Вести

ВЕСИЋ: ДОСТА МИ ЈЕ ЈАВАШЛУКА И БЕЗОБРАЗЛУКА У "ЛАСТИ"

Предузеће је, према сазнањима медија, пљачкало градску касу тако што је пријављивана једна траса, а возила преусмеравана на линије где су додатно зарађивали. Заменик градоначелника Београда Горан Весић истакао је, гостујући на телевизији Пинк, да је ово недопустиво и да ће се стати на крај оваквом понашању које иде преко грбаче грађана.

Град Београд поднео је кривичну пријаву Другом основном јавном тужилаштву у Београду против одговорних лица у СП "Ласта". Према писању медија, "Ласта" је пљачкала градску касу Београда тако што је пријављивала да су возила ишла уговореном трасом, а заправо су била на другој локацији - изнајмљена, у гаражи или на поправци.

"Када сам од "Ласте" затражио објашњење зашто нису 16. и 17. маја остварили укупно око 250 полазака, рекли су ми да су возили, иако то није било тачно. Дошло је до препуцавања, из "Ласте" су тврдили да их нападамо, а онда смо тражили списак аутобуса на траси", рекао је Весић.

Додаје да су у аутобусима, уз валидаторе, уграђени и Џи-Пи-Ес системи, на основу којих је утврђено да је само у једном дану 11 аутобуса, уместо да саобраћају у Младеновцу, било у Аранђеловцу, Крагујевцу и на потпуно другим локацијама.

"Очигледно да су и од тих општина узимали новац за вожњу истим аутобусима који треба да саобраћају на другој локацији. Два пута су добили новац за превоз, али науштрб грађана", објашњава Весић.

Истиче да је ово недопустиво и да Град Београд има уговор са "Ластом".

""Ласта" живи од уговора са Градом и само од 2018. до 2022. године "Ласти" је Град Београд дао 19 нових линија, 204 нова километра и 32 милиона динара месечно више. Увек смо стајали иза "Ласте", увек смо је подржавали, а од њих тражимо само да возе од тачке А до тачке Б у временским интервалима које прописује уговор. Ако то не раде, нема попуста. Не интересује ме ко им је директор, ко је поставио руководство, мене интересује да возе грађанке и грађане Београда за оно што их они плаћају. И не могу да лажу да возе, кад не возе. То је једино што ме интересује", рекао је Весић.

Додаје да Град "Ласту" уредно плаћа, па се дешавало и да се аконтација исплати унапред.

"Кад кажем да живе од Београда, онда јако добро знам зашто то кажем. Хоћу да возе, а не да се дешавају овакве ствари. А, верујте ми, лети зна да буде и горе јер је тада туристичка сезона. Тек тада људи из Младеновца имају проблем", рекао је Весић.

 

"Муљање" у "Ласти" по грбачи Младеновчана

Велике проблеме због "муљања" у "Ласти" имали су грађани Младеновца који се возе на линији 493, а Весић је рекао да је то једина линија у граду која није скраћена ни викендом, ни током летњег реда вожње.

"Они сваког дана имају исти број возила јер је то једина линија која повезује Београд и Младеновац. Чак смо претходних година за 12 повећали број возила на овој линији, али ако један аутобус не дође, следећи имате тек за сат времена. Није то центар града, па ако пропустите један трамвај, други ће вам доћи за пет минута. Овде губите сат времена. Онда се неко пита зашто сам љут, па зато што их плаћамо, бре. Плаћају их грађани, они који се жале. Плаћају их, а они лажу и праве нас будалама. Шаљу нам допис да су возили, а када проверимо преко Џи-Пи-Ес-а где су били, онда ћуте. Сада ће добити кривичне пријаве јер су крали из буџета. Тај који је то радио је варао и чека га пријава. Ко год да је, не интересује ме", рекао је Весић и додаје:

"Доста ми је јавашлука и безобразлука. Ако нисте у стању да водите фирму, нађите некога ко јесте. Нека раде шта хоће, само нека возе за шта су плаћени. У супротном, чека их раскид уговора, ја вам то кажем".

 

Почиње уређење Сремске улице

У наредних десетак дана почиње уређење Сремске улице, изјавио је Весић.

"Уређење Сремске улице изводи се од границе завршене реконструкције Улице маршала Бирјузова до уклапања у постојеће стање улица Теразије, Кнез Михајлове и Коларчеве. Ови радови су део проширења пешачке зоне у најужем центру града. У Сремској улици уклањамо постојећи асфалт, како би се и ова улица уклопила у пешачку зону са застором од гранитних плоча и коцака", рекао је Весић.

Радови обухватају и изградњу кишне канализације, заштиту или измештање свих постојећих инсталација које могу бити угрожене приликом извођења радова, као и постављање жардињера и пергола са заливним системом и озељењавањем.

"Реконструише се Сремска улица у дужини од 165 метара, а биће урађена хидроизолација горње конструкције подземног пешачког пролаза код Палате Албанија", рекао је Весић и најавио да ће убрзо на сличан начин бити реконструисан и део Нушићеве улице у делу од Теразија до Дечанске.

Вредност пројектовања и изградње износи 87,9 милиона динара, а извођач треба да заврши радове током јесени.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк