Вести

Весић: Ђилас не може да нам држи лекције о штедњи

Градски менаџер Горан Весић каже да бивши градоначелник Драган Ђилас не може никако да држи лекције о уштедама јер је, тврди, за собом оставио дуг од 1,2 милијарде евра.

„Он нас је оптужио да се 281 милион динара налази на ставци буџета градоначелник и Градско веће, што је више него када је он био градоначелник, уз циничну реченицу види се ко више штеди“, наводи Весић реагујући на твит Ђиласа у којем бивши градоначелник трвди да су расходи актуелног градоначелника и градског већа након најновијег ребаланса градског будџета шест пута, или за 281 милиона већи него 2013, која је била последња година мандата Ђиласа.

Међутим, како објашњава, од те цифре, 200 милиона динара је предвиђено за котизацију града Београда за највеће кошаркашко такмичење у Европи - Финални турнир Евролиге.

Објашњава и да је интерес Београда био да добије организацију „Фајнал фора“, на којем је очекивана зарада од навијача и туриста који би провели четири дана у Београду, те додаје да ће се уложени новац сигурно вратити.

Како каже, Ђиласов напад је некоректан и због чињенице да је прошле године, у време док је он још био председник Кошаркашког савеза Србије, држава издвојила 2,8 милиона евра за организацију квалификационог турнира за одлазак на Олимпијске игре.

„Наиме, наша репрезентација се није директно квалификовала за одлазак на Олимпијске игре и Ђилас је тада тражио од Владе, у време док је Александар Вучић био премијер, поменути износ за организацију турнира. Кошаркашки савез је добио новац, турнир је организован у Београду и репрезентација је обезбедила пласман на Олимпијске игре, отишла у Рио де Жанеиро и тамо освојила сребрну медаљу“, подсетио је Весић.

Ђилас је, додаје, захваљивао Вучићу због новца који је тада дат за кошарку, а данас напада градску власт за практично исту ствар.

„Срамота је да нам лекције држи човек који је оставио 1,2 милијарде евра градског дуга, што значи да је сваки Београђанин дуговао око 630 евра. Од тога смо вратили пола милијарде евра, од чега смо могли да изградимо 250 обдадништа, 250 школа, да уредимо 5.000 фасада, изградимо скоро два Пупинова моста, а тај новац смо банкама вратили због њега“, рекао је градски менадџер.

О томе како је Ђилас владао Београдом, каже Весић, најбоље сведоче резултати у јавним предузећима, која су сада профитабилна, а у његово време бележила су велике губитке.

„Грађани би требало да знају да се 80 одсто добити коју остварују јавна предузећа враћа у будџет града и од тога се финансирају инфраструктурни радови. Све то постигнуто је уштедама и бољом организацијом посла, а буџет града Београда је сада већи за 300 милиона евра него у Ђиласово време. До тога смо дошли повећањем прихода и редуковањем расхода, односно домаћинским пословањем“, навео је Весић.

 

Извор: Танјуг