Вести

Весић: Обновом споменика чувамо сећање на властиту историју

Уколико се покаже да остаци који су пронађени на Тргу републике припадају Стамбол капији они ће бити конзервирани, биће промењен сам план реконструкције и грађани ће моћи да се упознају са тим делом наше историје, казао је заменик градоначелника Горан Весић.

То је иначе нешто што се ради свуда у свету и на овај начин показујемо како чувамо културно-историјске вредности. Наша историја је богата, али треба да је чувамо да би наредне генерације знале нешто о њој. Недавно смо и приликом реконструкције Малог степеништа прве жене архитекте у Србији Јелисавете Начић, на Калемегдану нашли два потпуно зазидана степеника која смо поново отворили. Следеће за обнову је Велико степениште, већ је обновљен плато око „Победника”, ради се на обнови Сахат куле, биће обновљено Турско купатило, а са Министарством културе радимо и на обнови Павиљона Цвијете Зузорић. После дуго времена отворени су Народни и Музеј савремене уметности, а ради се и на Музеју Града Београда што све говори како се односимо према нашој културној баштини – рекао је Весић.

Говорећи о реконструкцији Балканске улице, Весић је истакао да ће она бити завршена током октобра.

У овом тренутку је завршена замена водоводне и топловодне инсталације, поправљени су кварови на канализационој мрежи, а у току је прикључење олука на канализацију и изградња насипа. Припремамо гранитне ивичњаке, а у наредне две недеље очекујемо асфалтирање које ће бити припрема за постављање коцке. Балканска ће добити и дрворед и бити проглашена улицом старих заната где неће бити дозвољена било каква трговина која нема везе са старим занатима. Те просторе по бенефицираним ценама добиће они који се баве старим занатима јер желимо да сачувамо сећање на њих – истиче заменик градоначелника.

Он је подсетио да су у току радови и у Булевару кнеза Александра Карађорђевића где се мења бициклистичка стаза, а од Руда до Ботићеве улице се ради наизменично асфалтирање.

То је наставак радова које смо имали од Белог двора до Незнаног јунака. Сада радимо Баје Пивљанина и поставља се завршни слој асфалта. На Топличином венцу у току су припремни радови и поправка канализационе мреже након чега ће се радити на припреми водоводне инсталације и онда настављамо реконструкцију по грађевинској дозволи. Радиће се у две фазе, ове године улице око Парка војводе Вука а следеће године реконструкцију самог парка. Пешачка зона ће бити продужена од Вука Караџића према Поп Лукиној, а остале ће бити зоне успореног саобраћаја до 10 километара. Радимо Трг републике, Страхињића бана између Скадарске и Француске, а реконструкција Скадарлије, односно дела између Господара Јевремове и Деспота Стефана  почиње 15. октобра чиме ће бити завршена реконструкција ове боемске четврти – истакао је Горан Весић.

 
 
 
Извор: beoinfo