Вести

ВЕСИЋ: ГРАЂАНИ БИРАЈУ ИЗМЕЂУ УСПЕШНЕ И НЕУСПЕШНЕ ПОЛИТИКЕ

Мој посао је да решавам проблеме људи. Мене људи питају када ће да добију канализацију, да ли могу да средим парк, улаз у зграду, да ли може пут да се поправи, да ли могу да добију светиљку на игралишту... То су моје теме и ја се радујем када решим било који проблем, рекао је члан Председништва Српске напредне странке и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Додаје да Српска напредна странка на изборима тражи подршку људи како би се суочила са новим изазовима и како би грађанима вратила будућност коју сви заслужују.

* Какав избор грађани имају 21. јуна?

- На изборима грађани бирају између Српске напредне странке, која већ осам година успешно води земљу и има план за опоравак економије, и опозиције, која не нуди програм и већ је неуспешно водила земљу у прошлости. Нама нико неће одвратити пажњу са овог изазова, ни љути бојкоташи ни насилни протестанти. Опозиција нема никакав економски план, ни знање, тако да је на Српској напредној странци да поново спасе Србију од економског пропадања. Као што смо били јединствени у борби са изазовима из прошлости, са поплавама, светском рецесијом и сада вирусом корона, тако ћемо уложити све напоре да повратимо економско благостање у којем је толико људи почело да ужива. Колико год да смо срећни због сваке особе која је преживела пандемију, далеко више ентузијазма имамо за нов изазов извлачења људи из економске депресије.

* Колико епидемиолошка ситуација отежава кампању?

- Српској напредној странци је здравље грађана најважније. Зато смо доносили тешке одлуке којима је спасено хиљаде живота, а сада смо отказали све скупове у кампањи. Овим отказивањем највише је оштећена наша странка јер ми имамо највише присталица и подршку грађана. Али интерес народа и државе нашем председнику Вучићу и нашој странци су важнији од интереса наше странке.

* Шта вам кажу грађани које срећете? Чиме су задовољни, а због чега вас критикују?

- Сваки дан сам међу грађанима и причам с њима. За разлику од "жутог шефа опозиције" који иде са телохранитељима по граду и који је слао своје хулигане испред моје куће да пале бакље и прете мојој породици, ја шетам сам. Мој посао је да решавам проблеме људи. Мене питају када ће да добију канализацију, да ли могу да средим парк, улаз у зграду, да ли може пут да се поправи, да ли могу да добију светиљку на игралишту... То су моје теме и ја се радујем када решим било који проблем. Некада успем, а некада не, али важно је да се прича са људима, да они виде да се ми бавимо решавањем онога што нико пре нас није решио. Људи примећују да се Београд развија, да је уређено 500 фасада, више од 300 паркова и дечијих игралишта, да имамо нове пијаце и тргове. И данас у нашем граду ради преко 250 кранова.

* Шта очекујете 21. јуна. Којим бисте освојеним процентом били задовољни?

- Очекујем да избори прођу у мирној и демократској атмосфери како би грађани гласали за будућност какву желе у наредне четири године. Ако буду гласали за изборну листу "Александар Вучић - за нашу децу" изабраће економску стабилност, нова радна места, нове путеве и бољи животни стандард. Дакле, да би се та политика наставила, наша листа треба да добије апсолутну већину. Председник Вучић је више пута рекао да ће се сви из опозиције, па и неки који су сада са нама, ујединити за пет минута, колико год да их је, ако буду имали један глас више од нас.

* Да ли је СПС добио прелазну оцену и да ли је коалиција с њима извесна и у наредне четири године?

- Сачекајмо прво изборне резултате да видимо ко ће формирати власт. Ако ми будемо формирали власт, као одговорна странка, одлучићемо о партнерима на својим органима, на предлог председника.

* Уколико се ипак не договорите, да ли као партнери у обзир долазе Шапићев СПАС или нека друга странка која пређе цензус?

- О свакој коалицији одлучују страначки органи после избора.

* Шта мислите о бојкоту?

- Политичке странке постоје да би учествовале на изборима. Они који то не учине, осуђени су на пропаст и постају екстремисти. Слободна смо земља и свако сам одлучује шта ће да ради. Они који не учествују у демократским процесима нуде земљи екстремизам, насиље на улици, паљење књига, линч и мржњу. Они тада више нису политичке странке.

* Опозиција је у традиционално опозиционим општинама, на Старом граду и на Врачару, прикупила потписе. Шта очекујете у те две општине?

- Мислите, једва скупили потписе за трећину листе којом најављују да би да узму већину?! Они бирају где желе да учествују на изборима. Излазе на Врачару и Старом Граду јер то су богате општине, а њима политика служи да зараде. Ту могу да седе по кафићима, да твитују и да тако воде кампању. Не мислите ваљда да ће да се кандидују у Ритопеку, који нема воду, у Степојевцу или Борчи без канализације или у Алтини или Барајеву? Они не знају где су Бели поток и Међулужје, где градимо постројења за прераду отпадних вода. Мислите да знају где су Звечка, Стублине или Скела? Њима се гади да решавају проблеме људи. Ми смо радили свуда, како у Сопоту тако и на Старом граду, како у Сурчину тако и на Врачару. Верујем да ће грађани то оценити тако што ће гласати за СНС.

* Какав резултат очекујете у Београду?

- Очекујем да грађанке и грађани гласају за наставак развоја нашег града. Да до краја следеће године почнемо са изградњом метроа и довршимо лаку градску железницу, да наставимо да уређујемо град, фасаде, паркове, тргове и улице. Ако гласају за Београд, гласаће за СНС јер ми знамо и умемо да водимо и развијамо наш град. Верујем да неће насести на лажи и мржњу наших политичких противника за које је Београд само плен.

* Приштина је добила нову владу. Да ли мислите да је реално да се споразум потпише до краја године?

- Председник Вучић ће бити изложен тешким притисцима око Косова и Метохије. Велике силе које су спонзори самопроглашене независности учиниће све да заврше тај неуспешни пројекат. Подршка грађана коју ће председник добити на овим изборима показаће какву ће снагу имати у преговорима. Велика подршка грађана на изборима 21. јуна значиће да ће имати легитимитет да се снажно бори за интересе Србије. Споразума ће бити када буду поштовани легитимни интереси Србије на Косову и Метохији, који су правни, историјски, економски и политички. Јасно је да правог и трајног споразума нема ако се о њему не договоре Срби и Албанци.

* Да ли себе можете да видите на некој другој позицији, можда министарској?

- Част ми је зато што сам део тима Александра Вучића, најуспешнијег председника Србије у новијој историји. Веровао је у мене и захвалан сам му јер ми је понудио најбољи посао на свету, да модернизујем и уредим град који толико волим. Београд се убрзано развија и то се види на сваком кораку. Поштовати сваку одлуку свог председника, али ако мене питате, Београд не бих мењао ни за једну другу функцију. Ја Београд волим, а најбоље радите када посао радите са љубављу.

 

 

 

Извор: Танјуг/Блиц