Вести

ВЕСИЋ: БЕОГРАД ЋЕ ДОБИТИ БИЦИКЛИСТИЧКО-ПЕШАЧКЕ УЛИЦЕ

Град Београд ће следеће седмице упутити Влади предлоге за измене закона којима ће у престоници Србије бити омогућено да се направе бициклистичко-пешачке улице, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Како је навео, с обзиром да ће парламентарни избори бити одржани 21. јуна, ти предлози, које је град формулисао заједно са удружењима бициклиста, ће највероватније сачекати нову владу.

Предлози за које су добили подршку од премијерке Ане Брнабић, како је рекао Весић, јесу да се уведу бициклистичко-пешачке улице, у којима бициклисти и пешаци имају предност у односу на аутомобиле, што значи да аутомобили у тим улицама не могу да возе брже од 10 километара на час.

"То ће бити углавном мање улице, које ће повезивати различите бициклистичке стазе како би у старом делу града бициклисти могли да користе стазе, а једна од тих улица биће Књегине Зорке", рекао је Весић.

Додаје да ће се тражити још неке измене закона, као што су да бициклисти користе жуте траке, одређене субвенције за куповину бицикала домаће производње и да бициклисти могу да користе једносмерне улице у оба смера.

Весић је рекао да се у овом тренутку ради 7,7 километара бициклистичких стаза, а укупно у Београду за сада је око 110 километара бициклистичких стаза.

План је да у наредне две године се уради још 120 километара, а у септембру ће бити расписан тендер за јавне бицикле.

Весић је рекао да је тај тендер већ два пута пропао јер се нико није јављао, те да је зато Град одлучио да сам купи бицикле и направи станице, а да онда траже оператера.

"Ми ћемо званично предлог проследити већ наредне недеље, али избори су 21. јуна и ти предлози ће сачекати нову владу, али ја сам сигуран да ће и нова влада као и садашња имати слуха за бициклизам јер то није само растерећење јавног превоза, већ и промоција здравог начина живота", рекао је Весић.

Весић је најавио да ће у уторак бити расписан тендер за пројектовање и изградњу улице Саве Машковића и Црнотравске улице на Вождовцу и истакао да не само Вождовчани, већ многи који користе тај део града, знају какав је то саобраћајни чеп.

Према његовим речима, протекле две године решавана је реституција и имовина.

"Требаће нам два, три месеца да изаберемо произвођача, улице ће бити проширене на четири траке, што ће битно растерити тај део града", рекао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва