Вести

Туризам шанса за развој привреде и имиџа Београда

Београд је постао незаобилазна туристичка дестинација, а туризам је шанса не само за развој привреде већ и за имиџ српске престонице, поручили су данас кандидати за градске одборнике са изборне листе ''Александар Вучић-Зато што волимо Београд'' Горан Весић и Ирена Вујовић. 

Они су данас у центру града обишли Тржни центар ''Рајићева'', ''БАХ-Београд арт хотел'' и пекару ''Тома'' како би се на лицу места уверили каква је корист од развоја туризма у Београду. 

''Данас смо обишли неколико привредних субјеката како бисмо се на лицу места уверили какву корист сви имају од развоја туризма у Београду'', рекао је Весић.

Како је навео, од запослених у ТЦ ''Рајићева'' чуо је да је у тој радњи ове године промет повећан за више од 30 одсто, а у свим радњама у Београду за 20 одсто. 

''У пекари ''Тома'' чули смо да им је ове године повећан промет скоро 20 одсто, а у ''Београд арт хотелу'' чули смо да 95 одсто њихових гостију чине туристи из иностранства, а да је попуњено око 80 одсто њихових капацитета'', казао је Весић. 

То су, како је истакао, сјајне цифре које говори о томе колико је важно да се у Београду развија туризам.

Наводећи да нам је туризам најбрже растућа привредна грана, Весић је рекао да смо у прошлој години од туризма зарадили 800 милиона евра.

''Када говоримо о томе, видим да се шале и да наши политички противници и други покушавају да покажу како није тачно да смо толико зарадили од туризма. То није зарада само за градски буџет, то је зарада и свих привредних субјеката на територији Београда'', нагласио је Весић.

Додао је да је туризам шанса не само за развој наше привреде већ да је значајан и за имиџ Београда јер, како каже, сви туристи који посете Београд, када се врате у своју земљу, причају добро о Београду и Србији, рекао је Весић.

''Чињеница да имамо оволико туриста у Београду показатељ је да смо град о којем се лепо прича, град у којем неко жели да инвестира и да дође са породицом или пријатељима што је доказ како се престоница развија'', оценио је Весић. 

Вујовић је рекла да је Београд постао незаобилазна дестинација свих туриста и додала да је прошле године број туриста био за 20 одсто већи, што је у бројкама више од милион туриста и 1,7 милиона ноћења.

''Свакако да су ти подаци фасцинантни и најбољи су показатељ колико је градска власт уложила да се садржај Београда обогати и да то буде стабилан град, а стабилност доводи до економског просперитета свих који послују у Београду, истакла је Вујовић.

 

 

Извор: Танјуг