграђанима. 
 
Град Београд је само у протекле четири године отворио осам нових клубова за пензионере, а ове године су у плану још два нова клуба. Захваљујући општинама као што је Врачар, оне и саме учествују у развијању социјалне политике попут отварања нових просторија за Удружење пензионера на Врачару. Наставићемо и током 2018. године са многобројним бесплатним програмима и активностима које су усмерене ка најстаријим суграђанима, као и да развијамо нове сервисе подршке – рекла је Наташа Станисављевић. 
 
Председник општине Врачар Милан Недељковић рекао је да је сарадња са градом и Секретаријатом за социјалну заштиту била пресудна у оспособљавању новог простора за Удружење пензионера са Врачара. 
 
У сарадњи са Градом Београдом и Секретаријатом за социјалну заштиту успели смо да оспособимо овај простор од 200 квадратних метара. Подсећам да смо јуче старе просторије месне заједнице у Сазоновој улици адаптирали у Дневни прихватни центар за људе без крова над главом – рекао је Недељковић.  
 
 
Извор: beoinfo