Вести

ВЕСИЋ: БЕОГРАД ИМА ОБАВЕЗУ ДА ПОМАЖЕ СРПСКЕ СРЕДИНЕ НА КИМ

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да је обавеза Града Београда, као локалне самоуправе у земљи са највећим буџетом, да помаже српске средине на КиМ, а нарочито тамо где су Срби угрожени.

Весић је истакао да на Косову и Метохији у овом тренутку живе најугроженији Срби и додао да је из градског буџета издвојено за изградњу дома за породице које су га изгубиле у пожару.

"Београд је главни град свих Срба, зато се у Уставу он посебно помиње и зато постоји Закон о главном граду, док за све друге градове важи Закон о локалној самоуправи. Срећан сам и поносан што смо нашли начин да помогнемо наш народ", рекао је Весић.

Подсетио је да је у "Самачком блоку" живело 70 породица, које су протеране у мартовском погрому 2004. године, и то у собицама, користећи једну кухињу и један тоалет.

"Тако су живели петнаест година. А то су људи који немају где да оду, најсиромашнији људи са КиМ. Завршили смо зграду, сви су добили станове, пристојне, али не скупе. Сада имају своја купатила, своје кухиње, а деца први пут своје собе", прецизирао је Весић.

Станове су добили на коришћење, додао је Весић, и најавио да ће се урадити још једна зграда са двадесет станова, као и парк у центру Косовске Митровице уз помоћ фирми - донатора из Београда, који су се одазвали његовом позиву.

Весић је рекао и да је обавеза градских позоришта да једном месечно организују позоришне представе у Косовској Митровици, као и да се реализују разне сарадње и помажу српске средине на КиМ, јер су, додаје, све београдске општине побратимљене са некима од њих, осим Старог града, који ће се ускоро прикључити.

"Београд ће се побратимити ускоро са Бањалуком, али и са Косовском Митровицом", рекао је Весић и подсетио да је Београд побратим са бројним градовима, али да су му сасвим природно најважнији српски градови.

Предстоји и братимљење са Бриселом, који има Београдску улицу, па ће и наш главни град добити Бриселску улицу, рекао је Весић и додао:

"Тако се поштују пријатељи, али и свој народ".

Весић се осврнуо на критике у којима се поставља питање улагања Београда у Косово, наводећи да би волео да ти критичари проведу само једну ноћ у "Самачком блоку".

"Трудим се да помогнем нашим људима. Идем на Косово и Метохију у посету нашем народу и нашој општини, то није кампања", рекао је Весић и навео да је основни циљ покушај да на Косову и Метохији живот буде бољи и за Србе и за Албанце јер, истиче, тамо морају да живе заједно.

 

Град тражио да се законом регулише рад електричних тротинета

Град Београд је предложио званичне измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја, међу којима је и регулисање рада електричних тротинета, изјавио је Весић.

Весић је истакао да је тражено да држава донесе одлуку да ли ће електрични тротинети бити дозвољени.

"Уколико буду дозвољени, треба да се зна ко их може возити, где, којом брзином, какву опрему возачи морају да имају и које старости морају да буду. Не желимо да имамо ситуацију да деца од 10 година користе електричне тротинете или да бициклисти морају да имају кациге, а они који возе тротинет не морају", рекао је Весић.

Навео је да смо имали случај да возач електричног тротинета вози на ауто-путу, што може да буде опасно по живот.

Када су у питању бицикли, рекао је да је Град Београд тражио измену закона и да се званично уведе појам бициклистичко-пешачке улице.

"То су улице где је брзина вожње аутомобила ограничена на 10 километара на сат, а предност имају пешаци и бицикли. Такође смо тражили да се дозволи коришћење жуте траке за бициклисте тамо где Град са Саобраћајном полицијом и Саобраћајним факултетом процени да је то безбедно", рекао је Весић.

Нагласио је да, због вируса корона, компаније које се баве производњом бицикала у Србији не могу да их довољно произведу јер је потражња огромна.

"Услед велике потражње, захтевали смо да се уведу субвенције за куповину домаћих бицикала јер је то и улагање у еколошки развој. Чекамо да нова влада ступи на дужност и тада ћемо разговарати са надлежним министрима о усвајању наших предлога, а у међувремену градимо бициклистичке стазе", рекао је Весић.

Навео је да се тренутно ради око десет километара бициклистичих стаза и додао да ће Београд у наредне две године имати скоро 60 километара бициклистичких стаза.

 

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б