Вести

ВЕСИЋ: БЕОГРАД ЈЕ ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛАН УПРКОС КОРОНИ

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је Београд финансијски стабилан и да његов буџет тренутно износи око 123 милијарде динара, иако је, подсећа, учествовао у помоћи привреди за ублажавање последица кризе изазване пандемијом вируса корона.

Весић истиче да је на почетку године буџет био 1,205 милијарди евра, да је због епидемије короне смањен у априлу, а да је, како је рекао, на јучерашњој седници коригован, односно повећан у складу са приходима града.

"Сада износи око 123 милијарде динара, односно више од милијарду евра. Без обзира на то што смо заједно са владом учествовали у помоћи нашој привреди, град је финансијски стабилан", рекао је Весић.

Ребалансом је, наводи, предвиђена изградња још пет нових вртића, уз шест колико је већ почело да се гради ове године у Милоја Закића на Чукарици, Белом пољу у Обреновцу, Новоградској у Земуну, Блоку 62, на Бежанијској коси и у Булевару патријарха Павла у Раковици.

"Нови вртићи налазиће се у насељу Браће Јерковић, на левој обали Дунава поред новог Дома здравља, који ће бити завршен до краја године, на Миљаковцу 3, у Миријеву и пети у једној од приградских општина. Никада се у историји Београда није за годину дана градило једанаест вртића, у којима ће бити места за 3.000 деце", најавио је Весић.

Поред тога, додао је, настављају се радови у Булевару патријарха Павла, са којима се стигло до Кошутњака, а наставља се сада ка Мосту на Ади.

Такође, додаје, наставља се и изградња регионалног водовода Макиш-Младеновац како би се на водовод прикључили и Гроцка, и Ритопек, и Врчин, и Пударци, и Умчари и Дражањ.

"Сви важни инфраструктурни пројекти се настављају, а социјална давања исплаћују се у дан, као и субвенције. Најважније је да, иако смо имали смањене приходе, нисмо узели ни један једини динар кредита. Ове године отишло је 38 милиона евра на враћање старог кредита", рекао је Весић.

Весић је подсетио да од јуче, на основу одлуке Кризног штаба, угоститељски објекти у затвореним просторима могу да раде до 23 сата, те да се та одлука примењује већ од синоћ.

Град Београд изашао је у сусрет угоститељима, додаје Весић, како би они који имају башту у својим објектима могли да раде до 1:00 и током радне недеље, до 31. октобра.

"Трудимо се да угоститељству омогућимо да раде, а да се притом сачува здравље становништва", истакао је Весић.

Подсетио је и на још неколико одлука са јучерашње седнице Скупштине града, међу којима је и одлука да три важна градоначелника 20. века Бранко Пешић, Влада Илић и Милош Савчић добију спомен-обележја у Београду, што је он лично предложио, а одборници прихватили.

"На тај начин показујемо да знамо да кажемо "хвала" људима који су задужили град", рекао је Весић.

Весић је рекао да је донета и одлука да се Хрватска улица преименује у Улицу глинских жртава 1941. године.

"Као народ треба да се сећамо глинских жртава, где се десио један од најстрашнијих злочина у Другом светском рату, јер су људи, само зато што су Срби, заклани у ондашњој цркви", истакао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк