Вести

Весић: Метро пројекат од националног значаја

Метро у Београду ће се градити по фазама, укључујући и прву линију која ће се радити у четири фазе. Наш посао је да до 2020. кренемо у градњу метроа и у томе ћемо и успети, рекао је данас заменик градоначелника Горан Весић на седници Скупштине града Београда. 

У новембру 2014. године урадили смо бројање путника, поновили га у мају 2015. године, а након тога и смарт план, који је радила једна од најпознатијих британских компанија, а која је тај посао добила на јавном тендеру. Како се показало, путника највише има на потезу од Макишког поља до центра града, а најоптерећенија улица у граду је Булевар војводе Мишића. Зато смо донели одлуку да прва линија метроа почне на Макишком пољу, где ће се налазити и депо. Тако ћемо од аутобуског саобраћаја растеретити Булевар војводе Мишића – објаснио је Весић.

Према његовим речима, план подразумева две линије метроа и четири линије БГ воза, који је интегрисан у један систем.

То значи да ћемо повезати Лазаревац и Младеновац, проширити БГ воз до Сурчина и аеродрома. Планирано је и проширење трамвајске мреже ка Земуну, Макишком пољу, кроз центар града за шта су већ урађене студије изводљивости – нагласио је Весић.

Он је навео да је процена вредности прве линије метроа 1,3 милијарде евра, а укупна вредност обе линијије више од четири милијарде евра.

Финансираћемо га заједно са Републиком Србијом јер је реч о пројекту од националног значаја – закључио је заменик градоначелника Горан Весић.

 
Извор: beoinfo