Вести

Весић: На седници Скупштине града Београда важне одлуке за бољи живот грађана

На данашњој седници Скупштине града Београда биће донето више одлука које су важне за побољшање живота грађана, а једна од најважнијих је ребаланс буџета, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Овогодишњи буџет је 134 милијарде динара, а за следећу годину је предвиђен буџет од 143 милијарде, рекао је Весић за Тањуг и додао да се ребаланс доноси зато што је Влада Србије донела одлуку о повећању плата запосленима у државној управи.

Влада је, навео је, донела одлуку да се од првог новембра запосленима у култури повећају плате за 10 одсто, запосленима у социјалним, предшколским и школским установама 9 одсто и запосленима у државној управи 8 одсто.

„Овим ребалансом обезбеђујемо да им у новембру и децембру исплатимо веће плате и да са исплатом већих плата наставимо у следећој години што је предвиђено буџетом за наредну годину“, навео је Весић.

Поред тога, истакао је, ребалансом се обезбеђује и новац за солидарну помоћ запосленима.

„Град Београд је прва локална самоуправа у Србији која већ другу годину заредом исплаћује солидарну помоћ запосленима. Ми исплаћујемо 41.800 динара запосленима у комуналним предузећима. Прошле године смо то исплатили запосленима у управи, сада ћемо поново исплатити запосленима у управи, зато и доносимо ребаланс“, рекао је Весић.

Подсетио је да је први пут ове године почела да се исплаћује солидарна помоћ и запосленима у институцијама чији је оснивач Град Београд.

„Васпитачи у предшколским установама су добили 20.000 динара солидарну помоћ у фебруару. Поред тога, запосленима у предшколским установама Град Београд обезбеђује шест одсто већу плату у односу на повећање које даје Република. Исплатићемо ове године запосленима у култури, у установама социјалне заштите такође солидарну помоћ од 20.000 динара и обезбедићемо новац за куповину пакетића за све запослене како у управи, тако и у комуналним предузећима“, рекао је Весић.

Како је додао, сви који данас не учествују у седници града гласају против повећања плата што је, додао је, лоша порука јер постоје питања која не треба да буду страначка, као што је питање да ли запослени у управи треба да имају веће плате.

Весић је навео да је на дневном реду седнице и одлука о суфинансирању радова на одржавању зграда.

Та одлука је, додао је, историјска за Београд јер ће омогућити да Град и градске општине учествују заједно са станарима у уређењу фасада.

„Град Београд је у последњих пет година уредио скоро 500 фасада, али оне су под заштитом Завода за заштиту споменика културе града Београда, оне су културно добро и могли смо да их уређујемо јер имамо правни основ да улажемо у нешто што је културно добро“, рекао је Весић.

Додао је да постоји много већи број фасада у стамбеним зградама које нису под заштитом и у које деценијама није улагано.

„Када буде донета ова одлука, општине ће моћи легално, у складу са законом да дају део новца за уређење фасада. Додатак који ми дајемо за фасаде могу да буду и до 90 одсто, зависно од тога колико је оштећена фасада“, рекао је Весић и додао:

„Скупштина станара ће се обраћати општинама са којима ће потписивати уговор. Општине ће обезбеђивати део средстава, станари други део средстава и заједно са станарима крећемо у уређење великог броја фасада у граду“.

Весић је навео да је, између осталог, на дневном реду и одлука о доставним возилима према којој ће бити ограничено време у којем доставна возила могу да раде, осим у случају да објекти у које се доставља роба имају свој паркинг.

Тако ће, појаснио је, они који немају своја паркинг места за доставна возила, робу моћи да достављају од 20 сати до 7 ујутру.

 

 

Извор: Танјуг